Cainele si pisica – Cum le facem cunostinta?

cainele si pisicaUnul dintre cele mai cunoscute exemple de antiteza este acesta: cainele vs pisica. Povestile pentru copii, desenele animate, chiar si filmele exploateaza aceasta relatie cu nabadai. Insa proprietarii care detin si caini si pisici stiu ca lucrurile nu stau chiar asa. Cainii si pisicile pot deveni prieteni foarte buni. Pisicile iubesc naivitatea si energia cateilor, iar cainii nu au cum sa reziste unei jucarii vii. Desi joaca lor arata ca o lupta, la final vor ajunge sa doarma impreuna.



Aveti deja un caine sau o pisica si v-ati hotarat sa aduceti in casa un exemplar din specia opusa. Prima interactiune este foarte importanta pentru ca este cea care va decide cum va evolua relatia. Mai jos va vom da cateva sfaturi simple despre cumsa introduceti noul catel, respectiv pisica, animalelor de companie deja existente.



Combinatii reusite



Exista cateva combinatii catel-pisica, ce dau rezultate mai bune decat altele, care au sanse mari sa va transforme casa intr-un camp de lupta.



Cel mai simplu este sa aduceti impreuna un pui de catel cu unul de pisica. Acestia vor creste impreuna. Ambii au multa energie si chef de joaca, astfel incat se vor intelege foarte bine. Cei vor ajunge cu siguranta cei mai buni prietenisi la maturitate.



Daca deja aveti o pisica adulta, recomandam sa va luati un caine adult. Puiul de catel ar fi mult prea exuberant si curios pentru pisica adulta ce prefera linistea si somnul.



Daca aveti un caine adult acasa, ganditi-va sa luati un pui de pisica sau un adult care a fost obisnuit cu cainii. Pisica trebuie sa nu se teama si sa nu  alerge de caini.



Daca deja aveti mai multi caini acasa, reconsiderati decizia de a adopta o pisica. E foarte posibil ca macar unul dintre ei adora  sa o vaneze sau intreaga haita isi concentreze atentia asupra ei.



Rasa din care face parte cainele (atat cel rezident, cat si cel nou venit) are o mare importanta in acest proces. Rasele de caini de vanatoare au instinctiv tendinta de a urmari alte animale de dimensiuni mici. Oricat de mult l-ati socializa, exista riscul ca la un moment dat el sa nu se mai poate controla si sa ii fac arau pisicii. Ogarii sunt vanatori inascuti, dar si alte rase de vanatoare/ aport. Dar socializati de mici, acesti catei se pot intelege foarte bine cu pisicile.



Atentie! Faptul ca un caine alearga o pisica nu inseamna neaparat ca doreste sa ii faca rau. Stim prea bine ca unul din  jocurile preferate ale cainilor este „urmaritul”. Chiar si pe noi ne „vaneaza” cainele atunci cand fugim. Fiintele in miscare sunt practic irezistibile pentru ei.



Nu putem spune cu siguranta daca pisicile le place sau nu sa fie urmarite, insa am vazut destul situatii in care pisica fugarita pana atunci si aflata la adapost,  a ripostat inapoi, ademenind cainele intr-o alta urmarire.

 

Nici muscaturile pe care le vedeti intre cei doi nu sunt adevarate intotdeauna. Daca ar fi,  atunci cu siguranta unul dintre cei doi ar hasai sau ar schelalai. Joaca „cu dintii” e tare apreciata atat de catei cat si de pisici. Veti observa cum pisica va imbratisa cainele si ii va musca gatul, simuland vanatoarea si sacrificarea prazii. Iar cainele, tot in simulare, va molfai pisica, intorcand-o pe toate partile. Si astfel amandoi sunt fericiti, „serviciu contra serviciu”. Totusi, daca observati ca joaca degenereaza, iar unul dintre cei doi urla si este ranit, atunci luati masuri si intrerupeti distractia. Nu permiteti cainelui sa traga pisica de coada prin toata casa, la fel cum nu dati voie pisicii sa zgarie cainele pe fata, sau cel mai grav in ochi.


Cum ne pregatim inainte de a aduce noul animal acasa?



Masuri de prevenire si protectie trebuie luate in ceea ce priveste pisica (fie ca ea este cea nou venita, sau cea rezidenta). Riscul de a fi ranit este mai mare in randul pisicilor, decat al cainilor.



Oferiti pisicii spatii de siguranta: pentru situatiile n care este agresata de caine si are nevoie sa scape. Orice spatiu aflat la inaltime ii asigura protectie pisicii, asta daca agresorul nu este suficient de inalt incat sa ajunga acolo.



Rafturi, blaturi de mobila, ansambluri pentru pisici, copacei etc, orice poate fi folosit de pisica pentru a se refugia de caine.



