Atrofia retiniana progresiva la pisici

pisica persanaEste numele unor serii de afectiuni degenerative, progresive care duc la orbire. Afectiunea este mai frecventa la caini (aproximativ 100 de rase pot suferi de aceasta afectiune), mai rara la pisici, existand unele rase mai predispuse, cum ar fi: Somali, Abysiniana, Persana sau Siameza.

Boala consta in degenerarea/atrofia progresiva a receptorilor vizuali-fotoreceptori.  Fotoreceptorii sunt reprezentati de  doua tipuri de celule: conuri (responsabile de vederea diurna) si bastonase (pentru vederea nocturna si crespusculara). In principal sunt afectate bastonasele, deci mai intai pisica isi va pierde vederea nocturna. Pe masura ce boala avanseaza si conurile sunt afectate, iar pisica isi pierde treptat vederea. Boala evolueaza simultan la ambii ochi. Pana la varsta de 3-5 ani pisica va orbi total.

Semne:
Boala e descoperita in general intr-un stadiu avansat, deoarece trece neobservata, nefiind dureroasa, nu produce inflamari ale ochilor, lacrimare sau alte semne specifice bolilor oculare.  Deoarece boala se instaleaza progresiv, incet, pisica se obisnuieste cu noua conditie, astfel ca uneori nu pot fi observate nici modificari in comportament. Alterori da, cum ar fi: izbit in obiecte, evitarea scarilor sau nesiguranta la urcat si coborat, evitarea intunericului. Intr-un stadiu mai avansat se poate observa dilatarea pupilei si respingerea luminii de catre fundul de ochi.

Diagnosticul
Poate fi pus doar de catre un medic veterinar cu competete oftalmologice in urma unor teste: care exclud alte afectiuni, analiza fundului de ochi la oftalmoscop etc. Fiind o afectiune cu transmitere genetica e necesara si o analiza a pedigreeului, daca se decopera in antecedente ca unul din parinti sau rude a suferit de aceasta boala, atunci se poate confirma acest diagnostic.

Tratament  
Nu exista un tratament pentru aceasta afectiune sau vreo metoda prin care poate fi intrerupta sau incetinita aceasta degenerare progresiva a retinei. Preventia consta in eliminarea de la reproducere a animalelor care sufera de aceasta boala, pentru ca sunt mari sanse sa o transmita urmasilor. Sterilizarea e cea mai buna metoda de a opri raspandirea acestei afectiuni.

Ingrijire
Orbirea se instaleaza treptat astfel ca pisica reuseste sa se adapteze mereu la noua stare. Ele au o capacitate deosebita de a memora planul locuintei si de a se ghida fara probleme prin mediul in care traiesc si au fost obisnuite. Cum o puteti ajuta:
– Plasati hrana si apa in acelasi loc cunoscut. La eventualele schimbari ale amplasamentului ghidati pisica cu rabdare spre hrana, pana se acomodeaza.
– Nu schimbati modul in care e asezata mobila, pisica deja are o harta mentala a locuintei, iar eventualele schimbari o bulverseaza total. Nu lasati scaune sau obiecte in locuri care nu sunt ale lor, la intamplare.
– Protejati cu obstacole scarile, pentru a evita caderile. Interzice accesul in balcon, pentru a nu pica printre gratiile acestora.
– Cumparati-i jucarii cu clopotei, pentru a se bucura in continuare de joaca.

Vazul e unul dintre cele 3 simturi de baza ale pisicii, insa nu cel mai important. Auzul si mirosul pot suplini acest vaz pierdut, atat de bine incat pisica nu pare deloc a avea un handicap in realizarea activitatilor obisnuite. La acestea se adauga si memoria deosebita si capacitatea de a invata rapid. Cu putina sustinere si din partea dumneavoastra cu siguranta veti avea un animale de companie fericit.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!