Alimentatie cobailor

Porcii de guinea sunt gelosi si egoisti cand e vorba de mancare sau femele…
Cand ii hraniti incercati sa nu faceti discriminari pentru ca se vor bate pe mancare. Fragmentati intotdeauna mancarea in mai multe bucati.
Alimentatia acestei specii este relativ simpla, asemanatoare pana la un punct cu cea a iepurelui si se bazeaza pe leguminoasa, seminte de cereale, masa verde, fan si fructe, usor de procurat si nu de putine ori, majoritatea acestora, prezente si in gospodariile oamenilor. Cantitatea de hrana este destul de redusa, hrana zilnica a unui iepure ajungand pentru 5 cobai.
Cobaii se hranesc pe tot parcursul zilei (24 ore), cu precadere noaptea, consumand in secvente scurte si precipitat cca. 200 g/cap/zi.
O structura de ratie echilibrata, considerata si suficienta poate cuprinde boabe de cereale uscate sau germinate, masa verde (eventual palita) de lucerna sau trifoi, morcovi, salata, sfecla furajera sau alte componenete ce variaza in functie de sezon.
Se pot folosi de asemenea, cu rezultate foarte bune, granule de furaje speciale asemanatoare cu cele destinate iepurilor, care sunt usor de procurat (dar costa) de la pet shop si sunt totodata mai usor de manevrat si pastrat.
Cobaiul consuma cu multa placere si fructele, dintre care pot aminti: ciresele, perele, prunele, dar cu precadere merele, care-i fac o adevarata placere. ici bucatile de paine uscata nu sunt refuzate si le rod cu multa pofta, asigurandu-le pe langa valoarea alimentara si posibilitatea de tocire corespunzatoare a dentitiei.
Pe langa componenetele alimentare amintite mai sus, se mai pot administra tarate, sroturi de floarea-soarelui, spanac, tomate, conopida, frunze de artar, mesteacan, frasin, plop, alun sau ramurele de pomi fructiferi. Cu cat hrana va fi mai variata, cu atat animalele vor fi mai mult scutite de boli si se vor dezvolta corespunzator.
Administrarea cerealelor sub forma de boabe incoltite este preferabila si deosebit de necesara, deoarece contribuie in mod substantial la realizarea unei activitati reproductive corespunzatoare.
Avand in vedere caracterul risipitor al animalului, administrarea furajului se va face de mai multe ori pe zi, ceea ce va conduce la o valorificare mai eficienta a acestuia si o reducere a refuzurilor de hrana.
Furajele verzi este bine sa le tocam, pentru a reduce volumul si sa le administram dupa o prealabila uscare partiala deoarece in caz contrar pot produce fermentatii si tulburari gastro-intestinale rebele.
Femelelor gestante este necesar sa le oferim cel putin o data pe saptamana seminte incoltite de orz si ovaz, benefice pentru activitatea de reproductie.
( Semintele se vor introduce in apa timp de 48 ore, in apropierea unei surse de caldura sau intr-o incapere, la o temperatura de 20°C. Apa se va reimprospata de 2 – 3 ori pe zi, dupa care semintele se vor aseza pe o foaie de ziar, unde va avea loc germinarea in 2-4 zile. )
Se va evita administrarea de ciocolata, grasimi, nuga, prajituri, care desi sunt acceptate de cobai, pot produce o serie de tulburari cu consecinte dramatice. Daca totusi se doreste administrarea de dulciuri, se poate folosi glucoza solida sau zahar candel, ambele oferind si posibilitatea de a-si uza dintii, a caror crestere este continua.
Nu se vor folosi in alimentatia cobaiului cojile de cartofi (care pot provoca intoxicatii, din cauza solaninei), frunzele de conifere (acele) si nici a altor plante toxice, sau pe care eventual le cunoastem mai putin. In general cam toate plantele cu bulbi contin substante toxice si este bine sa le evitati.
Administrarea unui nou tip de furaj utilizat este recomandat sa se faca treptat si sa se urmareasca indeaproape reactia organismului la acesta.
Daca se constata o epuizare a femelei, ca urmare a numarului mai mare de produsi alaptati sau a folosirii intense la reproductie, se va trece la o intarcare timpurie (15 – 16 zile), iar mama se va tine la repaus timp de 30 de zile pentru refacere, administrandu-se furaje de calitate superioara. Pentru puii recent intarcati se va asigura furaj de cea mai buna calitate si in cantitati suficiente, pentru a putea trece mai usor peste aceasta etapa stresanta.
Micul prieten se va obisnui treptat cu furajele pe care de altfel a inceput sa le consume inca de la 1 saptamana, astfel ca dupa 2 – 3 saptamani el este complet adaptat la tipul de furaje al adultului. O atentie sporita trebuie acordata administrarii furajelor verzi, unde se va insista pe o acomodare treptata, deoarece, in caz contrar, pot aparea perturbari in functionalitatea aparatului digestiv si probleme majore de sanatate. Daca sesizam prezenta diareei, se va intrerupe imediat administrarea furajelor verzi si se va trece in continuare numai pe furaj uscat si apa la discretie, pana la remedierea totala a afectiunii organismului.
In mod normal, puii, de la varsta de 18 zile, pot consuma treptat aproape toate alimentele utilizate in hrana adultilor, cu precizarea ca se va urmari cu atentie modul in care animalul reactioneaza la diferitele componente alimentare, cantarind periodic animalele pentru a sesiza la timp eventualele dereglari in crestere.
Pentru un individ in greutate de cca. 600 g, este necesar sa-i asiguram pe zi 20 g proteina, 90 g glucide, 5 g lipide, 44,5 mg vitamina A, 3,8 mg vitamina E, 4,8 mg vitamina K, vitamina C. Aceasta norma de hrana poate fi asigurata prin urmatoarea ratie: ovaz – 40 g; fan de trifoi – 100 g; morcovi – 100 g; in total 240 g. Morcovul si fanul, in perioada de vara, se pot substitui cu masa verde usor palita.
Vitamina C
Porcii de guinea nu produc in corp vitamina C si de aceea trebuie sa o ia din alimente. Este foarte important sa cunoasteti acest lucru. Vitamina C este foarte instabila in timp (este distrusa de aer, caldura, lumina si umiditate). Ea se gaseste numai in mancarea proaspata: mere, pere, salata, struguri… Vitamina C ii ajuta sa ramana sanatosi. Au nevoie de ea mai ales in timpul cresterii si al sarcinii. Cand cumparati mancare din magazin trebuie sa cumparati mancare speciala pentru porci de guinea. Nu le dati mancare pentru iepuri sau alte rozatoare. Numai mancarea speciala pentru porci de guinea contine si vitamina C. Vitamina C exista si in forma cristalizata pentru a fi dizolvata in apa, dar eu personal nu am vazut asa ceva in pet shop-urile din Romania.
Apa de baut
Trebuie neaparat sa le puneti la dispozitie apa de baut cand ii hraniti cu alimentele uscate (iarba uscata, graunte, mancarea cumparata). Cel mai recomandat este sa folositi un picurator special care poate fi procurat de la un pet shop.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!