Avortul spontan la caini

avort caineAvortul spontan nu este frecvent la cainii de companie, insa atunci cand apare are efecte devastatoare atat pentru stapan si  mai ales pentru catea. Avortul este definit ca o intrerupere a gestatiei la orice moment pe durata ei. Avortul spontan este cel care apare natural, fara vreo interventie din partea omului, avand la origine o multitudine de cauze.

Durata normala a gestatiei la caine este de 63 de zile, +/- 5 zile. De regula gestatia este confirmata incepand cu ziua a 25-a, uneori chiar mai devreme incepand cu ziua 16,  prin palpare de catre un medic veterinar foarte experimentat, dar mai ales prin sonografie sau radiografie.

Intreruperea gestatiei produsa inainte de confirmare poate trece neobservata de catre stapan. De obicei, catelele indeparteaza orice semn vizibil al avortului, consumand eventualele resturi placentare sau fetusale, lingand scurgerile sau sangerarile. In stadiile precoce ale gestatiei se poate produce o asa numita absorbtie a sarcinii, cand organismul femelei resoarbe orice urma de tesut embrionar, de parca nici nu ar fi existat, fara ca acesta sa fie eliminat in exterior. Cel mai adesea, stapanul nici nu banuieste ca femela ar fi fost insarcinata, iar esecul in reproducere este catalogat drept infertilitate.

Avortul trebuie diferentiat de gestatia sau lactatia falsa, o conditie prin care trec unele catele si care ofera toate semnele unei sarcinii, insa fara a duce  la nastere.

Cauzele avortului spontan la catele sunt multiple si de etiologie diferita. Pe scurt, urmatoarele sunt cel mai des intalnite:
•    Boli infectioase: bruceloza canina (provocata de Brucella cannis), herpes-virusul canin, toxoplasmoza, parvoviroza, infectia cu Streptococus sau Escherichia coli s.a.
•    Infectii uterine: piometrul;
•    Traumatisme;
•    Cancer;
•    Disfunctii endocrine: hipotiroidism, boala Cushing, secretie deficitara de progesteron;
•    Intoxicatii, ingerarea de medicamente de tipul: cloramfenicol, sterioizi, chemoterapice, prostaglandine;
•    Anormalitati ale fetusilor;
•    Dificultati la nastere: distocie

Simptome

Dupa cum spuneam si anterior, mult avorturi pot trece neobservate de catre stapan. In plina suferinta, cateaua va ascunde orice semn al gestatiei esuate. Insa iata semnele ce pot duce la suspectarea unui avort spontan:
•    Cateaua nu fata la momentul la care acest eveniment este asteptat;
•    Scurgeri vaginale de orice tip;
•    Scaderea volumului abdomenului;
•    Pierdere in greutate;
•    Lipsa apetitului;
•    Voma si diaree;
•    Depresie, schimbari comportamentale;
•    Descoperirea de fetusi morti sau nascuti vii incapabili sa supravietuiasca mai mult de cateva ore;
•    Febra;
•    Deshidratare.

Diagnosticare

In momentul in care stapanul banuieste un avort trebuie sa se prezinte degraba la medicul veterinar pentru a verifica starea de sanatate a catelei si pentru a descoperi cauza. Orice rest fetusal sau placentar va fi dat medicului pentru a fi supus analizelor. Sonografii, radiografii, analize ale sangelui vor fi efectuate pentru a cofirma avortul si cauzele lui.

Tratament

Din nefericire, avortul este ireversibil si nu poate fi tratat. Cel mult putem  indeparta cauza pentru ca gestatiile viitoare sa fie viabile.

Preventie

Inainte de a inmulti cateaua trebuie sa ne asiguram ca se afla intr-o stare de sanatate buna, are toate vaccinurile la zi si primeste o hrana de calitate  (nu este subnutrita). Cateaua gestanta va sta departe de alt caini straini, nu va merge in locurile frecventate de alti caini.

Catelele diagnosticate pozitiv cu Brucella cannis vor fi sterilizate si scoase din programele de reproducere. Aceasta boala este extrem de contagioasa si nu se poate trata.
Nu imprecheati caini inruditi sau de talii diferite.

Descoperiti cauza avorturilor anterioare si tratati-o.

La catelele cu secretie insuficienta de progesteron (hormonul gestatiei) li e va oferi un supliment de progesteron pe toata durata sarcinii, iar periodic nivelul acestuia va fi monitorizat.

Fiti alaturi de cateaua ce a trecut recent printr-un avort spontan. Cainii tin foarte mult la puii lor si sufera atunci cand ii pierd.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!