Care sunt cele 4 grupe de reptile?

Reptilele sunt animale cu sange rece, acoperite cu solzi sau placi cornoase, care populeaza orice teritoriu de pe Terra, cu exceptia Antarcticii. Acestea se trag din amfibienii ancestrali, de acum 300 de milioane de ani. Istoria lor pe Terra este foarte veche, iar in zilele noastre reptilele atrag curiozitatea tuturor, motiv pentru care unele specii au devenit animale de companie foarte apreciate.

Reptilele se impart in 4 mari categorii, dupa cum vom enumera in continuare:

crocodili1. Crocodilienii:  

Acest ordin este alcatuit din 23 de specii de crocodili, aligatori, caimani si gariali. Desi la prima vedere par identici, crocodilii si aligatorii sunt foarte diferiti.

Aligatorii au nasul in forma de „U”, nu li se vad dintii cand au gura inchisa si traiesc doar in ape dulci. In contrabalanta, crocodilii au ansul in forma de „V”, cand tin gura inchisa, dintii sunt vizibilii si vietuiesc cu predilectie in ape sarate. Garialul este o specie de crocodilieni, cu botul subtire, aflata pe cale de disparitie. Caimanii, traiesc in America de Sud si Centrala si se aseamana mult cu aligatorii.

Crocodilii, asa cum este numit generic acest ordin, au un simt al auzului estrem de bine dezvoltat. Sunt pradatori feroce, care nu isi mesteca hrana ci o sfasie si o inghit bucati mari. Femelele sapa gropi in nisip, unde isi depun  ouale. Crocodilii mari depun pana la 60 de oua, pe cand cei de talie mai mica in jur de 20. Perioada de incubatie este de 55 pana la 100 de zile. Puii cantaresc aproximativ 60 de grame la eclozare. Crocodilii pot trai intre 50 si 75 de ani si pot ajunge pana la 1 tona greutate.
 
testoasa2. Testoasele:

Sunt printre cele mai vechi reptile, care si-au pastrat infatisarea de acum 200 de milioane de ani, cand au aparut pe Terra. Caracteristica lor este carapacea, care are rol protector si de camuflare. Carapacea este alcatuita din 60 de oase, peste care se dispun placile cornoase, bine sudate intre ele. Testoasele nu au urechi, dar se ghideaza dupa vibratii. Traiesc atat pe uscat, cat si in ape dulci sau sarate. Se gasesc si in zonele tropicale, dar si in cele temperate.  Testoasele nu au dinti. Unele sunt complet vegetariene, altele carnivore sau omnivore. Depun ouale in nisip si nu au grija de ele. Ouale si pui sunt pe cont propriu. Tesoasele de uscat traiesc pana la 150 de ani, iar cele de apa pana la 70 de ani.
 
sarpele3. Scuamata:

Acest ordin include peste 7000 de specii de serpi si soparle, si este de departe cea mai mare si mai raspandita grupa din clasa reptilelor. Primele fosile descoperite ale unor soparle dateaza din perioada Jurasicului. Soparlele traiesc in copaci, in apa, iar majoritatea lor pe sol. Spre deosebire de serpi, prezinta pleoape. Miros cu ajutorul varfului limbii. Unele specii sunt vegetariene, altele exclusv carnivore. Depune oua, pe care nu le pazesc.

Serpii acoperiti cu solzi cornosi, nu au picioare, nu au pleoape si nu au urechi. Si ei percep foarte bine vibratiile. Sunt carnivori veritabile. Exista doua mari categorii de serpi, dupa modul in care isi prind prada: serpi constrictori si serpi veninosi. Speciile de serpi sunt atat ovipare (depun oua), cat si ovovivipare (puii eclozeaza in corpul mamei si apoi sunt nascuti). In afara de regiunile arctice, serpii se gasesc in toate tipurile de ecosisteme.
 
tuatara4. Tuatara:

Este cea mai mica grupa de reptile, despe care nu se prea vorbeste.  Acest ordin include doua specii de tuatara originare din Noua Zeelanda. Tuatara se afla undeva la intersectia soparlelor cu serpii. Aspectul fizic este aseamantor cu al soparlelor, insa se deosebesc de acestea prin faptul ca oasele capului nu sunt complet sudate (ca la serpi). Sunt printre cele mai vechi reptile, care au inflorit acum 200 de milioane de ani. In zilele noastre sunt pe cale de disparitie.

Sunt un obiect de studiu foarte apreciat de oamenii de stiinta care vor sa afle cum au evoluat serpii si soparlele.  Tuatara cresc continuu pana la 30 de ani si se maturizeaza sexual abia la 13 ani. Femela depune 2 pana la 20 de oua, care vor ecloza abia dupa 11- 16 luni. Sunt animale nocturne, care prefera temperaturile mai scazute. Traiesc in vizuini, care apartin pasarilor pe care le vaneaza.

Surse foto: 1, 2, 3, 4

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!