Blefarita la pisici: ce se întâmplă atunci când i se inflamează pleoapele

Blefarita reprezinta  inflamarea pleoapei si este o conditie des intalnita in practica veterinara. Este mai frecventa la caini, insa nici pisicile nu sunt ocolite de aceasta infectie, mai mult neplacuta decat periculoasa. Sunt afectate straturile extern si median al pleoapei, iar in unele cazuri si cel intern sau conjunctiva palpebrala (coltul ochiului).

Semne si simptome

Poate aparea la unul sau la ambii ochi. Pleoapa afectata se inroseste, se umfla si provoaca mancarimi pisicii. Ea se va scarpina si isi va freca fata. Uneori se pot vedea secretii apoase, mucoase sau purulente. Pisica va clipi spasmodic sau isi apropie pleoapele in mod involuntar.

Parul din regiune poate cadea si apare o depigmentare a zonei. Pielea prezinte scuame, papule sau pustule. In cazuri mai avansate infectia poate ajunge la conjunctiva (conjunctivita) sau la cornee (keratita), inrautatind prognosticul si confortul pisicii.

 


Cauze

Orice agent care care irita pleoapa poate provoca blefarita. Pot fi factori congenitali, bacterieni, virali, traumatici, alergenici, tumorali etc.

Cea mai frecventa cauza congenitala este reprezentata de entropion, adica rasucirea inspre interior a marginilor pleoapelor. Lagoftalmia, intalnita la pisicile cu bot scurt si fata turtita cum ar fi Persana, Exotica sau Burmesa, este o alta cauza des intalnita. Plus ale malformatii congenitale ale pleoapelor.

Alergiile la intepaturi de insecte, polen sau alti alergeni pot proovca blefarita. De asemenea substantele iritante din mediu, cum ar fi fumul de tigara, produsele chimice, pot duce la inflamarea pleopelor.

Stafilococul sau Streptococul pot oferi infectii ale pleoapelor si chiar a conjunctivei. Virsului herpetic felin tip 1 (FHV-1) poate da o blefarita cronica ca si infectie secundara. Raia demodegica sau cea sarcoptica pot duce la aceasta inflamatie. De asemenea, leziunile la nivelul pleoapei se pot infecta.

Cea mai comuna tumora a pleoapei care pot da si blefarita este carcinomul celular scuamos, des intalnit la pisicile de culoare alba.

 

 Diagnostic

Intrucat blefarita apare de regula ca si o infectie secundara in manifestarea altor boli, este dificil de pus un diagnostic precis. Medicul veterinar va avea nevoie de informatii despre istoricul pisici si al afectiunii, pentru a afla ce anume a putut declansa inflamatia. Pot fi realizate o serie de teste (al lacrimilor, de sange, de urina) pentru a descoperi potentiala cauza.

Tratament

Tratamentul blefaritei are in vedere eliminarea cauzei principale ce a provocat iritatia pleaopelor. Pentru infectiile bacteriene sau cele virale, vor fi oferite antibiotice, respetiv antivirale. Malformatiile congenitale vor fi corectate chirurgical, la fel si tumorile. Alergiile incriminate vor fi tratate cu imunosupresoare sau corticosteroizi, dar si prin eliminarea alergenului din alimentatie sau din mediul ambiant.

Prognosticul afectiunii este influentat tot de cauza. Unele conditii se trateaza usor, iar altele au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a se ameliora. Urmati sfatul medicului privind tratamentul si recuperarea.
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!