Carasul telescop – autentic si blajin

carasul telescopFamilia caraseilor aurii este numeroasa.  Rar, o specie de pesti  cuprinde atatea varietati, care la randul lor poseda alte cateva soiuri. In acest articol o sa ne oprim asupra unuia dintre cei mai indragiti membri, carasul telescop. Dupa caraselul auriu clasic intalnit peste tot, carasul telescop este al doilea ca popularitate si ca numar de hibrizi pe care ii detine. Nu ai cum sa nu ramai surprins de „look-ul” aparte al acestui pestisor. Ochii bulbucati sunt semnul distinctiv si cei care au dat numele acestei subspecii.

Carasul telescop a fost dezvoltat pe la inceputul secolului al XVII- lea, in China. In tara natala el este alintat cu numele de „carasul dragon” sau „pestele cu ochi de dragon”. In deceniile urmatoare a patruns in Japonia, unde a devenit foarte popular. „Demekin” este denumirea sub care este cunoscut in Japonia, chiar si in ziua de azi. Ulterior, si Europa l-a primit cu bratele deschise, l-a iubit si inca nu s-a saturat de el. Carasul telescop este foarte raspandit in lume si oricand este o optiune de luat in seama pentru un acvarist pasionat.

Insa popularitatea are un pret. Tuturor caraseilor li se atribuie eticheta de „pesti rezistenti”, chiar si telescopului. Afirmatia nu e intru-totul falsa. Carasul telescop este un peste foarte viguros, care nu necesita conditii de mediu extravagante si il recomandam ca fiind un peste potrivit pentru incepatori. INSA, asta nu inseamna ca el poate fi neglijat si incarcerat intr-un acvariu mic, cu apa rece, crezand ca vivacitatea lui este semn de bunastare. Majoritatea caraseilor traiesc foarte putin pentru ca sunt inghesuiti in acvarii suprapopulate si nu li se ofera conditiile optime de mediu.

Carasul telescop difera foarte mult de carasul auriu comun. Corpul sau este ovalar, latimea sa fie 2/3 din lungime. Capul este mare, bine dezvoltat, apt sa sustina globii oculari supraformati. Inotatoarea caudala (coada) este dubla, iar lungimea ei reprezinta ¾ din lungimea corpului. Coada birufcata este caracteristica doar carasului telescop. Inotatoarea dorsala (a spatelui) este bine dezvoltata si este purtata erecta tot timpul.

Ochii protrudati sunt cei care au propulsat acest peste pe culmile succesului. Din punct de vedere al formei exista 3 tipuri de globi oculari:

Sub forma de „dom”: din vedere laterala, ochiul se prezinta ca o hemisfera, ofera senzatia unui glob iesit doar pe jumatate din orbita. Baza este larga, se ingusteaza spre superior, iar suprafata este sferica.

Aplatizati: aspect de cilindru. Asemanatori cu cei de mai sus, doar ca suprafata externa (cornea) este plata.

Sferici: globii oculari par iesiti cu totul din orbita.

Pentru peste ochii bulbucati sunt mai mult un blestem decat o calitate. Din cauza protruziei vederea este afectata. Campul vizual este mult ingustat, iar vederea la distanta aproape compromisa. In plus reliefarea excesiva a globilor oculari predispune la accidente grave soldate cu lezarea globului ocular si pierderea vederii. Orbirea instalata la ambii ochii este echivalenta cu moartea. De aceea carasul telescop necesita o ingrijire speciala. Ochii sanatosi sunt limpezi si cu cornea integra. Daca ochiul apare albicios, inseamna ca a suferit un accident si vederea la acel ochi   este pierduta.

In primul rand, acvariul se amenajeaza in asa fel incat sa nu existe decoruri, plante sau substrat cu margini taioase sau intepatoare. Carasii sunt pesti care nu cer multe accesorii, sunt pesti curajosi care nu au nevoie de ascunzatori.  In acvariul cu carasei foarte putine plante rezista la temperaturi atat de scazute si mai ales apetitului lor nemasurat. Astfel ca puteti renunta definitv la plante. In concluzie, decorati si plantati la minimum acvariul, alegand doar obiecte cu suprafete rotunjite.

Carasul telescop intampina probleme si in timpul hranirii. El nu vede la distanta si ii este foarte greu sa observe hrana. Intr-un acvariu cu alti pesti, mai vigilenti, acest caras risca sa raman flamand. Ceilalti pesti vor reusi sa consume toata mancarea pana cand „ochiosul” va reusi sa capteze ceva. De multe ori carasii telescop se hranesc la fundul  acvariul cu mancarea cazuta de la ceilalti. De aceea ideal ar fi sa gazduiti carasul telescop cu alte tipuri de pesti „cu handicap”: carasul cu ochi bulbucati (bubble eye), carasul cu cap de leu, carasul celestial. Carasul auriu comun este un peste energic si va fi mereu cu un pas inaintea telescopului, astfel aceasta combinatie ar trebui evitata intr-un acvariu cu apa dulce.

Hraniti carasul telescop in acelasi loc de fiecare data. Optati pentru o hrana de fund. Se pare ca ii este mai usor sa observe hrana pe fundul acvariul. In cazul hranei de suprafata plasati-o intr-un inel de plastic (pe care il gasiti in comert), pentru ca sa nu se imprastie. Inelul va pluti in acelasi loc, la fiecare masa.

Carasul telescop vine intr-o varietate de culori. La noi exista conceptia (eronata de altfel) ca telescopul are doar culoarea neagra. Intr-adevar carasul telescop negru este cea mai cunoscuta varietate. Insa putem intalni caras telescop si auriu, rosu intens, albastrui, bicolor, tricolor, ciocolatiu etc. O varietatea cu totul speciala este carasul telescop „panda”, care prezinta un model alb-negru cu totul special. Ochii, spatele si inotatoarele sunt negre, iar restul corpului alb solid. Corpul  tuturor carasilor telescop este acoperit de solzi metalici, care ofera o stralucire de catifea. Varietatea neagra are ochii mai putin protrudati decat celelalte.
 
Cand eclozeaza puii au ochi normali. Abia dupa ce au implinit o luna, globii oculari incep sa iasa in relief. Culoarea este putin exprimata, insa pe masura ce inainteaza in varsta se intensifica. De-a lungul vietii carasii telescop pot suferi nuantari diferite. Varietatea neagra poate trece la un moment dat prin varietatea „panda”: va prezenta regiuni ale corpului de culoare mai deschisa, chiar alb. Multi comercianti pacalesc in acest fel clientii. Carasii telescop „panda” sunt o raritate, in consecinta sunt mai scumpi. Clientul va plati foarte mult pe ceea ce este de fapt un telescop negru aflat in perioada de tranzitie a culorii.

Carasul telescop este un peste docil, unul dintre cei mai cuminti pesti pe care ii gasim in acvaristica. Inoata agale, parca danseaza, iar in momentul imediat urmator se agita ca un copilas daca ii este servita masa. Este un peste simpatic atat ca aspect fizic cat si ca personalitate. Foarte curios, se apropie de geamul acvariul cand vreo persoana este in preajma. Ajunge sa isi recunoasca stapanul si de multe ori il ciupeste de deget, daca este pus pe suprafata apei. Este cel mai prietenos dintre toti caraseii.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!