Orasul italian Cremona, situat la marginea fluviului Po si in centrul bogatei campii Lombarde, este locul in care s-a dezvoltat o anumita rasa de cai, care a imprumutat numele regiunii respective: calul cremon. Acesta descinde din rasa belga, introdusa in Lombardia aproximativ in secolul al VI-lea. In urma incrucisarii cu diferite rase, caracterele sale primitive au fost modificate. De-a lungul timpului s-a incercat imbunatatirea calului cremon prin armasari brabansoni belgi, deoarece intre tipul cremonez si cel belg exista o legatura de rudenie. Ameliorarea calului cremon prin armasarul belg a dat, in final, rezultate foarte bune. Caracterele zootehnice ale acestui tip de cal sunt urmatoarele: talie mare (inaltimea medie este de 1.60 m), formele corpului indesate, capul mare si, mai ales, lung, ochii mici, gatul scurt si gros, musculos, spinarea larga si cam inseuata, crupa larga, tesita, coada prinsa jos, acoperita cu par lung. Articulatiile sunt puternice si tendoanele bune. Culoarea predominanta este cea inchisa. Calul cremon este un cal de povara, cu un temperament limfatic, fiind, insa, un tip neomogen.Sursa fotoCorina DovincaZooLand.ro