Blana la caine si pisica : sanatate si intretinere

Blana constituie pentru caine si pisica o bariera in fata agresiunilor exterioare si joaca un rol important impotriva variatiilor de temperatura. Blana este esentiala in estetica animalului si este, in acelasi timp, oglinda sanatatii sale.
Blana cainelui si a pisici se reinnoieste constant. Parul creste din foliculii pilosi, apoi pica, pentru a la sa locul unui alt fir de par. La cei mai multi dintre prietenii nostri, acest fenomen este accentuat la inceputul toamnei si al primaverii, perioda in care animalul isi pregateste haina pentru un nou regim de temperatura sezoniera.
Lungimea si forma parului depinde, in mare masura, de factori genetici. Exista caini si pisici cu par lung, scurt, ondulat, drept, aspru, moale. Alte rase poseda si un al doilea strat de par, de acoperire, care le permite sa traiasca in zone cu temperaturi scazute. Alti factori, ca alimentatia si sanatatea influenteaza aspectul parului la caine si pisica .
Pentru a avea o blana frumoasa, cainele si pisica trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata. Acizii grasi, vitaminele si proteinele sunt elemente indispensabile pentru sanatatea parului. In acelasi timp, daca alimentatia este corecta, dar animalulu nu o asimileaza corespunzator, atunci apar carente ale acestor elemente in organismul animalelor. Este, de exemplu, cazul maladiilor intestinale, atunci cand animalul este infestat cu viermi.
Unii hormoni influenteaza, de asemenea, cresterea parului. Intre acestia se gasesc glucocorticoidele, care inhiba cresterea parului si tiroidienele care o stimuleaza. Rezulta ca afectiunile organelor care produc acesti hormoni (organe suprarenale, tiroida) determina modificari ale aspectului pielii.
Parazitii si ciupercile cutanate sunt un alt factor care determina schimbarea aspectului pielii. Unele dintre ele provoaca mancarimi; animalul se scarpina des si parul cade. Altele cresc in foliculii pilosi, impiedicand cresterea normala a parului.
In fine, in unele tulburari comportamentale, pisica sau cainele se linge in mod repetat, determinand o innegrire sau o cadere a parului.
Un periaj regulat al prietenului dumneavoastra permite eliminarea eficienta a parului mort si evita formarea nodurilor la animalele cu par lung. Este bine ca pisica sau cainele sa fie invatat sa fie periat de la varste fragede; nu sunt rare cazurile cand o pisica cu par lung a trebuit sa fie tunsa in intregime pentru ca nu se lasa periata.
Baia poate fi utila, dar cu moderatie. Daca este justificat sa spalam un animal cu blana lunga o data pe luna, animalele cu par scurt pot fi spalate de doua, maxim patru ori pe an si numai daca este necesar. Pentru aceasta trebuie sa folosim produse specifice pentru caine sau pisica. Samponul uman (pentru adulti sau copii) este contraindicat pentru aceasta operatiune.

21 martie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!