Animale în spaţiul cosmic

caine in spatiuYuri Gagarin  a fost primul om care a ajuns in spatiu, in 1961. Insa inaintea sa, animale din mai multe specii au experimentat calatoriile in afara atmosferei terestre. Animalele au fost trimis in spatiu pentru a studia impactul pe care microgravitatia si altitudinea il au asupra organismului, nivelul de radiatii si multe alte teste fizice si biologice. Animalele au fost sacrificate pentru ca omul sa poata ajunge in cele din urma in spatiu, in conditii de siguranta. Pana in prezent sase natiuni au desfasurate programe spatiale ce au inclus animale: Uniunea Sovietica, SUA, China, Franta, Japonia si mai recent, Iran. In continuare, vom prezenta pe scurt istoria celor mai importante calatorii in spatiu desfasurate de animale.

Anii 1940:

Primele vietuitoare terestre care au ajuns in spatiu au fost niste musculite, la bordul navetei americane V2, in februarie 1947. Zborul scurt, a depasit limita de 100 de km, considerata atunci marginea atmosferei terestre, mai precis 109 km. Capsula cu musculitele s-a intors intreaga pe Pamant, iar insectele au fost recuperate vii.

La 14 iunie 1949, avea sa ajunga in spatiu primul animal evoluat. Maimuta Albert II la bordul aceleiasi navete V2 atingea altitudinea de 134 de km, depasind recordul precedent. Albert II i-a urmat lui Albert I, o alta maimuta  din specia Rhesus, care a murit in cadrul unei misiuni ratate. Soarta nu i-a suras nici lui Albert II, care din cauza unei parasute defecte nu a apucat sa mai ajunga viu pe pamant. Ulterior multe alte maimute au ajuns in spatiu, avand implantati senzori pentru inregistrarea semnelor vitale si fiind anesteziate.

Anii 1950:

In august 1950, americanii au lansat primul soarece in spatiu, la bordul lui V2, misiunea Albert V, prima care nu transporta maimute. Defectiuni similare la parasuta au produs moartea animalului.

In iulie 1951, Uniunea Sovietica intra si ea in lupta pentru cosmos si trimite in prima sa misiune doi caini: Tsygan si Dezik, la bordul rachetei R-1 IIIA-1. Racjeta nu ajunge pe orbita Pamantului, insa cei doi caini intra in istorie drept primele animale evoluate ajunse in spatiu si recuperate vii. Un prim si mare succes pentru rusi.

La 3 noiembrie 1957, Uniunea Sovietica lanseaza cel de-al doilea vehicul spatial care reuseste sa ajunga pe orbita Pamantului, Sputnik-2, dupa succesul anterior al lui Sputnik-1. La bordul sau se afla catelusa Laika, cea care avea sa ramana in istorie drept primul animal care a ajuns pe orbita Pamantului.  Laika era un caine al strazii pana cand sa fie luata si antrenata pentru a calatori in spatiu. Dresata sa accepte spatiile inguste si sa nu distruga instrumetele din capsula, Laika a pornit in ultima sa calatorie. La scurt timp dupa ce vehiculul a ajuns pe orbita, catelusa a murit din cauza supraincalzirii si stresului. Chiar si in conditii perfecte, Laika nu s-ar fi putut intoarce acasa, deoarece tehnologia de desprindere de pe orbita si intoarcere pe Pamant nu fusese inca implementata. Abia in 2002, adevarul despre soarta  catelusei a fost facut public.

Apoi, nu mai putin de 10 caini au fost trimisi de rusi in zboruri orbitale si suborbitale.

In 1958, SUA trimit maimuta Gordon, care nici ea nu reuseste sa supravietuiasca.

In mai 1959, maimutele Baker si Able au fost primele primate care au supravietuit unui zbor spatial. Calatoria lor a durat 16 minute si au experimentat viteze de peste 10.000 de mps. Able a murit dupa 4 zile din cauza unor complicatii ale anesteziei, iar Baker a trait pana in 1984. In aceasta perioada, Baker a primit mii de scrisori de la copii, iar la inmormantarea sa au participat peste 300 de persoane.

