Calul ardenez

calul ardenezI. Caracterele zootehnice ale vechiului cal ardenez

Calul ardenez provine din vechea regiune a ardenilor (ar = mare, denn = padure), o regiune muntoasa, ce cuprindea provinciile: Liege, Namur si cea mai mare parte din Luxemburg. Animalul are una dintre cele mai vechi origini. Dupa cum sustin unii autori francezi, el ar proveni din calul solutreen sau, conform afirmatiei lui Leyder, din calul cavernelor din Lesse. Oricare ar fi provenienta acestui cal, originea lui este una foarte veche.

Calul ardenez si-a pastrat, in decursul vremii, caracterele zootehnice nealterate, acestea nemodificandu-se decat tarziu, sub influenta calului brabanson si la presiunea cerintelor cumparatorilor. Ardenezul este ruda apropiata a brabansonului si a condruzierului.

Caracterele zootehnice ale vechiului cal din aceasta rasa sunt urmatoarele: talie de 1,42 – 1,52, uneori mai mica, mai ales in regiunile mai inalte sau mai mare acolo unde pamantul era fertil. Statura lui reflecta, deci, conditiile de fertilitate ale solului. Capul si fata vechiului cal ardenez erau scurte, craniul dezvoltat, fruntea larga, urechile mici, drepte si agere, narile dilatate, profilul fetei usor carn, falcile departate, sghiabul mare, gatul scurt, convex pe marginea superioara si prins cu capul fara vreun sant de separare. Aceasta pozitie a gatului facea ca miscarile capului sa fie limitate. Coama ardenezului era dubla, mai mult sau mai putin frizata si stufoasa, greabanul jos, spetele scurte, drepte si largi. Bratul si antebratul erau musculoase, genunchii solizi, largi, fluerele scurte, tendonul uscat, tare si voluminos, bine dezlipit – un tendon excelent; chisita dreapta. Dupa cate se poate observa din caracterele acestui cal, el avea un picior foarte solid, in cele mai bune conditii si un corp perfect, insa trapul ii era marunt. Pieptul era larg, dezvoltat, coastele rotunde, pantecele scurt. Partea posterioara era musculoasa, cotul solid, aplombul posterior nu atat de bun si coate de vaca. Culoarea predominanta a vechiului ardenez era vanata.

Se poate concluziona ca acest cal era robust, neobosit, sobru – un foarte bun cal pentru artilerie si camionaj, extrem de apreciat in trecut. Maresalul Turenne lauda calitatile calului ardenez cu care isi montase cavaleria. In razboaiele din timpul Imperiului francez mai toti caii se remontau din ardeni. Incepand din timpul lui Cezar si pana la Napoleon I, calul ardenez a fost apreciat si introdus in diferite tari.

Aceasta rasa veche, prezentand caracteristicile expuse mai sus nu mai exista astazi, in locul lui gasim un cal modificat, mai mare si mai greu. Se pare ca exista o varietate suedeza a rasei ardeneze, dar si una romaneasca.

cal ardenezII. Caracterele zootehnice ale actualului cal ardenez

Modificarea vechiului cal ardenez a inceput in anul 1830, in timpul separarii Belgiei de Olanda. Procesul de imbunatatire a fost unul greu si de durata. Timp de aproape o jumatate de secol in schimbarea rasei ardene au fost folositi armasari dintre cei mai nepotriviti: arabi, pur sange englez, anglo-mormanzi, perseroni, condruzieni, brabansoni etc. Din cauza acestei diversiuni, productia cailor ardenezi era cat se poate de neomogena. In anul 1837, consilierul provincial din Luxemburg a dat dispozitie ca niciun armasar sa nu mai fie folosit la monta, decat in urma unui amanuntit examen.

Modificarea calului ardenez incepe practic din anul 1865, prin selectia armasarilor locali sau brabansoni de o talie mai mica. Aceasta modificare a fost dictata de cerintele cumparatorilor, dar se afla in legatura stransa si cu imbunatatirea solului, si implicit, a hranei. Calul ardenez de astazi este superior ardenezului din trecut, precum si a ardenezului francez, care si-a pastrat mai mult forma primitiva.

Caracterele zootehnice ale actualului cal ardenez

Diferenta de forme intre calul ardenez si cel brabanson este aproape insesizabila. Se poate spune, chiar, ca ardenezul nu este decat un brabanson de o talie si de un format mai mic. Ardenezul este considerat o forma usoara a calului de povara din Belgia. Talia lui este de 1,48 – 1,58 si greutatea intre 800-1000 kg. Are formele corporale indesate, capul bine dezvoltat, fruntea larga, ochii vioi, gatul scurt si gros, greabanul larg si carnos, spinarea si salele lungi si duble, crupa larga, tesita, dubla, coada bine prinsa, pieptul larg, membrele puternice, articulatii uscate, coate puternice, tendoane groase si bine dezlipite, copite foarte tari, temperament vioi si o foarte mare rezistenta. Este unul dintre cei mai robusti si mai rezistenti cai. Culorile ardenezului sunt: murga, roiba, neagra, deresa sau vanata.

Foto: 1, 2

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!