Cecotrofia si coprofagia la rozatoare

iepurasConsumul fecalelor proprii pare a fi ceva dezgustator, insa pentru multe rozatoare este insasi viata. Iepurii, chinchilele, porcusorii de Guinea si alte rozatoare au o degestie aparte care le permite sa extraga cat mai multi nutrienti din hrana. Desi de multe ori incurcata cu coprofagia, cecotrofia este un mecanism natural, a carui absenta ar pune in pericol viata animalului.

Coprofagia reprezinta ingurgitarea fecalelor proprii sau ale altor animale, de regula din cauza unei carente de vitamine, minerale sau alti nutrienti, in organism. Coprofagia nu este un fenomen fiiziologic si de multe ori poate pune viata animalului in pericol.

In schimb cecotrofia este o parte esentiala a digestiei multor mamifere erbivore. Animalele erbivore isi iau toti nutrientii de care corpul are nevoie din plante. De regula, materialul vegetal este dificil de descompus, asa ca fiecare specie de animale si-a perfectionat propria tehnica digestiva prin care sa extraga tot ce e mai bun din hrana lor. In primul rand, erbivorele poseda la diferite nivele ale tubului digestiv bacterii inalt perfectionate pentru a descompune bolul alimentar. In al doilea rand, ele trec hrana de doua ori prin tubul digestiv pentru a fi mai bine descompusa: prima oara cand este  mancata si mestecata si a doua oara cand a fost deja expusa bacteriilor din tractul digestiv. Aceasta a doua trecere permite descopunerea in fractiuni mai mici, care sunt mai usor de absorbit de catre corp.

Similar cecotrofiei la rozatoare este rumegatul la erbivorele mari (vaci, capre, oi etc). La rumegatoare hrana mestecata ajunge intr-un compartiment special al stomacului unde este expusa bacteriilor specifice si descompusa partial. Apoi aceste materii sunt regurgitate si ajunge iarasi in cavitatea bucala unde sunt  mestecate din nou. Bolul alimentar este inghitit a doua oara de aceasta data pe traiectul lui final prin tubul digestiv, unde sunt absorbite de intestinul subtire toate principiile nutritive de care animalul are nevoie.

La rozatoare principiul este acelasi, doar ca mijloacele si caile sunt diferite:hrana parcurge intregul tub digestiv, este eliminata prin anus sub forma de cecotrope si inghitita din nou.  Iepurii si celelalte rozatoare mici au sistemul digestiv astfel conformat incat sa extraga  maximul din mancarea lor. 40% din tractul intestinal este reprezentat de cecum, o structura de tip sacl ce isi are deschiderea la jonctiunea dintre intetinul subtire si colon. Aici este fabrica de cecotrope.

Cecotropele sunt o forma de fecale, numite si fecalele de noapte la iepuri. Spre deosebire de fecalele definitive, pe care le putem vedea in cusca animalului, cecotropele sunt  mai mici, mai umede si mai moi, invelite intr-un mucus verzui. Sa vedem cum se formeaza ele.

Hrana vegetala este mestecata si inghitita, trece prin esofag si ajunge in stomac. Dieta rozatoarelor este bogata in fibre, care se descompun greu, astfel ca hrana descompusa partial trece in intetinul subtire, cel care are cea mai mare putere de absorbtie a nutrientilor. Hrana nefiind temeinic descopusa, la acest moment intetinul subtire nu are prea mult de absorbit.  Materia vegetala trece mai departe si  ajunge in intestinul gros. Aici, muschi bine specializati realizeaza o sortare  a materialului vegetal in doua categorii: cu multe fibre si non-fibre. Aceasta incredibila adaptare a sistemului digestiv o intalnim doar la rozatoare. Materia fibroasa trece in colon si isi continua traiectul spre anus, pentru a forma fecalele prorpiu-zise. Insa materia fara fibre este impinsa in cecum printr-un mecanism numite peristaltism inversat. In acest sac fara fund al tubului digestiv, hrana este “atacata”  de bacteriile bine instruite sa descompuna in molecule mici materialul vegetal (monozaharide, aminoacizi, amidon). In anumite momente ale zilei, in functie de specia de rozatoare, materiile din cecum sunt trimis in colon si de acolo eliminate in exterior sub forma de cecotrope. Animalul consuma cecotropele direct din regiunea anala, care reintra in fluxul normal al digestiei, de aceasta data mai bine descompuse, astfel incat intestinul subtire poate absorbi mai multi nutrienti.

Fara sa consume cecotropele, rozatoarele ar suferi de malnutritie. Daca animalul vostru nu isi consuma fecalele moi, ar trebui sa cereti sfatul unui medic veterinar.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!