Când trecem de la hrana de junior la cea de adult?

caineCateii juniori au nevoie de o hrana care sa le furnizeze toti nutrientii necesari unei cresteri si dezvoltari sanatoase. Pe de alta parte, hrana cainelui adult are rolul de a intari si mentine functionarea organismul in parametrii normali. Nevoile metabolice ale juniorului difera de cele ale adultului, iar hrana trebuie adaptata in functie de acestea. Vine un moment cand vrand-nevrand este necesar sa se  faca tranzitia de la mancarea pentru junior la cea de adult. Acest moment se alege cu mare atentie intrucat de el depinde sanatatea cainelui dumneavoastra.



De la mancarea pentru junior la cea de adult. Cand?!



La aceasta intrebare veti primii raspunsuri multiple pe oricine ati intreba. Trecerea prea devreme pe hrana pentru adult poate altera dezvoltarea puiul, in special consolidarea osoasa si articulara. Daca deja cainele este adult si inca mai primeste dieta pentru junior, aportul caloric este prea mare, iar cainele poate avea probleme in mentinerea greutatii ideale.



Aceasta alegere este influentata de doi parametri: talia  si varsta. Primul il conditioneaza pe al doilea, in sensul ca varsta la care cainele ajunge la maturitate este influentata de talie. Ca regula generala: cainii de talie mica ajung mai devreme la maturitate, fata de cei de talie mare si uriasa care au nevoie de mai mult timp pentru a- si incheia dezvoltarea.
 
Cainii de talie mica (ce la maturitatea nu depasesc 10 kg) se maturizeaza in jurul varstei de 1 an, poate chiar mai devreme la unele rase. Dupa ei, cainii de talie medie ( care vor avea la maturitate sub 25 de kg) se maturizeaza undeva intre 12 luni si 16 luni, bineinteles in functie de rasa. Cel mai tarziu ajung la maturitate cainii de talie mare si uriasa (peste 25 de kg), incepand cu varsta de 18 luni pana la 2 ani.



Dupa cum am vazut, intervalele la care cainii se maturizeaza sunt destul de largi, astfel incat nu avem un raspuns concret la intrebarea „cand se face tranzitia?”. Rasa cainelui are si ea un cuvant de spus in acest sens. Iar in cadrul rasei cea mai mare importanta o are greutatea la maturitate. Specialistii veterinari spun ca un caine poate fi trecut pe mancare de adult atunci cand ajunge sa cantareasca 90% din greutatea pe care o va avea la maturitate. Consultati standardul rasei si raportati-va la valorile de acolo.



Facand o sinteza la cele enuntate mai sus, putem oferi niste valori relative despre varsta la care puteti face tranzitia de la mancarea de junior la cea de adult, pentru cainele dumneavoastra:



– Cainii de talie mare si uriasa pot fi trecuti pe dieta de adult incepand cu 14 luni pana la 18 luni.

– Cainii de talie medie la 12 luni.

– Cainii de talie mica incepand cu 9 luni pana la 12 luni.
 
Tranzitia



Trecerea de la un tip de hrana la altul se face gradual pentru a putea permite florei bacteriene intestinale sa se adapteze lent la noul sortiment de hrana.  Timp de 10- 14 zile cainele va primi un mix al celor doua feluri de hrana: in prima zi oferiti 90% din hrana veche (de junior) si 10 % din cea de adult, urmand ca progresiv in fiecare zi sa cresteti cu 10% procentul de hrana noua, implicit reducandu- l cu aceeasi valoare pe cel de hrana de junior. Astfel preveniti aparitia problemelor gastro-intestinale, iar cainele se va obisnui mai usor cu noul tip de hrana. Dupa 2 saptamani cainele dumneavoastra va consuma doar hrana de adult care ii acopera toate nevoile nutritionale si il mentine intr-o forma fizica ideala.



Sursa foto



Nicolae Hasegan



 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!