Pasarea Sabot (Balaeniceps Rex)

Balaeniceps RexCunoscuta si sub denumirea de King Whalehead sau Abumarkubul, Pasarea Sabot (Shoebill) este o pasare foarte mare, asemanatoare berzei. Desi este greu de imaginat, tinand cont de aspectul sau impunator si straniu, ea se inrudeste indeaproape cu starcul nostru. Numele i-a fost atribuit dupa ciocul excesiv de mare, sub forma unui pantof.

Specia Balaeniceps Rex traieste in mlastinile din Uganda, Sudan, Tanzania precum si in Republica Africana, Zaire si Zambia. Lunga in picioare, cu o deschidere a aripilor foarte mare, pasarea are peste un metru inaltime si este colorata in intregime intr-un gri mat. Corpul sau este domint de masivul si puternicul cioc de aproximativ 23 cm. lungime si 10 cm. latime, care se termina intr-un carlig indreptat in jos, asemanator unui carlig. Exemplarele adulte pot ajunge la dimensiuni impresionabile: 115 si 150 cm inaltime, 100-140 lungime, 230-260 cm. anvergura aripilor si o greuntate de  4 si 7 kg. Are picioarele lungi si degetele terminate cu gheare puternice. Gatul, relativ scurt si gros, sustine capul mare si ciocul enorm si lat. Pe cap prezinta un mot, ce-i atarna spre spate.

Aparenta primitiva si descoperirea relativ recenta – la jumatatea secolului XIX –  au incurcat specialistii, care nu au stiut carei familii de pasari ii apartine. Unii au sustinut ca Pasarea Sabot este inrudita cu barza, pe cand altii au considerat ca este mai apropiata de pelicani. Un studiu aparut de curand, bazat pe compararea de ADN, precum si pe comparatii anatomice, arata ca Balaeniceps Rex este inrudita mai degraba cu pelicanul si cu starcul.

Ca habitat, prefera mlastinile, in mod particular lacurile cu vegetatie plutitoare si cele cu vegetatie deasa, alcatuite mai cu seama din papirus. In general, sta in zonele mai deschise, unde coroanele copacilor si vegetatia foarte inalta nu-i creaza probleme la decolare. Din cauza dimensiunii sale, Shoebill este mai lenta in miscari. Este o pasare solitara. In cele mai multe cazuri foloseste canalele sapate de elefanti sau de hipopotami.

Se hraneste cu pesti pe care ii prinde folosind tehnica ambuscadei – asteapta nemiscata pe bancuri sau pe vegetatia plutitoare pana cand pestele trece prin aproprierea lui. Atacul survine apoi fulgerator, carligul de la capatul ciocului ajutand pasarea sa prinda si sa zdrobeasca prada. Pe langa pesti se mai hraneste si cu serpi de apa, broaste,  broaste testoase si chiar pui de crocodil, sobolani sau pasari de apa.

Femelele depun 1-3 oua, intr-un cuib plat, amplasat printre ierburile din mlastina, in sezonul secetos, cand inundatiile tind sa se retraga. La aproximativ 140 de zile de la momentul depunerii, puii ies din oua si devin independenti, iar peste inca 3 ani ating maturitatea.

Photo: animalpicturesarchive.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!