Cămin de bătrânețe pentru elefanți. O grădină zoologică din Spania ajută animalele vârstnice să îmbătrânească cu demnitate

Cămin de bătrânețe pentru elefanți în Spania. Sursa foto Facebook Zoo Barcelona

Cămin de bătrânețe pentru elefanți. O grădină zoologică din Spania ajută animalele vârstnice să îmbătrânească cu demnitate!

La Grădina Zoologică din Barcelona, un elefant african în vârstă de 40 de ani își întinde piciorul printr-un grilaj metalic, unde un îngrijitor îi spală cu grijă talpa. Îndrăgita pachidermă primește „pedichiura” zilnic, împreună cu câteva felii de măr.

Cămin de bătrânețe pentru elefanți

Tratamentul face parte din îngrijirea geriatrică specializată oferită animalelor îmbătrânite, care nu pot fi reintroduse în sălbăticie, în condițiile în care grădinile zoologice din întreaga lume pun tot mai mult accent pe îngrijirea pe tot parcursul vieții.

„Să le trimitem înapoi în natură ar fi o greșeală,” a spus Pilar Padilla, șefa departamentului de îngrijire a mamiferelor din cadrul grădinii zoologice. „Este foarte probabil că nu ar supraviețui.”

Grădinile zoologice au trecut printr-o schimbare de paradigmă în ultimele decenii, punând accentul pe conservarea speciilor și educație. S-au îndepărtat mult de modelul de odinioară, în care animalele exotice erau expuse ca atracții spectaculoase.

Noua abordare presupune adaptarea la nevoile animalelor îmbătrânite, ceea ce a determinat grădinile zoologice să creeze adăposturi mai mari și mai apropiate de habitatul natural. Așa este și zona Sahel-Savannah din grădina zoologică din Barcelona.

Sprijin pentru o bătrânețe demnă


Pe lângă programele de reproducere menite să reintroducă în natură animalele sănătoase, grădinile zoologice își propun să se asigure că animalele care trăiesc mai mult, datorită progreselor în medicina veterinară, pot îmbătrâni în mod demn, a spus Martín Zordan, directorul general al Asociației Mondiale a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (WAZA).

„Îngrijirea geriatrică specializată devine tot mai esențială,” a declarat Zordan pentru Associated Press, la sediul organizației din Barcelona.

Zordan a explicat că, asemenea oamenilor în vârstă, animalele bătrâne necesită mai multă grijă: controale medicale regulate, tratamente pentru artrită, hrană mai moale sau suplimente nutriționale, spații de locuit adaptate și monitorizarea stării mentale și comportamentale.

Pe lângă îngrijirea a doi elefanți în vârstă, Grădina Zoologică din Barcelona adăpostește și un lup de 15 ani, un leopard și un tigru de 17 ani fiecare, precum și câteva păsări vârstnice – inclusiv un stol de flamingi seniori.

Nu sunt singuri – mai multe grădini zoologice din Statele Unite, de exemplu cele din Baltimore și Baton Rouge, subliniază și ele îngrijirea acordată animalelor bătrâne.

Studiu despre doliu


Îngrijitorii de la Grădina Zoologică din Barcelona, situată nu departe de țărmul Mării Mediterane, monitorizează cu atenție doi elefanți în vârstă. Este vorba despre Susi și Bully (pronunțat BUH-yi), după ce au pierdut-o recent pe Yoyo, fosta lor colegă de țarc și prietenă de o viață.

Yoyo a murit în decembrie, la vârsta de 54 de ani.

Susi, în vârstă de 52 de ani, este acum printre cele mai bătrâne exemplare africane cunoscute aflate în captivitate, chiar dacă WAZA precizează că vârsta animalelor născute în sălbăticie este aproximativă.

Bully, care are 40 de ani, este și ea considerată bătrână pentru specia sa. Toate cele trei au fost capturate în sălbăticie și au trăit în circuri și alte grădini zoologice înainte de a ajunge la Barcelona.

Grădina zoologică colaborează acum cu Universitatea din Barcelona pentru a studia impactul morții lui Yoyo asupra lui Susi și Bully. Este primul studiu de acest fel, axat pe elefanți care nu fac parte din aceeași familie, dar care au trăit împreună o perioadă lungă de timp, a explicat Padilla pentru Associated Press în timpul unei vizite recente la adăpostul elefanților.

La început, Susi și Bully au reacționat prin refuzul hranei, dar acum se adaptează bine și se apropie una de cealaltă, împărțind chiar și mâncarea, a spus Padilla, adăugând că Susi a preluat rolul dominant deținut anterior de Yoyo.

Citește și: Elefanții de mare – cei mai curioși bebeluși ai oceanului! Cum își petrec primele luni de viață?

Cum îți dai seama cât de bătrân este un elefant?


La elefanți, adevărata probă a vârstei este uzura dinților.

„Ceea ce marchează declinul unui elefant este uzura dinților,” a explicat îngrijitorul José María Santamaría, după ce i-a făcut pedichiura lui Bully. „Trec prin șase seturi de măsele de-a lungul vieții, iar când ajung în jurul vârstei de 40 de ani, pierd ultimul set.”

Susi și Bully au nevoie de controale zilnice, hrană adaptată gurii lor fără măsele și atenție suplimentară pentru picioare. De aici și pedichiurile zilnice și podeaua moale, acoperită cu nisip, care le amortizează pașii dureroși.

„Acestea sunt genul de lucruri pe care le luăm în considerare pentru că ne pasă ca aceste animale să trăiască în confort și cu demnitate,” a spus Zordan.

Citește și: Cutremur în San Diego: O turmă de elefanți de la Zoo a format un cerc protector în jurul puilor

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!