Imbaierea cainelui – cand ar trebui sa spalam cainele

caine la baieO baie…un caine!

 

Zi ploioasa, plimbarea obisnuita in parc, nazdravanul nu rateaza nicio balta, intrand in casa abia va mai recunoasteti copilasul sub noroiul falnic de pe blana lui. E semn ca se cere degraba o baie!



Si nu e chiar singurul moment in care ajungeti la concluzia ca patrupedul trebuie imbaiat. Baia nu trebuie vazuta ca o rutina saptamanala si ca o necessitate periodica. In acest caz prea des poate fi prea mult, daunator. Cand ar trebui sa spalam cainele? Atunci cand:

blana lui s-a murdarit deodata cu noroi, substante chimice, carburanti, uleiuri sau orice altceva, pe care blanosul a avut “grija” sa puna pe “hainuta” lui.

blana miroase puternic

are paraziti externi si e nevoie sa se efectueze  un tratament care presupune folosirea unor sampoane antiparazitare

cainele trebuie pregatit pentru expozitii, show-uri sau evenimente cand musai trebuie sa arate ingrijit.



Cat de des?

Nu prea des, decat cand e imperios necesar pentru  o buna convietuire si pentru sanatatea lui. Puilor nu trebuie sa li se faca baie inainte de 6-8 saptamani si chiar si atunci doar daca e neaparat nevoie sau doar pentru a simula o baie si a-I obisnui cu aceasta manopera. In plus trebuie tinut cont si de tipul de par al cainelui. La cainii cu par scurt o baie la 6 luni e mai mult decat suficienta. La cainii cu par lung si semilung si la cei cu blana dublu-stratificata o baie la 3 luni. La cei cu par matasos (Maltez, Yorkshire)  se recomanda o baie lunar si folosirea balsamurilor si cosmeticelor special destinate acestor rase, pentru o pieptenare usoara si un aspect ingrijit al parului, care are aceeasi textura cu cel al omului. Aceste intervale sunt estimative si se refera la caini care se presupune nu au un grad de murdarie ridicat in blana. Deasemena trebuie tinut cont si de locul unde traieste cainele, cei de curte intra in contact mereu cu mizeria, insa cei de casa trebuie sa fie mai curati deoarece impart locuinta cu noi si cu lucrurile noastre. De ce nu prea des? Pentru ca prin spalare se indeparteaza stratul natural de grasime de pe piele, secretat de glandele sebacee, care are un rol protector. Astfel pielea devine uscata, neprotejata, apar mancarimile, implicit scarpinatul si pierderea parului, plus aparitia matretii. In acest sens daca totusi e nevoie de o imbaiere deasa a cainelui trebuie folosite dupa aceasta uleiuri naturale, de nurca sau de grau, care sa reface acel strat protector, pana la reaparitia celui natural.



Inainte de baie

Cainele trebuie obisnuit cu apa, sala de baie, sa fie masat peste tot, inclusive in zonele “intime”. Aceasta acomodare trebuie facuta cat mai de timpuriu pentru ca puiul sa o perceapa ca pe un eveniment obisnuit. Lasati catelul sa va insoteasca in baie cand va spalati dimineata sau seara, stropiti-l in joaca cu apa. Cand e cald afara incingeti o  bataie cu apa, care trebuie sa calda, nu rece. Nu transformati baia in locul de tortura unde este inchis cand face vreo prostie, astfel cu greu va calca acolo cand vine momentul imbaierii.



Intotdeauna inainte de baie periati blana cainelui! Indepartati eventualele smocuri de par incalcit deoarece in acestea poate ramane sampon sau apa. Perierea elimina parul mort, facilitand patrunderea samponului si curatarea mai buna a blanii. In plus evitati si sa va infundati cada cu prea mult par pierdut.



Aduceti la indemana tot ce aveti nevoie: prosoape, sampoane, perii, burete, dopuri de vata sau comprese, uleiuri naturale speciale pentru blana cainilor. Samponul trebuie sa fie unul exclusive pentru caini, de dorit unul potrivit si pentru tipul de par al cainelui. Niciodata nu folositi sampon pentru uz uman sau pentru alte animale, detergent de vase, sapun lichid s.a. daca animalul s-a pricopsit si cu paraziti externi este bine sa folositi un sampon antiparazitar, cu aceasta ocazie impuscati doi iepuri dintr-o lovitura. Periile de baie sau buretii pot fi folositoare pentru a aplica mai bine samponul, sau apa la nivelul capului animalului. Cu uleiurile veti unge blana din jurul ochilor pentru a preveni patrunderea spumei sau apei. In urechi se pun dopuri sau comprese, cu atentie ca sa poata fi indepartate usor mai apoi.



