Barbus conchonius (Puntius conchonius)

barba rosuCunoscut si  ca “barbus rosu“, este un peste tropical de apa dulce  care ofera multa energie oricarui acvariu. Sunt pesti pasnici, insa ca majoritatea barbusilor sunt foarte curiosi si ajung sa ciupeasca inotatoarele voalate ale altor specii. Sunt pesti gurmanzi, nepretentiosi, ce pot fi o alegere isteata chiar si pentru acvaristii incepatori.

Descriere

Conconius este un membru de seama al familiei Cyprinidae, ce nu depaseste la maturitate mai mult de 14 cm. De fapt pestii crescuti in acvariu rareori depasesc mai mult de 8 cm la varsta adulta. Este un peste robust, mai mult inalt decat lat. Femelele sunt mai mari decat masculii, dar mai putin intens colorate. Ele prezinta nuante de orange sau argintiu, pe cand masculii sunt rosii. Solzii mari ofera straluciri metalice mantiei acestor pesti. Ambele sexe au marcaje negre pe inotatoare si pe partile laterale.

Habitat natural

Barbus rosu isi are originea in lacurile si apele curgatoare din partile subtropicale ale Asiei.  Sunt nativi in Bangladesh, India, Afganistan, Pakistan si Nepal. Acesti pesti au fost introdusi in Singapore, Australia, Columbia si Mexic.

In acvariu

Barbus conconius nu va da mari batai de cap atunci cand vine vorba de calitatea apei. Prefera o apa bine filtrata, semidura, cu un pH neutral si o temperatura ce poate varia intre 18o si 26o Celsius, insa cel mai bine se simte la 24o. Se stie ca tolereaya bine un nivel mai mare de nitrati, devenind candidatii ideal pentru un acvariu nou, proaspat ciclat.

Conconius se simt cel mai bine in carduri de 5- 6 indivizi, formula in care le dispare obiceiul de a ciuguli inotatoarele celorlalti pesti. Daca optati doar pentru o pereche atunci atunci veti avea de-a face cu acest comportament.  Unui card de 5 exemplare ii este necesar un acvariu de cel putin 80 de litri, cu cat mai mult cu atat mai bine.

Sunt inotatori activi, ce petrec mai mult timp inspre partea de jos a acvariului. Oferiti un acvariu plantat mai bine pe laterale, pentru a lasa suficient spatiu de manevra in centrul acvariului. Acesti pesti vor ciuguli plantele cu frunze subtiri, asa ca alegeti unele mai robuste (Java moss). Conconius consuma cu placere si algele, curatand plantele de algele paroase.  Folositi un substrat inchis la culoare pentru a pune mai bine in evidenta coloratia acestor pesti. Un capac la acvariu este obligatoriu intrucat acesti pesti sunt foarte buni saritori.

Dieta

Sunt pesti omnivori si mancatori oportunisti. Nu sunt deloc pretentiosi. Mananca atat hrana vegetala, cat si hrana vie sau congelata. Acasa ii puteti hrani cu fulgi sau granule din comert. Pentru mai multa diversitate le puteti oferi mazare sau dovlecel fiert, precum si cate o frunza de salata. Vor cosuma cu placere si algele din acvariu.

Compatibilitate

Tinuti in grupuri ei se inteleg cu majoritatea speciilor de pesti de dimensiuni mici, pasnice. In pereche vor fi stresati si vor ciuguli inotatoarele lungi ale altor specii, de aceea in acest caz evitati pesti precum Guppy, Scalari, Gourami.

Tinuti in grup, conconiu se inteleg bine cu: Xipho, Gourami, Scalari, Danio, Tetra, „pesti cutit” etc.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!