Cele mai importante pentru productia de lapte sunt reprezentantele raselor Holstein – Friesian, Ayrshire, Brown – Swiss, Guernsey si Jersey, stramosii acestor bovine provenind de pe continentul european. Cea mai mare bovina este cea din rasa Holstein, o vaca ajunsa la maturitate cantarind cel putin 675 kg. Rasele se diferentiaza cel mai mult prin culoare, vacile Holstein fiind albe cu pete mari negre. Exista insa si surorile acestora albe cu pete de culoarea rosu inchis. De asemenea si cantitatea anuala a laptelui data de fiecare animal in parte reprezinta o alta deosebire dintre rasele enumerate mai sus. Astfel, bovinele Holstein – Friesian produce in medie 7.890 kg anual, acestea fiind urmate de Swiss-Brown, Ayrshire, Guernsey si de Jersey. Cu toate acestea cea mai mare concentratie de grasime se gaseste in laptele bovinlor Jersey (peste 10%), in timp ce in laptele vacilor Holstein concentratia este de 3,6%.RaspandireIncepand de la jumatatea secolului 19 rasa de vaci Holstein a inceput sa fie raspandita pe tot globul, iar acest lucru se datoreaza mai ales produselor lactate din Olanda si Germania. Astazi se afla aproximativ 10 milioane de animale in cca. 250.000 de crescatorii din lume. Astfel Holstein devine cea mai cunoscuta si reprezentativa rasa care produce cantitati uriase de lapte de buna calitate. Hrana si ingrijirea corespunzatoare a vacilor sunt factori esentiali pentru ca acestea sa dea un lapte de calitate si in cantitati mari.Particularitati– greutate: aprox. 600 – 750 kg– inaltime: aprox. 1,45 m (cu tendinte de usoara crestere)– productie anuala de lapte: aprox. 8.000 kg/an (10.000 – 13.000 kg la animalele de “elita”)– cantitatea de grasime in lapte: in medie 4,2% / l de lapte– proteine in lapte: 3,4% / l de lapte Foto: galilei.com ZooLand.ro