De asemenea oferiti pisicii spatii unde sa poata pastra distanta fata de catel. Amplasati usi pentru pisici sau blocati accesul cainelui prin porti si tarcuri, astfel incat anumite camere din locuinta sa fie accesibile numai pisicii, in situatia in care doreste sa se odihneasca sau sa se hraneasca.



Amplasati lucrurile pisicii intr-un loc inaccesibil cainelui. Aici vorbim in special de castroanele cu mancare si apa, care pot fi devorate de caine intr-o clipita. De asemenea litiera va fi asezata undeva la inaltime, pentru a preveni imprastierea nisipului peste tot. Culcusul pisici va fi dispus tot intr-un loc inaccesibil cainelui.


In cazul pisicii rezidente, daca ati rearanjat lucrurile, acomodati-o cu acestia cu cateva saptamani inainte de a aduce noul caine acasa. In momentul in care va fi bulversata de sosirea acestuia ii va fi mai greu sa isi dea seama unde se poate ascunde sau unde ii este litiera.



Daca pisica este cea care vine intr-o casa cu  cainele, amenajati o camera doar pentru ea, unde sa se acomodeze in primele 2-3 saptamani de la sosire. Stresul mutarii intr-un nou mediu, acceptarea noilor stapani pot fi destul de solicitante pentru ea. Nu mai are nevoie si de un caine pe urmele ei.

 

Introducerea



Acest pas se realizeaza atat de lent este nevoie incat agresiunea sa nu aiba loc. Poate dura cateva zile, sau chiar cateva saptamani. Doar de dumneavoastra depinde buan intelegere dintre cei doi. Daca grabiti la inceput lucrurile, puteti avea probleme mai tarziu. Respectati fiecare pas din cele ce urmeaza si nu treceti la urmatorul decat in momentul in care a fost indeplinit corect. Daca observati ca ceva nu decurge corect pe durata unei etape, atunci reveniti la cea anterioara. Nu permitem agresivitatea pe durata interactiunii. Daca aceasta apare inseamna ca socializarea pana in acel moment nu s-a facut corect.



Lectiile incep cu cainele si pisica aflati in camere diferite si se presupune ca nu s-au cunoscut pana acum.



Pasul 1



Faceti-le cunostinta fiecaruia cu mirosul celuilalt. Luati un prosop sau o haina pe care o lasati o zi in culcusul fiecaruia. Apoi a doua zi schimabti hainele intre ele astfel incat pisica sa adulmece mirosul catelului si invers.



Periodic reimprospatati mirosul de pe carpe. Parcurgeti acest pas pana cand cei doi par sa se fi obisnuit cu noul miros. Cainele nu va mai latra  sau scheuna, iar pisica nu isi va mai balansa lent coada. Cand cei doi sunt relaxati in prezenta mirosului celuilalt treceti la pasul  al doilea.



Pasul 2


Lasati sa isi exploreze reciproc spatiile in care au stat pana atunci. Cat pisica  este afara, lasati cainele sa ii miroase camera, si viceversa. Astfel isi vor cunoaste teritoriile si mirosurile mult mai bine



Pasul 3



Primul contact, prin intermediul unei usi sau al unui tarc. Lasati ambele animale libere, nu le constrangeti in nici un fel. Dati-le voie sa se adulmece. Laudati si incurajati interactiunea.  Oferiti si recompense daca totul decurge bine, creati o atmosfera pozitiva. Dati cateva comenzi cainelui (sezi, culcat , stai) pentru a-i oferi siguranta de sine si a-i taia din elan in cazul in care devine prea incantat. In momentul in care pisica nu mai este speriata sau infoiata, iar cainele  este calm, puteti trece la pasul urmator.



Pasul 4



Interactiunea



Pisica este lasata libera, avand posibilitatea sa fuga daca nu se simte in siguranta. In schimb cainele va fi pus in lesa.  Din nou dati cateva comenzi cainelui pentru a i atrage atentia asupra dumneavoastra.



Multe pisici vor hasai si vor scuipa cainele, in semn ca ele vor sa fie care conduc demersurile. Aceasta etse o reactie mai buna decat fugitul, moment in care cainele este indemnat sa o haituiasca.



Daca pisica fuge, iar cainele porneste in   urmarire, blocati- l cu lesa, chemati-l la dumneavoastra si dati- i o comanda. Daca o executa, premiati- l.



Pe masura ce se obisnuiesc unul cu celalalt, acordati-le mai mult timp impreuna, insa doar sub atenta supraveghere. Unele zgarieturi sau muscaturi usoare fac parte din procesul de cunoastere, fiecare trebuie sa stie care ii este locul in familie.


Multi caini si pisici coexista fara incidente, ba mai mult sunt buni prieteni. Sa nu va fie teama sa va luati un alt animal de companie daca deja aveti unul. Insa atentie, aveti grija sa ii socializati corect inca de la inceput.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!