Primul iepure in spatiu, Marfusa, a ajuns in iulie 1959, la bordul rachetei rusesti R2, alaturi de 2 caini. Toti au revenit teferi pe Pamant.

catyeiAnii 1960:

La 19 august 1960, catelusele Belka si Strelka purtate de Sputnik-5, au fost primele animale care au ajuns pe orbita si s-au intors vii. Calatoria lor a fost un mare succes la aceea vreme si a pavat drumul colegului lor Yuri Gagarin, care 8 luni mai tarziu avea sa scrie istorie fiind primul om in spatiu. Strelka, cainele vedeta al rusilor, a daruit mai multe serii de pui foarte cautati. Unul din ei, Flufy, a fost daruit de catre Nikita Khruschchev drept cadou diplomatic, fiicei lui John F. Kennedy.

In ianuarie 1961, americani il trimit in spatiu pe cimpanzeul Ham, la bordul capsulei Mercury. Cimpanzeul a fost dresat sa manevreze parghii si manere pentru a primi fulgi de banane si pentru a evita socurile electrice. Zborul sau a demonstrat posibilitatea de a executa sarcini pe durata zborului spatial. La 3 luni dupa acest succes, americanii trimeteau si ei primul om in spatiu, Alan Shepard.

In noiembrie 1961, cimpanzeul Enos, tot intr-o capsula Mercury, avea sa fie prima maimuta care orbiteaza.

Franta trimite primele animale in spatiu in februarie 1961. Este vorba de un sobolan pe nume Hector. Alti doi sobolani au urmat in octombrie.

Misiunea Vostok 3A a Uniunii sovietice, ducea in spatiu primele broaste si primii porcusori de Guinea, in martie 1961.

La 18 octombrie 1963, Franta trimite in spatiu prima pisica. Motanul Felix evadeaza cu putin timp inainte de a pleca in misiune, astfel ca locul sau este luat de Felicette, o femela neagra cu alb. Pisica avea montati electrozi in cap pentru masurarea impulsurilor neuronale. S-a intors teafara pe Pamant, lucru care nu se poate spune de urmatoare pisica trimisa in misiune de francezi. In 1967, Franta mai trimite doua maimute in spatiu si aici se incheie aventura spatiala a acestei tari.

In 1964, 1965 si 1966, China trimite in spatiu soareci in vehicule proprii.

Cainii Veterok si Ugolyok au plecat in spatiu in februarie 1966 la bordul navetei rusesti Cosmos 110 si au petrecut pe orbita 22 de zile. Este cea mai lunga perioada petrecuta in spatiu de catre o fiinta terestra pana la acel moment, iar recordul nu a fost batut de oameni decat in 1974.

In 1968, Uniunea Sovietica trimite in spatiu prima testoasa.

Anii 1970:

maimuteIn aceasta decada, atat SUA cat Uniunea Sovietica au trimis in spatiu diverse specii de animale, printre care broaste, pesti, nematode, soareci, paianjeni etc.

De remarcat aici este misiunea Soyuz 20, in care rusii au trimis in spatiu o testoasa, care a stat aici 90 zile. Este cea mai lunga perioada petrecuta de un animal in spatiul cosmic, record care sta in picioare si astazi.

Anii 1980:

Rusii trimit in spatiu 8 maimute, pesti, musculite, sobolani, insecte.  Misiunea Bion 7 din 1985, transporta 10 tritoni cu membrele amputate, pentru a se studia rata de regenerare in spatiu.

In deceniile ce au urmat, pana in prezent, alte animale au iesit in spatiu in cadrul unor proiecte stiintifice. In anii `90 Japonia porneste pentru prima data pe acest drum, iar in 2010 Iranul este ultima tara care se inscrie in cursa pentru cucerirea spatiului cu ajutorul animalelor.

Surse foto: 1, 2, 3

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!