Aspergiloza la caini

aspergiloza

Aspergiloza este o infectie fungica oportunista ce poate aparea la multe specii de mamifere, pasari si chiar om. Dintre animalele de companie cainii sunt cei mai afectati. Agentul patogen, ciuperca din genul Aspergillus, se regaseste peste tot in mediul ambiant in special pe iarba, fan, praf sau nisip. Boala se prodce atunci cand organismul este slabit, incapabil sa lupte eficient cu microbii, moment in care ciuperca incepe sa prolifereze.



Grupe de risc



Cainii cu imunitatea suprimata sunt cei mai predispusi la a dezvolta boala. Cainii aflati pe tratament antibiotic, cei cu infectii ale sinusurilor sau respiratorii, cei cu cancer sau diabet  melitus sunt cei mai susceptibili.



S-a observat o prevalenta mare a infectiei fungice la rasele de caini cu bot lung (Collie, Ciobanesc german, Ciobanesti belgieni). In fapt rasa Ciobanesc german are cea mai mare incidenta de aspergiloza dintre toate rasele canine.



Aproximativ 70% dintre caini diagnosticati cu aceasta micoza sunt animale tinere, in primii ani de viata.



Cum se imbolnaveste cainele?



Aspergillus fumigatus si Aspergillus terreus sunt speciile de ciuperca cel mai des incriminate. Acestea se gasesc peste tot in mediul ambiant. Cainele inspira sporii ciupercii atunci cand adulmeca iarba sau se joaca in praf. Daca imunitatea este slabita, sporii se cantoneaza  si se inmultesc in caile aeriene superioare (fose nazale) si sinusurile paranazale (in special cel frontal).



Exista mai multe forme ale bolii. De regula, infectia la caini se limiteaza la nivelul mucoasei nazale. Daca nu se trateaza, infectia poate ajunge pana la osul si cartilajele nazale, determinand necroza si distrugerea  acestora. La cainii, alaturi de forma nazala mai poate aparea si o forma oculara a infectiei. Exista si o forma sistemica a bolii, in care agentul patogen se imprastie in tot organismul provocand imbolnaviri grave ale organelor. In acest caz, prognosticul este defavorabil.



Simptome



Aspergiloza debuteaza cu stranut intens, scurgeri nazale purulente sau sanghinolente si leziuni la nivelul narilor. Cainele sufera de dureri la nivelul botului si de o stare de letargie si disconfort.  Pe masura ce infectia evolueaza, cainele va mai prezenta si: stari de voma, lipsa apetitului alimentar, diaree, pierdere in greutate,sinuzite,  febra, dureri de spate.



Diagnostic



In formele nazale usoare diagnosticul se poate pune pe baza exudatului nazal si a culturilor fungice prelevate de la nivelul narilor. Pentru a determina gradul se afectare a osului nazal se poate face o investigare radiografica.



In formele avansate vor fi facute teste de sange si urina, biopsii etc.



Tratament



In forma nazala, tratamentul topic cu anti-fungice este cel mai des utilizat. In forma diseminata, va fi necesar un tratament general cu medicamente impotriva Aspergillus. Aspergiloza diseminata se trateaza greu si foarte rar se vindeca definitiv.



Prevenire



Aspergiloza nu se transmite direct de la caine la caine sau de la caine la om. Cu toate acestea, stapanii cu lentile de contact ar trebui sa fie precauti in preajma cainelui diagnosticat cu aspergiloza.



Ciuperca fiind larg raspandita in mediul inconjurator, este dificil de evitat. Incercati sa mentineti cainele intr-o stare de sanatate optima. Restrictionati aceesul in exterior, cainilor bolnavi sau aflati in tratament antibiotic.



Prezentati-va la veterinar la primele semne ale imbolnavirii, pentru a evita diseminarea ciupercii in restul organismului, forma destul de dificil de tratat.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!