Cateii din vitrina – 10 motive sa nu cumparati din pet-shop

caine cuscaCu totii iesim la cumparaturi prin marile centre comerciale, unde cu siguranta se gaseste si un pet-shop. Tipetele pasarilor exotice ne atrag in directia lor, iar cand ne-am apropiat ramanem lipiti de vitrinele de sticla in care un catelus dragut se straduieste sa ne intre in gratii pentru a fi luat acasa cat mai repede. Nu putini din noi sunt cei care cad in „plasa” dragalaseniei si fara a sta prea mult pe ganduri il iau acasa. STOP! Sa nu ne pripim! Va prezentam mai jos 10 motive pentru care nu ar trebui sa va achizitionati companionul dintr-un magazin.



1. Starea de sanatate: majoritatea raselor de caini poseda afectiuni ereditare care sunt trasmise mai departe din generatie in generatie. Cand cumparati un catel din pet- shop, a carui origine este de multe ori incerta, nu veti avea nicio informatie despre istoricul medical al parintilor. Puiutul poate suferi de displazie de sold sau atrofie retiniana progresiva, boli intalnite la o multime de rase de caini, care afecteaza grav starea de sanatate a animalului si care sunt extrem de costisitoare de tratat. Din fericire, tehnologia moderna permite descoperirea acestor afectiuni din timp. Un crescator responsabil, preocupat de imbunatatirea rasei pe care o creste, isi va testa toti genitorii pentru aceste boli si va scoate de la reproducere adultii cu probleme. Cateii din pet-shop provin in general din fermele de catei, unde cantitatea este moto-ul. Parintii bolnavi sunt inmultiti in exces pentru a furniza cat mai multi puiuti dragalasi, indiferent daca sunt sanatosi sau nu. In afara de bolile ereditare, puiutul din magazin poate veni si cu diverse infectii sau carente nutritionale, care va vor conduce imediat la cabinetul veterinar.



2. Garantia magazinului: personalul din pet- shop va va convinge sa cumparati catelul fluturandu-va sub nas o „garantie pe viata”. Potrivit lor, indiferent ce se intampla cu cainele (medical, comportamental), ei se angajeaza sa remedieze problema, insa „cu siguranta nu este nevoie deoarece cateii nostri sunt de cea mai buna calitate”. Ajungeti cu catelul acasa, familia il indrageste si se ataseaza de el, iar dupa un timp constatati ca este suferind de displazie de sold,de exemplu. Tratamentul acesteia va poate costa cateva sute de euro asa ca pe baza garantiei mergeti inapoi la pet- shop sa va ajute. Magazinul va va lua catelul inapoi ( de care deja v-ati indragostit) si va va oferi altul in schimb. Catelul bolnav e foarte posibil sa fie eutanasiat, deoarece este mai ieftin decat sa fie tratat. Din pacate, si noul catel (daca l-ati acceptat) e posibil sa sufere de aceeasi boala la un moment dat si astfel necazurile dumneavoastra nu se mai termina. Cand un crescator autentic va ofera o astfel de garantie de cele mai multe ori are dreptate. Cateii lui sunt sanatosi pentru ca si parintii lor sunt la fel, deoarece au fost testati inainte.



3. Certificatele AChR (Asociatia Chinologica Romana) sau certificatele oricarei alte asociatii chinologice recunoscute: de multe ori veti primi si astfel de documente care atesta inregistrarea catelului in cartea de origini a Romaniei. Din prisma vanzatorului acesta este un argument in plus ca sa va convinga sa cumparati catelul. De fapt acest certificat confirma doar ca puiutul este de rasa pura, fara a atesta si calitatea sau starea de sanatate a animalului. Doar pentru ca parinti sunt inscrisi si ei in documnetele oficiale ca fiind  de rasa pura, nu inseamna ca ei au si fost testati pentru  bolile genetice. Aceste acte nu va garanteaza nici faptul ca puiul respecta intocmai standardul rasei. Exista si situatii in care va sunt oferite documente false, cainele nefiind de rasa pura asa cum vi se spune. Crescatorul adevarat, pasionat, are toate certificatele in ordine, deoarece exemplarele sale participa  in expozitii, chiar si in strainatate, fiind recunoscute chiar si de forurile de afara. Daca doriti un caine de companie aceste certificate nu va ajuta la nimic, dragostea oferita este aceeasi, de aceea nu va lasati convinsi in magazin cu aceste hartii.



4. Cum va arata cainele cand va creste? Cateii vanduti in pet-shop sunt foarte mici (prea mici pentru a fi intarcati deja), iar caracterele rasei nu sunt bine evidentiate. Chiar si un catel obisnuit cand este pui poate aduce cu unul dintr-o anumita rasa. Veti cumpara un Beagle, iar pe masura ce creste veti constata ca se indeparteaza tot mai mult de standardul pe care il cunoasteati. Dupa cum spuneam cateii din pet-shopuri provin din „fabricile de catelusi” unde femelele de rasa sunt inmultite cu primul mascul avut la dispozitie, care poate sa nu fie de rasa deloc. Puiutul pastreaza caracterele mamei, dar care sunt alterate de infuzia de alte gene, date de tata. In momentul in care cumparati un catel de la o canisa recunoscuta, proprietarul va putea va prezinte mama, iar in poze si tatal. Astfel veti putea vedea cu ochii dumneavoastra cum va arata puiutul la maturitate. Cateilor din magazin nu le cunoasteti originea deci puteti avea surprize la maturitate.



