Canarul – subspecii si varietati (III)

Canarii de aspect

Aceasta categorie de canari este crescuta exclusiv  pentru aspectul penajului si forma corpului. Cantecul sau culoarea sunt calitati secundare. Asta nu inseamna ca ei sufera la aceste capitole: si ei vin intr-o mare diversitate de culori si canta foarte frumos.
    
Border canaryBorder canary
 
S-a format din canarul salbatic, undeva pe la finalul anilor 1700, in regiunea aflata la granita dintre Anglia si Scotia, de unde si numele sau (“border” = granita). Borderul este una din cele mai apreciate specii din expozitiile de specialitate si una din cele mai raspandite in lume. Este o pasare mica de aproximativ 14cm, robusta, vioaie, cu un penaj de buna calitate. Culoarea lui cel mai des intalnita este galbenul insa poate avea si alte culori cum ar fi: alb, verde, maroniu sau tarcat.

Gloster canary
 
Aceasta specie s-a dezvoltat in Anglia prin anii ’20, fiind o specie relativ nou. S-a format prin incrucisarea a 3 foarte cunoscute specii: Roller cu creasta, canarul miniatural cu creasta si Border-ul. Aparitia lui s-a datorat faptului ca se dorea creearea unei specii cu creasta de dimensiuni mici, iar rezultatul a fost unul mult mai bun decat cel scontat.

Gloster canaryGloster-ul apare in 2 varietati: una cu creasta (mot) numita ”Corona” si alta fara mot, aspect obisnuit, numita “Consort”. Gena care determina aspectul cu creasta este dominanta si se manifesta doar in combinatie cu gena recesiva, a capului plat, fara cresata. Combinatia dubla, adica 2 gene dominante cu creasta este letala. Astfel cand se inmultesc doi canari Gloster, unul trebuie sa fie cu creasta, iar celalat fara, pentru a obtine pui sanatosi. Doi canari cu creasta imperecheati vor avea urmasi care nu vor supravietui in primele ore de viata.

Canarul acesta este mai mic decat Border-ul, avand aproximativ 11cm, este vivace, mandru. Varianta “Corona” trebuie sa aiba un mot, perfect rotund, cu un punct central, aspect de frizura “Beatles”. Motul nu trebuie sa aiba intreruperi, sa fie radiar si sa nu acopere ochii. Varianta “Consort” are penajul capului de aspect normal, cu evidentierea fruntii. Penajul poate veni in diverse culori, mai putin cele specifice canarului rosu. Verde si maroniu sunt cele mai populare.

Norwich canaryNorwich canary
 
Este una dintre cele mai vechi varietati, aparand ca specie  in urma cu aproape 400 de ani, in Anglia, adus si dezvoltat de imigrantii flamanzi, in zona orasului Norwich. Are un aspect robust, masiv, aproape 14- 16 cm, cap mare cu sprancene dezvoltate si gat subtire. Desi initial culorile acceptate erau doar rosul sau portocaliul, astazi crescatorii se axeaza mai mult pe forma corpului decat pe culori, astfel avem si exemplare galbene, albe, maronii. Fiind o specie mai mare sunt la fel de vioi ca si cei mai mici, desi la multe exemplare se observa o personalitate mai timida. Sunt excelente pasari de companie.

Fife canaryFife canary
 
Este una din cele mai noi specii de canari si a aparut in Scotia in regiunea Fife in 1950, din dorinta de-a crea un Border, cat mai apropiat de cel original, deoarece in ultimii ani Border-ul asa cum il vedem si astazi a crescut in dimensiuni. Astfel a rezultat un canar minion, dar foarte asemanator cu Border-ul. Fife-ul nu depaseste 11cm, iar multi specialisti inca il privesc ca si varianta mica a Borderului. Sunt pasari foarte rezistente, ideale pentru incepatori. Vin in toate culorile pe care le pot avea canarii. Desi este un canar de aspect, cantatul lui nu se lasa mai prejos decat al rudelor lui de cantec.

Belgian canaryBelgian canary
 
Este una dintre cele mai vechi varietati, care sta la baza multora dintre speciile de astazi. Foarte apreciat in secolul 19, pana la inceputul Primului Razboi Mondial, cand aproape a disparut. Este un canar de pozitie, fiind crescut pentru a sta pe stinghie  intr-o pozitie cocosata. Este lung, aproape 18 cm si foarte ingust la corp, longilin. Capul este mic si garul lung. Penele sunt netede si fine, si pot fi verzi, galbene sau albe.


Yorkshire canaryYorkshire canary

 
A aparut pe la inceputul secolului 19, in Anglia prin incrucisarea mai multor specii cum ar fi Belgian, Lancashire si Norwich. Astfel s-a obtinu un canar de talie mai mare, longilin, cu penaj moale de buna calitate si miscari gratioase. Este numit si “Gentleman-ul”, fiind mai dezvoltat in partea superioara, cu o talie subtire si o pozitie indrazneata. Penele sunt scurte, stranse pe corp si matasoase. Culorile sunt diverse: galben, verde, maroniu sau alb.
    

Lizard canaryLizard canary

 
Este o specie foarte veche de canari, aparuta in Franta la 1700, dar care aproape fost distrusa de cele 2 razboaie mondiale. Are aproape 14 cm, iar numele ii vine de la aspectul de scara/solzi al penajului, asemnaator cu o soparla. Caracterisitica lui principala sunt petele negre dispuse regulate de-a lungul spatelui si capul de culoare galbena, mai deschisa fata de restul corpului. Coloritul poate fi de la galben inchis la maroniu, sau chiar argintiu. La aceasta specie se practica hranirea pentru intensificarea culorii. Penajul are aspectul cel mai placut, cu marcajele negre cel mai bine evidentiate in primul an de viata, pana la prima naparlire. De aceea in expozitii sunt prezentat doar exemplare tinere, pana la 1 an. Apoi desenul mai atenueaza din intensitate.

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!