Animale veninoase (II) – veninul scorpionilor si al paianjenilor

skorpionScorpionii



Regula de baza este: cu cat sunt mai mici cu atat sunt mai veninosi. In Europa exista diferite specii de scorpioni, in special in tarile din spatiul mediteranean, in sudul Frantei si in Spania, ale caror intepaturi sunt cel putin dureroase. Un risc serios si care pune in pericol viate oamenilor sunt intepaturile scorpionilor din Mexic, Brazilia, Tunisia, Algeria, Maroc, Libia.


Simptome

– Locale: dureri mari, halucinatii, senzatia de surzenie, inrosiri, eventual formarea unor besicute sau unflaturi.

– General: varsaturi, transpiratie abundenta, dificultati de respiratie, probleme ale circulatiei sangelui.

Tratament

– In functie de simptome trebuie apelat la un medic specialist!



Paianjenii



Pentru aceste vietati regula de baza este exact invers: cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai puternice „ghearele“ cu ajutorul carora strapung pielea. In Europa exista doar doua specii de paianjeni care pot fi periculoase pentru oameni: paianjenul iubitor de locuri intunecoase si umede din familia Miturgidae si Vaduva Neagra.



Raspandire

Sunt raspanditi in toata lumea, in Europa Centrala, in SUA, Japonia si Asia de Est.


paianjenul cu cruceSimptome


Muscatura paianjenilor din familia Miturgidae pisca si arde foarte tare, iar rana se umfla si se inroseste ca dupa o intepatura de viespe. Imediat pot aparea dueri de cap si frisoane, iar pe locul cu muscatura necroze ale pielii. Nu este nevoie sa apelati la un medic.


Muscatura Vaduvei Negre nu este dureroasa, iar de multe ori poate fi greu localizata. Putin mai tarziu corpul este cuprins dureri ale musculaturii, varsaturi, umflaturi ale pleoapelor. Dupa aproximativ 24h simptomele se amelioreaza sau chiar dispar. Din cauza durerilor foarte mari copiilor si persoanelor mai in varsta ar trebui sa li se administreze un vaccin.



Paianjenul cu cruce, asa cum este el denumit in popor si de care este ingrozita multa lume este total inofensiv.



In afara continentului european exista cateva specii de paianjen foarte periculoase si temute. Aici nu se incadreaza binecunoscuta tarantula. Este posibil ca muscaturile acesteia sa devina dureroase, dar nu pun in pericol sanatatea sau viata oamenilor. Cu toate acestea firele de par de pe corpul acesteia pot avea reactii neplacute asupra persoanelor alergice.



Foarte periculoasa poate deveni muscatura unui paianjen care traieste in Australia, cu precadere in Sydney, dar si in Tasmania: paianjenul palnie (Robustus Atrax). Urmarile muscaturii sunt dureri musculare, pierderile cunostiintei, varsaturi, iar in anumite cazuri chiar si coma. Copiilor trebuie administrat de urgenta vaccinul, dar numai de catre un cadru medical.



ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!