5. Informatii despre rasa: fiecare rasa are caracterele sale si se potriveste unui anumit tip de stapan. Un crescator pasionat de o anumita rasa va va vorbi ore in sir despre cainii lui, care sunt calitatile sau defectele lor, daca vi se va potrivi sau nu acest tip de caine. Va incerca sa afle de la dumneavoastra care va sunt cerintele si daca ele pot fi indeplinite de catel. De la el veti afla multe informatii valoroase pentru a convietui cat mai bine cu catelul ales. Crescatorul va va oferi suportul si pe viitor pentru depasirea unor anumite probleme care se pot ivi. Sprijin pe care nu il veti primi de la personalul din pet-shop. Daca veti cere informatii despre rasa veti primi doar cateva date generale si veti fi sfatuit sa cumparati o anumita carte (bineinteles tot de la ei). Riscati sa cumparati un catel care nu vi se potiveste si sa constati pe parcurs ca nu va intelegeti in anumite aspecte. Poate sunteti o persoana energica, care petrece mult timp iesind in natura si va cumparati un buldog, ce face fata cu greu efortului intens. Sau dimpotriva, petreceti mult timp stand in casa si va cumparati un labrador care debordeaza energie. Vanzatorul nu este interesat  (si nu detine informatiile) sa va ofere cainele potrivit caracterului dumneavoastra, scopul lui este sa isi vanda „marfa”.



6. Pedigree-ul: astazi, peste tot se flutura ideea ca un catel trebuie sa aiba pedigree; fapt ce nu este eronat, pedigreeul atesta originea catelului si ofera informatii valoroase despre ascendenta. Orice pet-shop va va vinde catel cu pedigree. Insa daca intreabati vanzatorul despre insiruirea de nume de acolo, nu va stii mai multe decat cunoasteti dumneavoastra. Ca sa nu mai vorbim ca multe pedgreeuri sunt contrafacute. Personalul din magazin, desi accentueaza faptul ca puiul are pedigree, pentru a va convinge, nu va stii sa va spuna cat au trait bunicii, din ce cauza au murit, de ce afectiuni au suferit, daca au participat in expozitii, care este durata de viata medie in aceasta linie de sange, care este prolificitatea, cati fratiori de-ai puiul mai traiesc etc. Un crescator pasionat va putea sa va raspunde la toate aceste intrebari. Cainii lui probabil participa si in expozitii, fapt ce confirma valoarea exemplarelor sale. Crescatorul va stii ce inseamna fiecare nume din lista si cat de bogat e bagajul genetic al puiul pe care urmeaza sa il achizitionati. In pedigree sunt mentionate si problemele de sanatate pe care le-a intampinat aceasta linie de sange. Proprietarul urmareste traseul puilor si se intereseaza de starea lor. In cazul in care la unul sau mai multi catei dintr-un cuib apare aceeasi boala, parintii vor fi testati si eventual scosi de la reproductie.



7. Socializarea si regulile casei: cateii din pet-shop au fost luati de la mama lor mult prea devreme si au trait toata viata intr-o cusca/ vitrina. Ei nu au ajuns sa fie corect socializati atat cu semeni de-ai lor cat si cu oamenii. In cusca ei sunt obligati sa manance, sa doarma si sa isi faca nevoile in acelasi loc. Aspect contrar instinctelor naturale ale cainelui, insa puiul nu are incotro. Acesti pui vor fi invatati mai greu regulile casei si veti avea mai mult de curatat dupa ei. Proprietarii de canisa ofera toate conditiile cateilor sa se dezvolte armonios atat fizic cat si psihic. Cand puiul va ajunge in familie va fi deprins cu regulile minime de igiena.



Crescatorul va invata cateii sa mearga in lesa sau sa stea la toaletat. Puii cumparati din magazin nu au interactionat niciodata cu lesa si zgarda si foarte probabil nici cu pieptenul. Veti avea de depus eforturi suplimentare in a le oferi educatia optima. Crescatorul se va ocupa indeaproape si de socializarea cateilor lui. Puiul va putea interactiona cu fratii si mama lui pana la varsta potrivita de intarcat. Interactiunea cu familia ajuta la devoltarea armonioasa a caracterului unui catel. Stapanul se va ocupa si de acomodarea puiul cu diverse situatii din viata reala: mers in parc, prin aglomeratie, intalnirea cu un caine strain, contactul cu diverse sunete etc. Puiul ajuns la dumneavoastra va fi calm si sigur pe sine in orice situatie veti fi amandoi la un moment dat. Catelul din  vitrina nu interactioneaza decat cu colegii de cusca, daca exista, si cu trecatorii care ii bat in geam (situatie stresanta pentru animal). Ajuns in casa el nu va stii cum sa gestioneze zgomotul scos de aspirator, covoarele si mobila noi si apetisante, plantele din ghiveci, iarba din parc, ceilalti colocatari blanosi din casa etc. Puiul va deveni anxios si de multe ori foarte distructiv. Cu rabdare va trebui sa ii prezentati fiecare situatie in parte, sa il linistiti si sa ii oferiti suport. Un efort in plus, pe care il puteti evita daca achizitionati catelul de la o canisa recunoscuta.



