Bolile dihorului domestic

Deseori intalnit in magazinele de animale de la noi, dihorul domestic tinde sa devina un mamifer tot mai frecvent, crescut pe post de animal de companie. Exploatat in trecut in fermele de blana, in prezent a devenit un animal favorit in multe state ale lumii, existand inclusiv asociatii profesioniste ale crescatorilor de dihori. In Romania nu s-a ajuns pana la acest nivel, animalele expuse fiind cel mai adesea importate sau capturate ca pui din natura, dihorul fiind o specie destul de raspandita la noi in tara.

Sfatul nostru este de a nu achizitiona animale care nu au acte de provenienta si certificat sanitar-veterinar care sa ateste starea de sanatate. Documentul de provenienta certifica faptul ca animalul provine dintr-o sursa sigura, neafectand echilibrul biologic al naturii in timp ce actul de sanatate certifica faptul ca animalul nu este purtator de boli. Trebuie avuta o mare atentie, deoarece dihorii sunt purtatori a numeroase boli, multe din ele contagioase, inclusiv turbarea, boli ce se pot transmite si la om.

Ca si in cazul altor specii salbatice indigene si exotice, problemele de sanatate ale dihorilor sunt mai putin cunoscute comparartiv cu cele ale altor mamifere precum cainii si pisicile. Acestea sunt destul de numeroase si de aceea este necesar sa fim informati despre evoluita lor, tratarea si prevenirea acestora facand ca micul dumneavoastra prieten sa fie fericit.

Printre cele mai serioase boli intalnite la dihor se numara si jigodia, o boala virala fatala. Simptomele bolii sunt cojirea nasului, scurgeri din nas si din gura, tuse si semne neurologice. Dihorii contacteaza bola prin inhalarea particuleor virale emise in aer de alte animale bolnave. Ca masura de prevenire se recomanda vaccinarea, in special daca aveti mai multe animale sau intentionati sa va mai procurati altele.

Dihorii sunt foarte receptivi la gripa umana si, precum oamenii, prezinta semne de stranut, secretii nazale si lacrimale, letargie si apetit scazut. Metoda de tratare este de a le oferi hrana apetisanta si multa apa. Pentru cazurile mai grave se recomanda un medicament antitusiv si chiar administrarea de fluide, tratament efectual de medicul veterinar.

Parazitii pot fi o problema destul de neplacuta, in general dihorii avand cam aceiasi paraziti externi precum cainii si pisicile, respectiv diferite specii de capuse si purici.

Capusele de urechi (Otodectes cynotis) sunt in mod particular specifice dihorilor, animalele afectate avand ca semne tipice de boala secretii dense de culoare maro inchis in urechi. Pentru diagnosticare, medicul veterinar va efectua o examinare citologica a secretiei, tratamentul efectuandu-se la nivel local. De asemenea dihorii pot contacta infectii micotice si bacteriene ale pielii iar in cazuri destul de rare pot avea paraziti intestinali ce pot fi depistati in urma unui examen al materiilor fecale.

Dihorii mai in varsta au o serie specifica de probleme de sanatate dintre care problemele dentale fiind pe primul loc. Aceste probleme includ tartrul, gingivita, paradontoza, spargerea sau faramitarea dintilor. Pentru a reduce aparitia incidentei problemelor dentare, proprietarii trebuie sa si hraneasca animalele cu hrana uscata si semi umeda. De asemenea este foarte important sa va duceti animalul in mod regulat la medicul veterinar pentru detartrare si extractia dintilor stricati daca este cazul.

Dihorii domestici pot suferi de boli ale inimii, in mod special de cardiomiopatie dilatata, o boala ce implica dilatarea camerelor inimii. Animalele afectate sunt deseori letargice, pierd in greutate si pot respira greu. Multe din medicamentele folosite in tratatrea bolilor cardiace la oameni, caini si pisici se pot folosi si in tratarea dihorilor.

Dihorii de toate varstele pot suferi de cancer. Insulinomul este cel mai comun tip de tumoare intalnita la animalele mai batrane, intre 3 si 8 ani. La cele tinere cel mai comun tip de tumoare este lymfomul ce poate include diverse tesuturi si organe ale corpului. Insulinoamele sunt tumori ale pancreasului, organul responsabil cu producerea insulinei, hormonul care regleaza nivelul de zahar din sange. Dihorii afectati pot cadea, pot da semne de slabiciune sau pot fi letargici cu salivatie abundenta. Tratamentul implica atat asistenta clinica medicala cat si chirurgicala.

In urma examinarilor fizice, la multi dihori se descopera ca au splina marita. Aceasta poate fi un semn normal in cazul unor dihori sanatosi sau poate fi cauzata de o boala interna precum tumorile de tip insulinom, inghitirea de obiecte straine si bolile cardiace.

Precum toate fiinte vii, dihorii nu sunt imuni la imbolnavire dar cu o grija preventiva adecvata, o hranire si intretinere corespunzatoare, sunt animale de companie exceptionale.

Bogdan Matei, 29 iunie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!