Bracul german

brac germanBracul, numit si Kurzhaar in tara sa de origine, este considerat cainele de vanatoare national al Germaniei. Parerile privind originea sa sunt impartite: unii specialisti sustin ca ar descinde din vechiul caine de vanatoare al Europei Centrale – Chien d’Oysel, iar altii din bracul spaniol. Incertitudinea originii provine, in mare masura, de la controversa legata de provenienta numelui rasei, caruia ii este asociat  fie cuvantul italian „cracchio” („brat”), fie grecescul „brakos” (rapid, vioi), fie verbul francez „braquer” (a orienta, a indrepta). Exista voci care sustin ca „brac” ar fi, insa, un cuvant de origine germana, care provine din termenii „bracheker” sau „brach” (terenuri paraginite).

Pana la sfarsitul sec. XVIII, Bracul german prezenta numai cateva aspecte comune cu cel pe care il cunoastem astazi. Momentul diminuarii vanatului de haita a marcat evolutia lui spre cainele polivalent actual, util tipului de vanatoare contemporan. Treptat, rasa a fost imbunatatita, primind sange de Bloodhound (sau Saint Hubert) pentru ameliorarea mirosului, de Foxhound pentru viteza si de Pointer si Setter englez pentru dezvoltarea calitatilor de pontator si caine de aret. Astfel, Bracul german a devenit un caine extrem de reusit, fiind capabil sa se descurge excelent la vanatoare si nu numai. Este ideal pentru vanat individual, indeplinind cu maiestrie toate sarcinile specifice: miros, cheta, pontaj si aport.

Este un caine armonios si rezistent, inteligent si afectuos, cu o conformatie ce indica forta si voiciune, Bracul german este pun cu adevarat in valoare numai de catre un vanator.

Capul animalului este bine modelat, avand craniul usor bombat, botul lung, puternic si oarecum convex si trufa usor proeminenta, de culoare inchisa. Ochii, de marime mijlocie prezinta si ei o nuanta inchisa. Urechile sunt fixate in sus, avand baza lata si varful rotunjit. Acestea atarna de-a lungul capului si ajung pana la comisura buzelor.

Corpul Bracului german este bine format, cu spatele viguros si scurt, salele late si suple, pieptul adanc, nu prea lat si umerii mobili si inclinati. Membrele anterioare sunt drepte si uscate, cu musculatura si oase puternice, cele posterioare sunt paralele, daca sunt privite din spate. Coada este fixata sus, scurtata si purtata in jos, orizontal atunci cand este in repaus sau ridicata, atunci cand animalul se afla in actiune.

Parul este scurt, des, aspru si uscat. In zona capului si a urechilor acesta este mai fin si mai scurt, iar in partea inferioara a cozii, mai lung. Culoarea poate fi maro uniform, maro cu semne galbene pe piept si membre sau un amestec in diferite proportii de fire albe, gri si maro.

Masculii au talia cuprinsa intre 62-64 de cm, in timp ce femelele sunt o idee mai mici – 58 cm. Greutatea medie a Bracului german este de 25-30 kg.

ZooLand.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!