Coralii pietrosi (Euphyllia ancora)

coral pietrosCoralii sunt niste animale mici, sub forma de polipi, care exista ca indivizi identici genetic. Ei secreta carbonat de calciu, care devine baza unui schelet extern, pe care ei stau. Dupa moartea polipilor, pe vechiul schelet calcaros se adauga altul. Aceste depozitari calcaroase pot creste pana la dimensiuni enorme, in perioade lungi de timp si pot forma recifuri de corali, unul dintre cele mai productive ecosisteme, putand adaposti peste 4.000 de specii de pesti si multe alte forme de viata marina.    

La baza scheletului coralilor, mai multi polipi formeaza colonii. Polipii coloniali au diametrul intre 1 si 3 mm. Ei sunt conectati lateral prin tuburi sau canale calcaroase care sunt, de fapt, prelungiri ale cavitatilor gastrovasculare ale polipilor. Colonia creste prin inmultire asexuata, iar polipii vii cresc pe ramasitile predecesorilor sai.

In timp ce majoritatea speciilor de corali sunt indentificati dupa scheletul lor, pentru identificarea speciei Euphyllia este necesar si suficient sa analizam polipii in sine, pentru a o distinge de celelalte. In esenta, acesti polipi sunt asemanatori anemonelor, secreta un schelet si au tentacule. Fiecare dintre cele 15 specii de Euphyllia, cunoscute pana in prezent, are o forma diferita si tentacule carnoase, pe care si le extind atat in timpul zilei cat si noaptea. Specia Euphyllia ancora este cea mai populara dintre ele. Este colorat in nuante diferite, de la  albastru-cenusiu la portocaliu, cu marginile tentaculelor alb-galbui sau verzi.

Se considera ca diferentele dintre speciile de Euphyllia, in ceea ce priveste forma tentaculelor, se afla in stransa legatura cu habitatul lor si cu felul in care se hranesc. Aceste tentacule, spre deosebire de celelalte specii de corali, nu detin grupuri de celule intepatoare, astfel ca animalele s-au adaptat la a-si captura hrana folosind apa si cili (organe de protectie microscopice, asemanatoare firelor de par). Coralii Euphyllia au, de asemenea, tentacule “specializate” care se extind cu pana la 21 de cm. mai mult decat cele normale si sunt prevazute cu numeroase celule nematociste (organe urzicatoare) care pot rani coralii aflati in apropiere. Pentru recifii foarte activi, aflati in competitie pentru teritoriu aceasta caracteristica reprezinta un atu important.

Coralii Euphyllia formeaza colonii separate, masculine si feminine, iar pentru a se inmulti cele doua sexe elibereaza ouale si sperma direct in apa, unde are loc fertilizarea, in urma careia apar larvele. In regiunile ecuatoriale unii corali isi cresc larvele intern. In captivitate, reproducerea asexuata este mult mai intalnita decat in libertate.

Coralul pietros este una dintre speciile perene favorite ale pasionatilor de recifi de acvariu, datorita coloritului sau deosebit. Poate fi intalnit in Oceanele Indian si Pacific, din insulele Maldive si pana in sudul Japoniei si Australia. Este adaptabil si foarte usor de intretinut, singura problema, specifica tuturor coralilor din genul  Euphyllia, fiind aceea legata de pastrarea lui pe termen lung, deoarece este predispus infectiilor si susceptibil de boala “jeleului maro”. Daca i se ofera un mediu sanatos (ne referim aici la calitatea apei) si o ingrijire atenta, poate trai foarte mult timp in captivitate. Prefera lunima medie spre slaba a acvariului, existand pericolul de a arde la lumina puternica.

Coralii sunt amenintati de gradul din ce in ce mai ridicat al aciditatii apelor, de poluare si de pescuitul excesiv.

Corina Dovinca
ZooLand.ro
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!