Tot la canisa, personalitatea cateilor este testata. Crescatorul va stii care sunt puii dominanti si care sunt cei timizi. Va stii ce catel sa va recomande in functie de caracterul dumneavoastra. In pet-shop nu aveti posibilitatea sa alegeti din mai multi catei. De obicei exista doar unul dintr-o anumita rasa. Oricare este personalitatea sa, sunteti nevoiti sa il luati pe acela. Vanzatorul nu va stii sa va spuna in ce tipologie se incadreaza deoarece nu l-a analizat suficient. Cateii nu petrec prea mult timp in magazin deoarece lumea se lasa repede convinsa de ochisorii umezi din vitrina.



8. Pretul: vi se poate parea scump un catel de la o canisa (de la cateva sute de euro pana la cateva mii). Insa ganditi-va cat a investit crescatorul in genitori de calitate, cate selectii a facut ca sa ajunga la exemplare cat mai calitative, cate teste medicale scumpe pentru a inlatura bolile ereditare din liniile de sange detinute. Toate pentru ca sa primiti un catel de calitate, sanatos si frumos. Proprietarii de canisa nu cresc caini pentru bani ci mai mult din pasiune. Pe de-alta parte cateii din magazin nu sunt altceva decat o „marfa” pentru crescatori, o sursa usoara de venit. Nici in pet-shop cateii nu sunt ieftini. un catel este cumparat de la crescator (ferma de caini) cu 100 de euro (ipotetic vorbind) si este vandut in magazin cu de 4- 5 ori pretul de achizitie. Ajungeti sa cumparati un catel de calitate indoielnica aproape la acelasi pret cu unul provenit dintr-o canisa de renume. Raportul calitate pret este defavorabil cainelui luat din magazin. Poate ca veti cheltui cativa bani in plus pentru un catel de la canisa, insa aveti toate garantiile ca  este „ o investitie” buna pentru toata viata.



9. Fermele de caini: dupa cum am mentionat si mai sus, majoritatea cateilor din pet-shop-uri provin din fermele de caini. Acestea sunt locuri unde inghesuite in custii mult prea mici catelele din diverse rase sunt inmultite excesiv pentru a oferi multi pui, care sa fie vanduti usor in magazine sau pe internet. Animalele traiesc in conditii deplorabile, scopul crescatorilor fiind doar profitul, si nu calitatea. Cumparand un catel din magazin incurajati aceasta industrie degradanta pentru „cel mai bun prieten al omului”. Deoarece subiectul este vast, l-am dezbatut intr-un alt articol.



10. Angajament pe viata: da, asta presupune achizitionarea unui catel. Nu va pripiti in luarea acestei decizii doar pentru ca pufuletele din vitrina va face ochi dulci. Analizati inainte de a cumpara ce presupune detinerea unui caine, daca aveti timpul, rabdarea si banii necesari pentru a ingriji un animal care traieste in jur de 10 ani. Ganditi-va si ce va doriti de la un caine si alegeti rasa potrivita in functie de nevoile dumneavoastra si nu doar dupa aspectul estetic. Niciodata nu cumparati un caine la prima vedere.



Nu cumparati in graba! Daca totusi v-ati hotarat ca vreti cutare catel din vitrina, puneti vanzatorului urmatoarele intrebari si abia apoi luati o decizie:



– De unde provine catelul?

– Au fost testati parinti pentru displazie de sold sau  atrofie retiniana progresiva? (cereti certificatele medicale)

– Care sunt afectiunile la  care este predispusa aceasta rasa?

– Ce temperament are aceasta rasa de caini?

– Cainii din aceasta rasa au tendinta de a latra mult?

– Cat de multa socializare au nevoie?

– Cat de usor pot fi dresati?

– Cat exercitiu fizic necesita?

– Nivelul de toaletare?

– Cat de mult naparlesc?

– Ce se intampla cu puii care nu se vand?’



Un crescator responsabil sau un vanzator preocupat de cateii lui, va stii sa va raspunda la toate aceste intrebari.



Nu incercam sa acuzam magazinele de specialitate de nimic, vrem doar sa va oferim o prezentare generala a comertului cu caini. Vrem sa ne asiguram ca luati cea mai buna decizie atunci cand va cumparati un catel. Bunastarea animalelor sta ascunsa in spatele acestui articol.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!