Cainele mananca pietre

caine tristIn natura, cainii salbatici si lupii sunt consumatori de ocazie, gunoieri. Mananca aproape orice le iese in cale, chiar daca uneori obiectele inghitite nu le fac bine. Nu se stie precis ce anume determina un caine sa manance lucruri necomestibile, insa cert e faptul  ca veterinarii se confrunta adesea cu cazuri de patrupezi carora le-a cazut greu pranzul bizar pe care l-au gustat. Pietrele se afla printre preferintele cainilor cand vine vorba de experiente gastronomice neobisnuite. Daca la inceput poate parea o joaca de pui, inghitirea pietrelor poate pune viata cainelui in pericol si trebuie stopata la timp.

Cauze

La originea acestui obicei stau mai multe cauze, unele de ordin medical, altele de tip psihologic si social. Cei mai multi mancatori de pietre sunt puii de cateva luni, curiosi din fire si dornici sa incerce ceva nou. Nu va confruntati cu o mare problema daca micutul mai inghite din cand in cand cate o pietricica, atata timp cat nu are dificultati la eliminare si nu face din asta o rutina.

E posibil ca patrupedul din dotare sa consume pietre din cauza unor conditii medicale. Durerile abdominale, unele afectiuni intestinale sau prezenta parazitilor interni determina cainele sa ingurgiteze pietre. De asemenea, carenta in anumite substante nutritive de tipul vitaminelor, mineralelor sau enzimelor duce la un astfel de obicei nedorit. Pe langa pietre, cainii cu deficiente minerale mai pot manca si pamant, tencuiala, iarba etc.

Consumul de pietre, alaturi de cel al altor elemente necomestibile este inclus uneori in sindromul pica. Pica este o afectiune de ordin psihic si se refera la consumul frecvent de obiecte ciudate, fara vreo baza fizica (deficienta sau suferinta a organismului).

Dincolo de nevoile fizice ale cainelui, consumul de pietre este o modalitate de a trage atentia, de a elimina anxietatea si plictiseala. Un caine lasat mult timp singur sau care nu primeste suficienta atentie din partea stapanului, isi va exprima frustrarea si supararea prin inghitirea de pietre (printre alte comportamente vicioase).

Efecte negative

Fara indoiala, tractul digestiv al cainelui nu este creat sa accepte si sa proceseze obiecte dure cum sunt pietrele. Chiar daca pietrele mici pot traversa intreg tubul digestiv fara sa produca vreo dauna, asta nu inseamna ca animalul va scapa teafar de fiecare data cand inghite una. La nivelul cavitatii orale, pietrele pot fi devastatoare pentru masticatie, fisurand si spargand dintii. Mergand mai in jos prin tractul digestiv, pot duce la blocaje, indigestii sau leziuni deschise ale mucoaselor. Daca piatra este destul de mare se poate ajunge la stop respirator prin blocare la nivelul gatului.

Solutii si preventie

In primul rand discutati cu medicul veterinar despre aceasta conditie a cainelui, pentru a exclude din start orice problema medicala. Tratata cauza, va disparea si acest obicei nedorit. Deficientele de minerale si vitamine se vor suprima usor prin schimbarea dietei cu una mai bogata, completa si sanatoasa. Pe internet gasiti suficiente informatii despre alimentatia corecta a unui patruped.

Cauzele de ordin psihic si comportamental vor fi inlaturate si ele cu ajutorul antrenamentului si dresajului. Orice caine poate fi educat sa renunte la acest obicei.

Oferiti cainelui o multime de jucarii atunci cand plecati mult timp de acasa. Nu e nevoie sa cumparati unele scumpe, cainii nu sunt foarte pretentiosi atunci cand vine vorba de ros. La cateva zile ascundeti jucariile folosite si furnizati altele; repetand ciclul cainele va avea impresia ca primeste mereu ceva nou si nu se va plictisi atat de usor.

Iesiti la plimbare mai des sau daca programul nu va permite acest lucru, faceti o plimbare lunga inainte de serviciu, suficienta  cat sa oboseasca animalul. Astfel, el va petrece o mare parte din timpul ramas singur acasa, dormind.

Pentru cainii care stau in curte, inlaturati orice tentatie (respectiv pietrele) sau inchideti cainele intr-un tarc pana va intoarceti acasa.

De fiecare data cand surprindeti animalul luand in gura o piatra descurajati-l. Puteti folosi un jet de apa sau ceva care face zgomot puternic. Dresati cainele comanda “Lasa jos” si folositi-o oridecateori este nevoie. Cand a renuntat la piatra oferiti-i ceva gustos de mancare.

Este dificil sa tinem cainele departe de pietre atunci cand iesim la plimbare. Daca nu asculta comenzile, atunci e bine sa ii puneti o botnita usoara, pana cand rezolvati problema.

Cel mai important, oferiti cainelui multa dragoste si atentie. Cainii se bucura de compania stapanului si vor uita de orice altceva e in jurul lor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!