ADN-ul ne spune cum au disparut mamutii

Cateva mostre de ADN ne-au adus noi ipoteze privind disparitia mamutilor, unele din cele mai reprezentative animale pentru Epoca de Gheata, se precizeaza in ultimul numar al revistei Current Biology.

Probele de ADN prelevate din oasele, dintii si coltii care s-au pastrat pana astazi au aratat modelul genetic al populatiilor de mamuti dupa ultima perioada interglaciara.

Testele s-au facut comparativ cu rezultalele altor specii. Disparitia mamutilor nu a fost un eveniment brusc, asa cum se considera, care a avut loc la sfarsitul Erei Glaciare, ci a fost un proces care s-a intins pe zeci si sute de ani. Cercetarile au emis o noua ipoteza, aceea ca mamutii au disparut dupa ultima migratie, din cauza pierderii diversitati genetice. Mamutii au fost ''invinsi'' in principal de conditiile de mediu, nu de oameni, desi acestia din urma sunt responsabili de vanarea exemplarelor mici sau batrane.

  mamut 2

Cercetatorii de la Universitatea si Muzeul de Istorie Naturala din Londra descoperisera cu ceva timp in urma dovezi conform carora numarul de bizoni, ursi si lei a scazut dramatic acum 25-50 de mii de ani. Datele acestea au luat prin surprindere comunitatea stiintifica, pentru ca marile schimbari climatice si de mediu au avut loc acum 15-25 de mii de ani, cand ghetarii s-au extins cel mai mult. In acelasi timp, rezultatele acestea scapa omul de acuzatia ca ar fi adus in pragul extinctiei specia mamutilor, cel putin pentru acea perioada.

Datele genetice au aratat ca mamutii siberieni s-au inmultit acum 60 de mii de ani pornind initial de la o populatie relativ mica, dar impartita in doua grupuri distinctive din punct de vedere genetic, ceea ce demostreaza faptul ca mamutii au trait mult timp in doua grupuri izolate unul de celalalt, inainte de a se reuni. Testele ADN au mai aratat ca acum 40 mii de ani unul din grupuri a pierit total.

Cercetarile au aplicatii si la situatia actuala a speciilor, cand unele mamifere mari se afla in pragul extinctiei, aratand ca premizele disparitiei unor specii se pot instala cu mult inainte de perioada in care acest fenomen se intampla.

08.06.2007

Lavinia Rorich

Zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!