Cainii si raul de masina

caineleMulti dintre noi cand eram mici (unii si acum) avem de-a face raul de masina, sau mai corect numit raul de miscare. Nici prietenii nostri blanosi nu sunt ocoliti de aceasta stare neplacuta atunci cand calatoresc cu masina. Ba mai mult, ei nici nu prea inteleg motivul si importanta folosirii autovehicului, asa cum facem noi. Ei asociaza mersul cu masina cu experienta de la destinatie. 90% dintre situatiile de disconfort  in masina la caini sunt provocate de stres. De aceea calatoritul cu masina trebuie asociat cu ceva pozitiv. Intelegand ce se petrece cu cainele dumneavoastra atunci cand calatoreste va ajuta sa luati masurile de preventie adecvate si va asigura o calatorie cu masina placuta impreuna cu un patruped fericit.



Stresul si inlaturarea lui



Un caine relaxat in masina va calatori fara incidente neplacute. Puiul de caine va fi obisnuit cu masina de la cea mai frageda varsta. Puii si tineretul sunt cei mai predispusi la rau de masina intrucat urechea lor interna este insuficient dezvoltata. Pe masura ce cainele avanseaza in varsta, raul de masina va mai disparea. Totusi exista unii caini care si la maturitate se mai confrunta cu aceasta problema.



Pentru pui, calatoritul cu masina este o experienta noua si la inceput nu stie cum sa o gestioneze. Depinde numai de noi sa il facem sa se simta bine in autoturism. Daca primele interactiuni cu masina au fost asociate cu ceva pozitiv, atunci catelul va fi relaxat, iar raul de miscare evitat.



Pentru inceput lasati cainele sa se acomodeze cu interiorul masinii, fara a fi in miscare si nici macar cu motorul pornit. Jucati-va si laudati-l de fiecare data cand se simte relaxat inauntru. Puteti folosi o cusca de transport daca doriti, de preferat una din grilaje de metal, care este mai bine aerisita. Dupa ce ati repetat acest exercitiu cateva zile la rand, porniti motorul, observati reactiile si recompensati-le pe cele pozitive. In tot acest timp ocupati scaunul soferului, pentru a invata care este pozitia dumneavoastra in acest ambient nou pentru el.



Apoi cand cainele pare deja acomodat cu statul in masina, porniti la drum.  Faceti plimbari scurte cu masina, pana intr-un parc aflat in apropiere. Lasati cainele liber   15 minute, jucati-va sau alergati impreuna. Cateva zile la rand procedati la fel. In acest fel cainele va asocia mersul cu masina cu o experienta extrem de placuta pentru el si va fi relaxat.



Niciodata primele drumuri cu autoturismul sa nu fie la veterinar sau la salon. Daca de la inceput cainele afla ca la destinatie il asteapta ceva neplacut, pe viitor se va stresa foarte tare cand urca in autovehicul.



Semnele raului de masina



Voma este principalul efect al raului de masina, insa exista si alte semne premergatoare ce indica instalarea starii de rau. Daca le recunoasteti, puteti preveni vomitatul. Acestea sunt: gafait, cascat, schelalait, linsul excesiv al buzelor, salivatie abundenta, tremor, neliniste. La primele semne ca ceva nu este in regula opriti masina, lasati cainele afara sa se plimbe cateva minute. Oferiti niste apa, il va mai linisti.



Sfaturi pentru prevenirea raului de miscare



Chiar daca ati eliminat stresul calatoriei, cainele mai poate experimenta raul de masina, din alte motive independente de el.



Nu mai oferiti mancare cainelui cu cel putin 6 ore inainte de plecare. In  schimb nu il privati de apa.



In masina lasati unul din geamuri coborat de doua degete, astfel in interio sa fie mereu un flux de aer proaspat, racoros.



Asezati cainele in masina in asa fel incat sa priveasca inainte. Folositi un ham de masina, ce se prinde la centura de siguranta, confectionat special pentru catei. In cazul celor de talie mica, veti gasi in pet-shop cosulete destinate calatoriei cu masina. Daca optati pentru o cusca de transport din metal, asezati-o cu fata inspre inainte, pe mijlocul banchetei. Acoperiti lateralele custii cu o patura subtire, pentru ca animalul sa nu mai poata privi in aceasta directie.



Oferiti ceva de rosu. Rosul inhiba senzatia de rau.



Vorbiti calm si laudati cainele. Realizati o atmosfera placuta in autoturism. Daca mai calatoriti cu cineva, asezati-l langa catel. Pasagerul va mangaia si va calma animalul.



Dotati masina cu o husa pentru catei, prosoape, servetele si o sticla cu apa, in caz ca inevitabilul se produce.



Tratament



La medicul veterinar veti gasi o serie de medicamente, numite antimimetice, cu rol in prevenirea senzatiei de rau. Cereti sfatul veterinarului despre ce pastile sunt potrivite pentru cainele dumneavoastra, doza si modul de administrare. Nu tratati cainele cu medicamente similare destinate consumului uman.



Exista si cateva remedii naturale pentru raul de miscare. Ghimbirul este foarte eficient, insa va fi dificil sa convingeti cainele sa il manance. Amestecati in hrana putina pulbere de ghimbir sau ceai de ghimbir, la ultima masa inainte de calatorie. Menta are acelasi efect.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!