Animalul care nu respiră oxigen, o descoperire istorică VIDEO

Henneguya salminicola. sursa foto Stephen Douglas Atkinson

O specie neobișnuită de parazit a fost descoperită recent de oamenii de știință. Este microscopic și se ascunde în mușchii somonului. Parazitul are mai puțin de 10 celule. Cel mai surprinzător este faptul că specia Henneguya salminicola nu respiră oxigen. Această trăsătură o face primul animal multicelular cunoscut care poate supraviețui fără oxigen.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv și condusă de profesoara de zoologie Dorothee Huchon.

Animalul care nu respiră oxigen

Studiul a arătat că, pe măsură ce a evoluat, a renunțat la capacitatea de a respira și de a consuma oxigen pentru a produce energie. Acest animal este o rudă a meduzelor și coralilor.

„Se credea că respirația aerobă este omniprezentă la animale, dar acum am confirmat că acest lucru nu este adevărat”, a declarat Huchon într-un comunicat de presă.

„Descoperirea noastră arată că evoluția poate lua direcții surprinzătoare. Respirația aerobă este o sursă majoră de energie, și totuși am găsit un animal care a renunțat la această cale esențială.”

Deși Henneguya salminicola este primul animal care și-a pierdut această abilitate în timp, nu este primul organism care a trecut printr-un astfel de proces.

Alte organisme, precum ciupercile, amibele sau anumite ciliatate, și-au pierdut și ele capacitatea de a respira oxigen de-a lungul evoluției. Însă acest studiu demonstrează că același proces se poate întâmpla și la un animal.

De ce nu mai respiră specia Henneguya salminicola

Oamenii de știință presupun că acest fenomen s-a produs din cauza mediului anaerob în care trăiește parazitul. Un mediu anaerob este un mediu lipsit de oxigen.

În timpul cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că genomul mitocondrial lipsește din acest animal. Mitocondriile sunt esențiale pentru preluarea oxigenului și transformarea lui în energie. Astfel, cercetătorii au concluzionat că acest parazit microscopic nu mai respiră oxigen.

„Încă nu ne este clar cum generează acest parazit energie”, a spus Huchon. „S-ar putea să o extragă din celulele peștelui gazdă sau ar putea avea un alt tip de respirație, precum respirația fără oxigen, caracteristică în mod obișnuit organismelor anaerobe non-animale.”

Citește și: Sănătatea gâștelor – boli și paraziți

Evoluția organismelor în medii fără oxigen

Această descoperire contrazice o altă concepție larg răspândită în știința evoluției, conform căreia organismele devin din ce în ce mai complexe pe măsură ce evoluează.

Potrivit lui Huchon, se crede în general că organismele simple, unicelulare sau cu puține celule sunt strămoșii organismelor complexe.

„Chiar în fața noastră, avem un animal al cărui proces evolutiv a luat o direcție opusă. Trăind într-un mediu lipsit de oxigen, a eliminat genele inutile responsabile pentru respirația aerobă și a devenit un organism și mai simplu”, a concluzionat Huchon în comunicatul de presă.

Citește și: Cât de periculoşi sunt, de fapt, paraziţii de pisică, pentru om?

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!