Amazon milk frog (Trachycephalus resinifictrix)

broascaVom vorbi sumar in acest articol despre o broscuta, care in ultima vreme a ajuns sa fie din ce in ce mai raspandita in terariile iubitorilor de amfibieni. Cunoscuta si sub numele de Blue milk frog sau Mission golden-eyed treefrog, broscuta arboricola din Amazon are un aspect fizic extrem de atractiv si se intretine relativ usor. Inainte de considera aceasta specie un potential animal de companie, haideti sa o cunoastem mai bine in mediul ei natural.

Habitat si distributie

Broscuta traieste intr-un areal vast, practic tot bazinul hidrologic al Amazonului, din nordul Braziliei pana in Venezuela, ba chiar s-a raportat prezenta ei si pe unele insule din regiunea Caraibelor.

Amazon milk frog prefera copacii aflati deasupra apelor, inalti de 30 de metri sau mai mult, acolo unde umiditatea si temperatura sunt crescute. Zonele impadurite in care traieste sunt situate la altitudini de sub 800 de metri. Prefera apele statatoare sau cele calme, cel putin copacii aflati in jurul lor.

Descriere

Pentru prima oara broscuta arboricola a fost descoperita pe raul Macarana din Brazilia. Este considerata marisoara pentru o specie de broaste arboricole: masculul masoara intre 5 si 7 cm la maturitate, insa femela este cea care poate ajunge si chiar depasi 10 cm. Cu un apetit exagerat si putine pretentii la hrana, nu e de mirare ca aceasta broasca poate creste atat de mare.

Coloritul este unul exceptional: pe un fond gri deschis apar in contrast o serie de modele, dungi sau pete de culoare mai inchisa, maronie sau neagra. Puietul prezinta un contrast mai mare decat adultii, deoarece pe masura ce broasca inainteaza in varsta culorile inchise se estompeaza. Tot la maturitate pielea tinde sa capete un aspect denivelat, cu o multime de mici protuberante.

Foarte interesant, la tineret in special, este culoarea albastruie a gurii, dar si a abdomenului.

Picioarele au pernute late, asemeni unor ventuze, permitand animalului sa se catere in copaci.

Numele latin Trachycephalus face referire la botul lung, folosit de broscuta pentru a da la o parte crengutele si frunzele copacilor, atunci cand se deplaseaza prin coronamentul bogat al padurii tropicale.

Numele de milk frog vine de la o substanta alba, laptoasa, secretata de broasuta atunci cand se simte amenintata. Evident, acest  lapte este toxic fiind folosit in scop defensiv si este secretat din regiunea spatelui. Se spune ca substanta albicioasa secretata de broscutele din captivitate nu mai este atat de toxica, deoarece nu primesc aceeasi dieta.

Comportament si hranire

Amazon milk frog este mai activa noaptea. Exceptional coboara pe sol, uneori ramanand toata viata doar in copaci unde este in siguranta si unde are aprte de toate conditiile de mediu care o satisfac: umiditate si temperatura ridicata. Din copaci isi procura si hrana, o gama larga de insecte (muste, gandaci, viermi, larve, paianjeni) chiar si mici amfibieni sau reptile.

Masculii sunt foarte galagiosi, mai ales in sezonul de imperechere, cand canta toata noaptea in speranta atragerii unei femele.

Reproducere
    
Mult timp broscutele de amazon din captivitate nu au putut fi inmultite deoarece nu se cunoasteau multe despre acest act in mediul natural. Ulterior, s-a descoperit faptul ca broastele arboricole se foloseau de scorburile copacilor, unde se aduna apa de ploaie pentru a-si depune ouale.

Masculii pun stapanire pe o astfel de scorbura, unde e obligatoriu sa fie ceva apa acumulata. In perioada noiembrie-martie, cand vara tropicala ofera conditiile ideale de eclozat, broscutele pleaca in cautarea unei perechi. Masculii, cu vocalizele lor puternice, incearca sa atraga o femela in scorbura lor.

Daca este multumita de conditiile de incubat, femela broscuta va depune undeva intre 1000 si 2500 de oua, in apa din scorbura, care mai apoi vor fi fertilizate de mascul. Femela pleaca de la locul conceptiei, insa masculul continua sa cheme si alte femele. Celelalte broscute cucerite de cantul lui vor depune si ele oua in scorbura, insa masculul nu le va mai fertiliza si pe acestea, care vor ajunge hrana pentru mormolocii rezultati de la prima femela care s-a iubit cu el.

Dupa doar o zi, din oua vor iesi mormolocii. Cu cat mama lor a mancat mai bine ianinte de a depune ouale, cu atat puii vor fi mai viabil si vigurosi. Mormolocii captivi in apa din scorbura nu se vor manca intre ei, exceptand situatia celor morti deja.

Amazon milk frog nu este o specie amenintata cu disparitia (inca), desi defrisarile si poluarea le afecteaza si pe ele. Pot trai intre 10 si 20 de ani.

Intr-un articol viitor vom aduce informatii pretioase despre ingrijirea acestor broscute ca si animale de companie.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!