Bonobo (Pan paniscus)

cimpanzeul bonoboBonobo, denumit anterior Cimpanzeul pigmeu, Piticul sau Zveltul cimpanzeu este o maimuta mare si una dintre cele doua specii care fac parte din genul Pan. Cealalta specie este Pan troglodytes sau Cimpanzeul comun. Desi numele de “cimpanzeu” este folosit uneori pentru a face referire la ambele specii, acesta se refera de fapt la cimpanzeul comun, in timp ce Pan paniscus este mentionat, de regula, ca Bonobo.

Alaturi de Pan troglodytes, bonobo este ruda cea mai apropiata a omului. Desi are dimensiuni similare cu cele ale cimpanzeului comun, bonobo este adesea mentionat drept cimpanzeul pitic, prin prisma formei mai zvelte a corpului. La fel ca si cimpanzeii, bonobo au antebratele mai lungi decat picioarele, degete lungi si articulatiile umerilor mobile. Parul de pe corp este negru, desi, odata cu inaintarea in varsta, aceasta poate deveni gri si, spre deosebire de cimpanzei, fata le este neagra, iar parul de pe crestet le creste pe laterale.

Pan paniscus  poate fi intalnit numai in Republica democratica Congo din centrul Africii, intr-o zona delimitata de raul Congo in nord, Sankuru-Kasai in sud si vest, si Lualaba in est.

Bonobo sunt animale sociale, foarte inteligente. Traiesc in comunitati stabile, care pot depasi uneori 150 de membri, desi acestia se vor imparti, de regula, in grupuri mai mici, in scopul de a calatori sau in cautarea hranei. Nu exista un anumit sezon de imperechere, umflaturile de pe partea posterioara a corpului sunt cele care avertizeaza asupra receptivitatii femelelor pentru sex. Un singur pui se va naste dupa o perioada de 8 luni de gestatie, iar aceasta va fi carat de catre mama vreme de 5 ani.

Sistemul social al cimpanzeilor bonobo prezinta unele difewrente remarcabile fata de cel al cimpanzeilor comuni, acestea fascinand cercetatorii de la descoperire. La ambele specii, masculii raman in grupul lor de origine, in timp ce femelele se raspandesc, insa, spre deosebire de dominatia masculina din grupurile de cimpanzei, femelele din grupurile de bonobo dezvolta relatii puternice, iar masculii se apara adeseori de ele in timp ce se hranesc. Vanatorile in colaborare si raidurile agresive in grupurile vecine, specifice cimpanzeilor masculi, nu au fost observate in randul populatiilor de bonobo, diferenta fiind justificata de sursa de alimentare mai sigura, mai abundenta si mai disponibila a celor din urma. Una dintre caracteristicile izbitoare ale societatii bonobo este sexul, care este utilizat frecvent in scopul comunicarii sociale, pentru a transmite o situatie sau a crea legaturi. Masculii si femelele se angajeaza in relatii de acest fel atat cu reprezentanti din sexul lor, precum si cu cei de sex opus.

Bonobo isi petrec aproape tot timpul in copaci, in cautare fructelor care le asigura necesarul de hrana si dorm in cuiburi construite printre crengi. Fructe sunt esentiale in dieta acestor animale, dar vor consuma, de asemenea, si alte materii vegetale si chiar si vertebrate mici, daca se iveste ocazia. Acesta specie se bazeaza mai mult pe plante decat cimpanzeii, ceea ce poate explica din nou lipsa agresivitatii din grupurile de Bonobo.

Populatia de bonobo nu este la fel de raspandita ca cea a verilor lor, cimpanzeii, specia fiind amenintata cu pierderea habitatului, din cauza defrisarii unor mari zone de paduri tropicale in vederea dezvoltarii agriculturii. Desi bonobo nu este vizata de catre vanatori, in virtutea unor tabu-uri locale, aceasta specie se afla astazi amenintata de comertul cu carne, cererea crescanda punand in pericol viata salbatica din Africa.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.to

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!