Ce fel de filtru alegem pentru acvariu?

acvariuIntrebarea „Ce filtru sa aleg pentru acvariul meu?” framanta orice pasionat de acvaristica, pana si pe cei mai experimentati, daramite pe incepatori. Trebuie tinut cont de numeroase variabile, fapt ce face greu de atins raspunsul. Decizia este cu atat mai dificila cu cat producatorii ofera o gama variata de tipuri si marimi de filtre. Intr-o scurta prezentare vom incerca sa va oferim informatii despre toate tipurile de filtre pentru acvariu existente pe piata, precum si sfaturi care sa va ghideze in alegerea celui potrivit acvariului dumneavoastra.



Inca de la inceput primul sfat pe care vi-l oferim este: consultati-va cu un acvarist experimentat inainte de achizitionati filtrul! De-a lungul timpului fiecare acvarist experimenteaza multe tipuri de sisteme de filtrare si isi pot forma o parere practica asupra eficacitatii lor.



Dupa modul se amplasare se cunosc 3 tipuri de filtre pentru acvariu:

1. Filtru de substrat

2. Filtru intern

3. Filtru extern



1. Filtrul de substrat: este un sistem eficient si ieftin, care filtreaza mecanic si biologic apa din acvariu. Este format dintr-un gratar (placa ondulata cu orificii) de plastic amplasat pe fundul acvariului, sub substrat (de preferat un nisip cu granulatie intermediara spre mare), astfel intre fundul acvariului si nisip se creaza un spatiu. Acest sistem este pus in fucntiune de catre o pompa de aer sau un alt filtru intern (powerhead), care are rolul de a trage apa prin nisip, care ajunge in spatiul creat, trasa in sus si eliberata. In substrat se gasesc bacteriile nitrosomas, care descompun reziduurile, astfel realizandu-se filtrarea biologica. Filtrarea mecanica se realizeaza prin captarea reziduurilor in spatiul creat pe fundul acvariului. In general acest tip de filtrare este eficient si se recomanda pentru acvariile de dimensiuni mici. Dezavantajul consta in intretinerea si curatarea dificila a sistemului: murdaria se acumuleaza repede pe fundul acvariului, iar pentru curatare este necesara indepartarea substratului. In plus acest tip de filtrare nu se recomanda acvariile plantate: curentii de apa din substrat afecteaza radacinile plantelor si scot substantele nutritive din sol. Puteti opta pentru plante mai putine, asezate in ghivece de ceramica.

 

2. Filtrele interne: sunt la randul lor de mai multe tipuri. Cel mai simplu sistem de filtrare interna este cel cu burete, recordat la o pompa de aer. Este ieftin, accesibil oricarui incepator, usor de inlocuit. Filtreaza mecanic, absorbind resturile organice. Nu este eficient in acvarii mari sau cu pesti care fac multa mizerie. Necesita curatare frecventa.



Multa mai eficiente sunt filtrele interne tip „powerhead”. Acestea sunt aparate electrice ce se introduc in totalitate in acvariu. O pompa centrifuga absoarbe apa din acvariu si o trece printr-un mediu filtrant, respectiv un burete. Asigura o filtrare mecanica, in principal, si una biologica intrucat in burete sau in mediul filtrant bacteriile propice mediului acvatic colonizeaza din abundenta. Circularea apei in permanenta asigura si o aerare a ei. Acesta poate fi si un dezavantaj in cazul in care detineti specii de pesti care nu agreaza curentii de apa. In general filtrele se curata periodic (in functie de eficienta chiar si o data la cateva luni), pentru aceasta fiind necesara scoaterea in totalitate a aparatului din apa. In functie de producator curatarea sau schimbarea mediilor de filtrare poate fi anevoioasa. Schimburi partiale de apa pe parcurs va ajuta sa mentineti o apa limpede in acvariu pentru mai mult timp. Sunt recomandate acvariilor mici si medii, de apa dulce. Intr-un acvariu de dimensiuni mari se poate folosi in tandem cu un filtru extern. Pretul de cost este in general accesibil.

 

3. Filtrele externe: sunt de 2 tipuri:



Filtru extern tip cascada sau „hang-on”, care asa cum ii zice si numele atarna de peretele acvariului in exterior. Se bazeaza pe acelasi principiu ca si filtrul intern „powerhead”: o pompa centrifuga trage apa din acvariu si o trece printr-un cartus cu mediu de filtrare sau un burete, apoi apa este eliberata in acvariu sub forma de revarsare, cascada, asigurandu-se astfel si oxigenarea ei. Singura diferenta este faptul ca se plaseaza in exteriorul acvariului, fiind astfel mai usor de indepartat si curatat. Schimbarea cartusului sau a buretelui nu ia mai mult de 5 minute. Au forma rectangulara, compacta, prin plasarea in exterior nu fura din estetica mediului acvatic, insa daca nu aveti suficient spatiu in spatele acvariulu,  necesita amplasare in fata, ceea ce avariaza aspectul per ansamblu al acvariului. La fel se recomnda pentru acvarii de dimensiuni mici si medii, cu pesti care nu fac foarte multa murdarie. Pret accesibil.



Filtrul extern tip „canistra”, este cel mai eficient sistem de filtrare la ora actuala, recomandat acvariilor de dimensiuni mari. Functioneaza tot pe principiul circularii apei, insa in acest caz prin mai multe tipuri de medii filtrante, asigurand filtrare biologica, chimica si mecanica in acelasi timp. Este de dimensiune mai mare, de regula se amplaseaza intr-o carcasa in spatele acvariului. Mentine o apa curata in acvariu timp indelungat. Curatarea si inlocuirea cartuselor cu mediu filtrant poate fi laborioasa. Pretul de cost este ridicat, in functie de producator, capacitate de filtrare, mediile folosite.

 

Sfaturi utile:



– Achiziotnati toate echipamentele, inclusiv filtrul, inainte de introducerea pestilor.

– Producatorul mentineaza pe ambalaj pentru ce capacitate a acvariului este potivit acel model de filtru, precum si viteza de circulare a apei. Alegeti un filtru potrivit volumului acvariului, de preferat unul cu un nivel mai sus (aveti un acvariu de 30l, alegeti un filtru de 30-60l, in locul unuia de 10- 30l). Acelasi rationament sa adoptati si daca aveti un acvariu suprapopulat sau in care se gasesc pestii „mancaciosi” (carasei aurii, ciclide).

– Luati in calcul investitia baneasca si durata mentinerii sistemului de filtrare. Daca aveti un acvariu mediu si doriti sa treceti pe viitor la unul mai mare, atunci nu cumparati un filtru scump si de capacitate redusa. De asemenea nu cumparati un filtru extern foarte costisitor daca acvarisitica este o pasiune pasagera, pe care o veti abandona rapid.

– Nu aveti timp sa intretineti si curatati filtrul?! Alegeti unul care functioneaza optim timp indelungat sau unul care se schimba usor.

– In fata ofertei variate, alegeti producatorul cel mai de incredere, va poate costa cativa banuti in plus insa pe termen lung investitia se amortizeaza prin faptul ca nu se vor defecta atat de des ca unele aparate realizate de firme obscure.



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!