Calul corsican

calul corsicanProvine din insula franceza Corsica. Specia se pare, insa, ca nu este nativa de pe insula, ci a fost adusa aici, cel mai probabil, in jurul anului 259 i.Ch., atunci cand romanii au preluat controlul acestei zone.

Mai tarziu, aceste animale au reprezentat principalul mijloc de transport pentru numeroase categorii de oameni si, in special, pentru francezi, care au pus stapanire pe insula Corsica. Localnicii isi legasera traiul de utilizarea acestui cal si, in decursul anilor, au contribuit la imbunatatirea rasei, ajungand la un animal perfect adaptata pentru a supravietui conditiilor de clima de pe insula.

Conform lui Dechambre, in insula Corsica traiau in stare cvasi-salbatica niste cai mici de talie, un fel de ponei, sobri si vioi. In timpul sederii sale in Corsica, generalul Marbeuf a fost cel care i-a cerut guvernului francez sa-i trimita armasari in vederea imbunatatirii calului din aceasta insula.

Caracteristicile zootehnice ale cailor corsicani erau urmatoarele: greutatea de 300-350 kg., talia de 1 – 1.40 m (media de 1.30), capul cu profil drept, scurt si delicat, gatul drept si subtire, spinarea dreapta, salele iesite, crupa tuguiata, scurta si oblica, pieptul putin dezvoltat in sensul largimii, coama abundenta, undeori dubla, coada lunga, castane mici si membre fine. Negrul era culoarea predominanta. Din cauza taliei mici, calul Corsican nu are niciun debuseu. De-a lungul timpului s-au incercat numeroase incrucisari cu calul arab si s-a obtinut un cal cu o talie mai mare, care poate fi utilizat in cavaleria usoara.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!