Cainele nu are voie alcool!

cainele si alcoolulMultor proprietari de caini li se pare amuzant sa ii ofere catelului un strop de bere pentru a vedea cum acesta reactioneaza sau se clatina. Altii din prea multa dragoste vor sa imparta tot cu patrupezii iubiti, asa ca fac din caine un "prieten de pahar". Mai exista si cazurile in care din cauza curiozitatii si lacomiei specifice cainilor, acestia ajung accidental sa ia o dusca de alcool. Oricare ar fi situatia, cainele are foarte mult de suferit, intoxicatia cu alcool fiind potential letala pentru caini.

Desi numita in general "intoxicatie cu alcool", etanolul este cel vinovat de toate reactiile care apar dupa consumul bauturilor alcoolice, atat la om cat si la animal. Ajuns in stomac etanolul se absoarbe foarte usor si ajunge in circulatia sangvina. Odata ajuns aici el se raspandeste cu viteza in tot organismul, ajungand la creier si determinand ameteala si lipsa de coordonare specifica. Cainii avand masa corporala mai redusa decat oamenii lupta mai greu cu alcoolul, iar acesta pune stapanire pe organism mai repede. Cu cat cainele este de talie mai mica cu atat este mai usor afectat de alcool. Este nevoie de 5-6 ml de alcool (etanol) per kilogram masa corporala pentru a fi letal cainelui. Este vorba de alcool pur si nu de cantitatea de bautura. Bauturile alcoolice contin procente diferite de etanol. Astfel berea contine 5-7% alcool, vinul 10- 12%, iar whiskey-ul intre 50 si 70%. Facand un calcul simplu, in cazul unei "inghituri" de whiskey (30 ml) de 70%, vom avea 21ml de alcool pur. Pentru un catel de 4kg aceasta doza ar fi fatala.

Odata ingerat, alcoolul se absoarbe rapid, inca de la nivelul stomacului. Intr-un stomac gol dureaza mai putin de 20 minute pana sa apara efectele, insa daca animalul a apucat sa manance inainte se poate ajunge si pana la 2 ore pana la "betie". Semnele "imbatarii" sunt asemanatoare cu cele care apar la om. Cainele va ameti, nu isi va mai putea coordona miscarile, picioarele devin instabile si mersul haotic. Actiunile sunt lente, cainele este dezorientat, uneori crispat. Caracterul se poate schimba, cainele devenind agresiv. Voma insoteste aceste manifestari nervoase. Se instaleaza deshidratarea, iar in doze mari de alcool apar crizele si convulsiile. Respiratia se altereaza si se poate ajunge pana la soc, colaps si chiar deces. Fiecare organ intern este afectat. Cel mai mult au de suferit rinichii care depun un efort deosebit pentru a elimina din organism „otrava”; deoarece asa este privit de corp alcoolul. Deoarece efortul este mai insemnat decat de obicei, rinichii vor ceda si se ajunge la insuficienta renala, care are ca si consecinta acumularea toxinelor in organism. La nivel cardiac bataile inimii isi ies din ritm, apare murmurul cardiac si se poate ajunge pana la atac de cord. Respiratia se accelereaza insa aportul de oxigen este insuficient. Alcoolul produce deshidratare, care nu face decat sa inrautateasca starea rinichilor si sa scada tensiunea arteriala, marind si mai mult ritmul cardiac. De aici pana la soc si deces nu mai este decat un pas, in cazul in care nu se intervine in timp util.
 
Tratament. Desi primele semne ale intoxicatiei cu alcool sunt comune cu ale multor afectiuni (voma, ametelile, respiratia alterata), medicul veterinar trebuie anuntat imediat. Daca ati descoperit si sursa din care cainele a baut informati medicul despre ce a fost vorba; daca puteti sa si aproximati cantitatea consumata, va fi mai folositor pentru elaborarea planului de tratament. Vizita de urgenta la veterinar este cruciala. Cainelui ii va fi adminstrat carbune activ, care are rolul de a absorbi el alcoolul in locul organismului (de aceea cu cat ajungeti mai repede la veterinar cu atat mai mult alcool va fi oprit din a ajunge in sange). Rehidratarea venoasa este urmatorul pas care trebuie facut. Apoi se asteapta ca toata cantitatea de alcool sa fie eliminata din corp.

Sursele de intoxicatie cu alcool  nu sunt doar bauturile alcoolice. Poate fi vorba si de alcoolul sanitar, dezinfectantele pe baza de alcool, cosmeticele (after-shave, parfum), unele medicamente care au ca si excipient alcool, care este un bun solvent. S-au intalnit numeroase cazuri de intoxicatie cu alcool din cauza ca animalul a cosumat cantitati insemnate de drojdie de bere. Aceasta ajunsa in stomac a fermentat si a eliberat etanolul. Nu lasati astfel de substante la indemana cainilor. Curiozitatea, pofta sau ciudatele preferinte gustative il pot determina sa consume produse pe baza de alcool. Si am vazut cat de mult rau ii pot face. Pastrati-ve cainele "treaz", cu siguranta va va distra mai mult asa.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!