Bichonul Maltez, una dintre cele mai iubite rase de companie

bichon maltezCunoscut si sub numele de Bichon, este, probabil, unul dintre inaintasii multor caini de talie mica, preferati ca animale de companie in zilele noastre. Originea sa multimilenara este atestata de prezenta in palatele Egiptului antic, in jurul anului 1300 i.e.n. sau in casele patricienilor romani, in anul 500 i.e.n. Grecii il numeau Maltese, iar Plinius citeaza in operele sale o rasa de caini mici si delicati, care seamana cu bishonii, provenind din perimetrul sicilian si denumiti “caini de Melita”. Se pare, inca, ca Malta nu a reprezentat decat locul de unde puteau fi procurati acesti caini de companie, fiind un important centru de schimburi comerciale si de negot fenician, pentru ca nu s-a gasit nicio urma a existentei acestei rase in insula sus numita.



Bichonul Maltez a fost foarte apreciat ca animal de companie inca din trecutul indepartat, la curtea regelui Henric VIII, figurand pe celebra tapiserie “La dame a la licorne”, el mentinandu-se apreciat si in timpul Renasterii, cand apare a doua varietate a sa, cu par ondulat, denumit  ulterior Teneriffe sau Bichon cu par coafat. Acesta a constituit un subiect frecvent in panzele pictorilor din trecut.



In timp apar alte doua varietati ale Bichonului: cel Havanez si cel Bolognez, foarte asemenatoare cu Maltezul, insa mai rar intalnite decat acesta.



Bishonii sunt, in continuare, foarte pretuiti si cautati, fiind un caine elegant, fidel, inteligent si sensibil, cu un temperament vioi. Are o constitutie robusta si se deplaseaza rapid, cu pasi mici si iuti si mers specific, deosebit de al Pekinezilor. Datorita abundentei parului capul sau, cu craniu larg si plat, pare rotunjit. Obrajii si buzele sunt putin dezvoltate si acoperite cu par lung, iar trufa este rotunda, neagra si lucioasa. Ochii vioi, mari, in raport cu dimensiunile capului si rotunzi, au o culoare intunecata. Urechile triunghiulare sunt fixate in sus si atarna pe langa cap, fiind acoperite cu par lung si abundent. Corpul bishonului este ceva mai lung decat inaltimea, spatele este drept, gatul ridicat, cu lungimea egala cu cea a capului, abdomenul aproape orizontal, coapsele late si bine dezvoltate si membrele uscative, cu osatura solida. Coada este fixata la inaltimea crupei, foarte groasa la baza si foarte fina la extremitate, lunga si acoperita cu par des. Parul este gros, stralucitor si lung, alb si matasos si ii acopera corpul ca o mantie. Balana este de un alb pur.



Masculii au talia cuprinsa intre 21 si 25 cm, iar femelele sunt cu 1-2 cm mai scunde. Greutatea medie a acestor caini este de 3-4 kg.



Desi este un caine activ, nu are nevoie de spatii extinse, deoarece oboseste repede. Astfel ca, Bishonul Maltez se simte excelent chiar si intr-un apartament mai putin generos. Este foarte dificil de intretinut, blana sa lunga, deasa si alba necesitand o ingrijire deosebita. Deseori sufera de afectiuni ale ochilor si urechilor, ceea ce presupune o atentie speciala si un control periodic. Desi este un caine robust, are oasele extrem de fragile, asadar nu-l bruscati.



Este un animal de companie placut si elegant, atasat stapanului, jucaus si putin galagios. Sperata de viata este mare, comparativ cu a altor rase – 15 ani.



Corina Dovinca

ZooLand.ro



 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!