Alegeti o cada de baie sau un recipient care nu este prea adanc pentru catel, dar nici prea mic, ca sa scape usor animalul sau sa umpleti toata incaperea de apa.  Cainii de talie mica pot fi spalati in chiuveta sau intr-un lighean, in timp ce cada din baie este destul de potrivita pentru cei de talie medie si mare. Pregatiti apa dinainte intr-o cantitate cat sa ajunga pana la genunchii animalului.  Prea multa impiedica o buna samponare, prea putina  va face dificila clatirea. Temperature trebuie sa fie una placuta pentru catel. Verificati  apa cu dosul mainii, asemena cum faceti pentru copilul dumneavoastra. Daca apa nu e potrivita cainele se va panica si va depunde toate eforturile sa scape si sa va ingreuneze munca, ba mai mult data viitoare se va teme de baie si mai tare. Daca alegeti sa ii faceti baie cu furtunul de gradina, vara, nu e o alegerea tocmai buna. Desi la inceput apa de pe furtun e calda, mai apoi se va raci brusc si nu va fi o senzatie placuta pentru caine.



Desfaceti de la gat zgarda permanenta, daca are, mai ales daca e de piele. Ca sa aveti totusi un accesoriu de care s ail prindeti atasati-I o alta zgarada de nylon sau chiar antiparazitara.


Imbracati haine de casa sau un halat, deoarece aceasta actiune se va dovedi extreme de “umeda”. Tinuta trebuie sa fie cat mai lejera ca sa va puteti apleca si misca in voie.



Imbaierea cainelui

Asezati pe fundul cazii un prosop gros sau un pres de cauciuc pentru a preveni alunecarea cainelui si eventualele raniri. Atrageti cainele in baie cu recompense si cuvinte de lauda.  Cu o mana sub piept si cealalta inapoia picioarelor din spate si sub coada asezati incet cainele in apa. Mai intai cu picioarele dinapoi, daca nu se zbate, semn ca temperature e cea potrivita, puneti-l pe toate cele 4 picioare in apa. Obisnuiti-l cu apa treptat, mai intai pe spate si umeri, apoi restul corpului. Capul il udati cu atentie, fie cu mana sau mai bine cu un burette, avand grija sa nu-I patrunda in ochi si urechi.  Cand blana e bine umezita se aplica samponul. Unii specialist recomanda sa se aplice mai intai pe corp, iar la urma pe cap. Altii recomanda ca mai intai sa se aplice un samponul pe cap si in jurul gatului, pentru ca eventualii paraziti sa se retraga pe corp. In cazul in care lasati capul sa fie samponat la final, toti puricii se vor cantona in aceasta zona si vor fi mai greu de contracarat. Dupa aplicarea samponului masati bine fiecare zona a corpului, de la spate spre coada, flancurile, sub burta, picioarele,  pentru ca sa se curete pana in profunzime. Nu uitati de zonele mai greu accesibile, unde mizeria ramane blocata mai usor: intre degete, in spatele urechilor, zona anala si genital (mai ales aceste zone).  Apoi clatiti din abundenta cu dusul sau apa scoasa intr-un lighean, pana cand apa care curge de pe blana  ramane curata.  Intai clatiti capul, apoi spatele, lateralele coborand pana la nivelul picioarelor. Apasati pe blana in sensul cresterii parului ca sa eliminate surplusul. Dati drumul apei din cada si grabiti-va sa inveliti cainele in prosop, pentru ca altfel se va scutura si veti sfarsi dumneavoastra cel imbaiat. Stergeti bine animalul, iar daca temperatura din casa permite lasati-l sa se usuce de la sine. Chiar daca e vara nu-l lasati afara cate inca e ud, deoarece nu va ezita sa se tavaleasca pe jos si atunci toata munca a fost de prisos. Daca e rece in mediul ambient puteti incerca sa-l uscati cu foehnul, insa cu mare atentie sa nu ardeti pielea sau firul de par. Puteti aplica in acest moment uleriurile natural, de nurca de exemplu, pe care le gasiti in pet-shopuri, pentru a-I proteja pielea. Inca o masare sau periere a blanii va face bine circulatiei si nutritiei acesteia.  Iar  blanosul se va simti ca nou, va zburda de fericire, fie ca e curat, fie ca a scapat de acest supliciu, iar dumneavoastra  nu veti prididi cu mangaierile si imbratisatul. Astfel o baie este un moment placut pentru ambii parteneri.



Foto: 1



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!