Cavalier Spaniel

GENERALITATI
Acest caine apartine, cu siguranta, segmentului de caini de jucarie. Este folosit, in cea mai mare parte a cazurilor, ca animal de companie, si mai poate fi intalnit, uneori, in ringurile de prezentare sau la diferite expozitii canine.

HRANA
Cainii acestei rase sunt, in general, usor de hranit. Nu au nevoie de suplimente speciale sau de o dieta aparte. Principalul lucru pe care trebuie sa il tineti minte in ceea ce priveste hranirea unui Cavalier, este ca acesta nu trebuie supra-alimentat, pentru ca tinde sa dezvolte, in acest caz, probleme serioase cu greutatea.

COSTURI SI DURATA DE VIATA
Pretul unui Cavalier nu este unul mare, dar nici foarte mic. Din punctul de vedere al costurilor de achizitionare, ei se incadreaza in categoria medie. In functie de exemplar, ati putea ajunge sa platiti putin mai mult pentru un exemplar de calitate, dar nici atunci problemele materiale nu sunt insurmontabile. In ceea ce priveste durata de viata a rasei, aceasta este estimata intre noua si 15 ani, exemplarele sanatoase traind, in medie, 13-15 ani. La nastere, o femela poate da viata la patru pui.

DESCRIERE
Un Spaniel mai mic, cu ochii mari si larg deschisi, maro, blana matasoasa si o mimica aparte. Urechile sunt lungi, paroase, gatul este relativ lung pentru dimensiunile pe care le are cainele, pieptul trebuie sa fie adanc, dar moderat, uneori aproape invizibil la prima vedere. Cavalier-ul isi va agita intotdeauna coada in toate partile, coada pe care, de altfel, o poarta cu nedisimulata mandrie. La toate acestea se mai adauga o blana lunga si matasoasa. Un cavalier poate atinge 33 cm si 8 kg, dar sunt si exemplare ale rasei care depasesc aceste cifre, este drept, destul de rar.

BOLI
Cavalier-ii sunt dispusi la suflu sistolic, cataracte si luxatii. De asemenea, dintre toate rasele, sunt cea mai predispusa la afectiuni ale valvei mitrale. Catelusul pe care il achizitionati ar trebui sa provina de la o canisa ale carei exemplare nu au aratat semne ale acestor boli pana la varsta de 3-5 ani, uneori chiar si mai tarziu, in functie de crescator. Tineti minte ca un Cavalier ar mai putea dezvolta probleme legate de halucinare sau unele legate de imposibilitatea de a mai retrage limba in cavitatea bucala, inabilitate dezvoltata din punct de vedere neurologic.

ISTORIE
In tineretile sale, aceasta rasa a fost cunoscuta sub numele de COMFORTE DOG, iar doctorii ajunsesera chiar sa prescrie retete in care indemnau la achizitionarea unui astfel de caine ca remediu pentru diferitele boli. Originalul Cavalier a fost dezvoltat din mai multi spanieli de jucarie, pictati in secolele 16, 17 si 18 de catre artisti ca Van Dyck, Titian, Stubbs sau Gainsborough. Portretele acestea aratau un spaniel mic, cu un cap turtit, urechi mari, un nas carn si ochi mari si calzi. Se aflau mai ales in posesia doamnelor, de altfel era considerat un caine exclusiv pentru femei, si era folosit pentru a incalzi poalele in timpul plimbarilor lungi cu trasura, mai ales iarna. O alta destinatie a cainelui era aceea de a atrage puricii de pe stapana sa, in asa fel incat aceasta sa nu fie muscata si sa contracteze vreo boala. Numele sau regal, KING CHARLES SPANIEL, a fost obtinut in timpul domniei lui Charles al II-lea, care era atat de indragostit de spaniel-ii sai, incat nu se despartea niciodata de ei. El a dat chiar un decret prin care se spunea ca accesul acestor caini este permis in oricare din locurile publice, inclusiv in Parlament. Decretul, trebuie sa spunem, mai este valabil si in ziua de astazi.

EXERCITII SI DRESAJ
Este un caine deosebit de afectuos, care nu cere foarte mult de la stapan si care este usor de dresat. Se poate descurca de minune atunci cand este pregatit pentru concursurile de dresaj, devenind foarte ascultator cu timpul. Este un caine curat si isi va gasi imediat rostul in casa. In ceea ce priveste exercitiile zilnice, 40-60 minute ar fi cam tot ce are nevoie acest caine. Se va adapta la orice fel de exercitii, mai ales ca acestea il vor ajuta sa nu se ingrase.

CARACTER SI TEMPERAMENT
Sunt extraordinari pentru copii si persoanele in varsta, datorita caracterului lor afectuos. Nu latra in exces, dar asta nu inseamna ca nu vor anunta strainii care dau tarcoale casei. Nu sunt caini de paza, mai ales datorita faptului ca, dupa ce se calmeaza din latrat, vor intampina cu caldura persoanele nou venite. Cavelier-ii se inteleg cu absolut oricine, incluzand aici pisicile si alte animale ale casei, indiferent de cat de mici sunt. Fiind mici si usor de transportat, se vor constitui si in niste buni caini de companie atunci cand plecati la un drum mai lung.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!