Caldurile si gestatia la animalele domestice

oaie cu mielReproducerea animalelor domestice nu este intotdeauna o treaba usoara. De la specie la specie, cifrele legate de gestatie si ciclul sexual se modifica surprinzator. In acest articol, ne-am gandit sa adunam cateva informatii succinte despre caracteristicile numerice ale reproducerii la cateva dintre cele mai des intalnite animale de casa.

Porc

In functie de rasa si conditiile de crestere, scrofitele pot experimenta primele calduri la varste cuprinse intre 5 si 9 luni; masculii la 7-8 luni. La femele, se recomanda dobandirea unei greutati minime de 100-120 de kg, care asigura o gestatie optima atat pentru mama cat si pentru fetusi.

La scroafe, caldurile se deruleaza de mai multe ori pe an. Mai rar vara, cand temperaturile sunt ridicate, deoarece se stie faptul ca porcul tolereaza mai bine racoarea decat caldura. Caldurile se intind pe durata a 18-21 de zile, in medie. Dupa fatare, primele calduri pot aparea imediat ce purcelusii au fost intarcati.

Gestatia la scroafe dureaza aproximativ 114 zile (3 luni, 3 saptamani si 3 zile). In medie, o scroafa da nastere la 8-12 purcei per gestatie, numarul depinzand de greutatea, rasa si varsta mamei. O scroafa poate fata si de doua ori pe an.

Cal

Varsta optima de reproducere la iepe este cuprinsa intre 2,5 si 4 ani,  bineinteles tinand cont de talie, rasa etc. Caldurile la iapa dureaza 21 de zile, dintre acestea doar timp de 5 zile femela isi prezinta dorinta de procreere si este receptiva la masculi. Daca nu ramane gestanta, iapa va intra din noua in calduri peste 2-3 saptamani. In principal, femelele intra in calduri primavara, iar cele care nu au ramas gestante acum, toamna.

Durata medie a gestatiei este de 336 de zile (335-350 de zile) si de regula un singur manz este fatat.

Magar

La magari, gestatia dureaza mai mult decat la cai: 12 luni in medie (11-14 luni). Mama va da nastere unui singur pui, rareori gemeni (oricum mai des decat la cai). Caldurile dureaza intre 21 si 28 de zile si se petrec de doua ori pe an, primavara si toamna.

Vaca

Vitele intra in primele calduri la varsta de 6 luni, insa varsta potrivita pentru monta este 8-9 luni, cand s-a atins 80% din greutatea de adult. Caldurile tin 21 de zile si se repeta la fiecare 5-15 zile. Dupa fatarea, primele calduri apar la 21 de zile.

Gestatia se intinde pe durata a 9 luni si jumatate (285 de zile). Daca mama este purtatoare de gemeni atunci gestatia se poate prelungi. De regula un singur vitel este fatat.

Oaie

Femelele ating maturitatea sexuala la 7-12 luni. Pentru a fi apte de monta, mielutele ar trebui sa cantareasca 2/3 din greutatea adultului. Berbecii devin activi sexual la 6-8 luni, insa de obicei nu sunt oferiti spre reproductie decat la 18-24 de luni,  cand rata fertilizarii este mai mare.

Caldurile tin in medie 17 de zile, dintre care doar 24-36 de ore, oaia este receptiva la berbeci.

Gestatia dureaza intre 142 si 152 de zile, cu o medie de 147. Sarcinile gemelare sunt des intalnite la ovine.

Capra

La capra, caracterisiticile reproducerii sunt similare celor de la oaie. Ciclul caldurilor este de 17-20 de zile, cu o perioada de 24-36 de ore de calduri adevarate, cand femela accepta masculul. Sezonul imperecherilor este toamna. Gestatia dureaza 5 luni (145-158 de zile). Adesea doi ieduti sunt fatati la o gestatie.

Iepure

La 5-8 luni iepurii pot fi imperecheati prim oara. Iepuroaicele pot fi date la monta pe toata durata anului, ciclul caldurilor reluandu-se la 8-10 zile. La 30 de zile de la monta, femela va da nastere la 1- 12 pui.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!