Animale veninoase (IV) – Serpii veninosi

sarpe veninosDin cele aproximativ 3000 de specii de serpi 500 dintre acestea sunt considerate ca fiind specii ale serpilor veninosi (vipere, serpi de apa, cobre, etc.). de asemenea, chiar si anumiti serpi considerati neveninosi au in scuipat substante otravitoare, dar avand in vedere faptul ca nu poseda dinti potriviti veninul nu poate fi concentrat si nu poate intra in organismul victimelor.



Muscaturilor serpilor care fac parte din speciile veninoase pot fi extrem de periculoase pentru organismul uman (si nu numai). Acestea pot cauza paralizii, socuri care accelereaza bataile inimii sau care intrerup circulatia adecvata a sangelui. Serpii de apa, cei care traiesc in mari poseda un venin, care pe langa efectele enumerate mai sus, ataca si sistemul nervos.



De multe ori veninul serpilor cauzeaza umflaturi pe portiuni mari ale corpului (in special ale membrelor). Aceste umflaturi impiedica circulatia sangelui in zona in care se afla muscatura, astfel incat tesuturile incep sa aiba tot mai mult de suferit, se formeaza necroze, din pricina carora in cazuri extreme se ajunge la amputarea membrelor afectate.



Masuri preventive impotriva muscaturilor de sarpe


– Atunci cand intalniti un sarpe pastrati linistea, ramaneti pe loc sau miscati-va foarte incet inapoi. Serpii nu ataca, decat atunci cand se simt in primejdie, cand se simt incoltiti si fara scapare. Atunci cand vedeti un sarpe il puteti evita.

– Luati in serios comportamentul amenintator al serpilor (sasaitul, suieratul, miscarile agitate, faptul ca isi ridica partea din fata a corpului precum cobrele) si incercati sa il evitati.

– Atunci cand va aflati in natura, pe camp, mergeti cu pasi apasati, hotarati. Serpii nu aud, insa simt vibratiile pamantului, iar majoritatea serpilor se ascund si pleaca din calea oamenilor daca mai au posibilitatea.

– Atentie pe unde pasiti! In locurile unde vizibilitatea nu este buna (ierburi mari) ajutati-va de un bat cu care sa tatonati terenul din fata dvs.

– In timpul noptii trebuie sa aveti in permanenta o lanterna la dvs. In tarile calde serpii sunt – Daca organizati petreceri afara purtati pantaloni lungi si pantofi inchisi (cizmele sunt ideale). Acest lucru este valabil si in tarile tropicale.

– Nu agitati un sarpe fara motiv. Nu incercati sa-l prindeti!

– Nu atingeti serpii, nici macar atunci cand presupuneti ca au murit! Datorita reflexelor din musculatura serpii pot musca si dupa cateva ore de la moarte.

– Pastrati distanta atunci cand filmati sau fotografiati aceste reptile. Stati la o distanta de cel putin 3 ori mai mare decat lungimea corpului acesteia.

– Nu aruncati resturi de alimente in jurul casei! Acestea atrag rozatoarele, deci prada serpilor. Eliminati orice posibilitatea prin care serpii sa isi gaseasca adapost in jurul gospodariei. Tundeti iarba cat de scurt posibil!

– Nu dormiti direct pe pamant daca va aflati in tari tropicale!

– Atentie la ridicarea obiectelor de pe jos (pietre sau bucati de lemn). Ridicati piatra in asa fel incat daca se afla un sarpe dedesupt sa ii oferiti acestuia posibilitatea de a fugi din calea dvs. Acesta nu trebuie sa se simta incoltit!

– Explicati-le copiilor si atentionati-i asupra pericolului in cazul in care intalnesc un sapre! Copiii mici nu trebuie lasati nesupravegheati!



Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de sarpe



Generalitati:

Orice muscatura de sarpe trebuie tratata cu responsabilitate si trebuie vazuta de medicii specialisti. Multe muscaturi ale serpilor veninosi pot fi relativ usoare, deoarece este posibil ca sarpele, in timp ce se apara, sa lase foarte putin venin sau chiar deloc (30 – 70% din muscaturi, depinde de specia sarpelui). Cu toate acestea rana nu trebuie neglijata!



In cazul muscaturilor…

1. Pastrati-va calmul si incercati sa linistiti victima.

2. Asezati victima la umbra si tineti membrul nemiscat (ca in cazul fracturilor)

3. Transportati-l cat mai repede posibil la spital si evitati ca victima sa faca minimul de efort.



Bandaje si comprese?!

Un bandaj cu compresa poate incetini raspandirea veninului in intregul organism, ceea ce poate insemna salvarea vietii, mai ales daca pana la cel mai apropiat spital este o distanta mare. Pe de alta parte, din cauza veninului care ramane “depozitat” membrul se poate umfla, se poate forma necroza si este posibil sa se ajunga la pierderea acestuia.



Datorita faptului ca acesti serpi sunt raspanditi in diferite zone geografice si avand in vedere ca fiecare reptila detine un altfel de venin, exista indicatii si sfaturi regionale in ceea ce priveste primul ajutor.

Foto: elaphe.info



ZooLand.ro


 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!