Intrebari si raspunsuri despre balene

balenaCum se poate scufunda o balena albastra in adancurile apelor?

Balena albastra este cel mai mare mamifer care a trait vreodata, de aceea este denumita si balena uriasa (Balaenoptera musculus). Aceasta se poate scufunda la o adancime de pana la 300 m. Acest lucru are legatura cu respiratia. Balenele isi pot tine mult mai mult respiratia decat o pot face oamenii, folosindu-si aerul din plamani mult mai bine. De exemplu, noi expiram 15% din aerul inspirat, in schimb balenele ajung la 80 – 90% inainte de a trage aer din nou.

Balenele poseda capacitatea de a filtra si a scoate nitrogenul din sange. De aemenea, sangele acestor uriase mamifere detine multa hemoglobina si mioglobina: prima ajuta la “transportarea” oxigenului in sange, cel de-al doilea il “conduce” in creier si in musculatura.

De ce ajung balenele la mal?

Balenele ajung la mal foarte des in ultimul timp. Au existat chiar si grupuri intregi care au venit la malul oceanelor si al marilor. Acest lucru se intampla des pe coastele de est ale Americii de Nord, in Australia sau Noua Zeelanda. Cauzele au fost cercetate, dar pot fi mai multe motive.

Balenele care inoata in grupuri extinse se lasa conduse de un “lider”. In cazul in care acest lider este bolnav sau slabit exista posibilitatea ca acesta sa se retraga in ape mai mici, iar astfel aduce intregul grup dupa el.

Si pe coastele Australiei de sud – est se intampla sa “acosteze” tot mai des balene. Cercetatorii au descoperit ca pentru acest lucru sunt de vina vanturile de sud si cele de est. Acestea le rapesc animalelor simtul orientarii, dar si puterea. Pe langa acestea vantul creaza si un flux al apei in directia coastelor. Aceste ape contin si multi pestisori (hrana mamiferelor), pe care balenele epuizate ii urmeaza pana la mal.

Un alt motiv este de asemenea si zgomotele si agitatia de pe mare cauzata de uriasele vapoare militare sau cele de cercetare, cu alte cuvinte traficul naval. Atunci cand mamiferele sunt invaluite in zgomotul extrem de mare, isi pierd orientarea. Apa conduce sunetele mult mai bine decat aerul si pana nu de mult nu s-a ocupat nimeni de aceasta problema. Astfel cercetatorii au ajuns la concluzia ca agitatia si zgomotul civilizatiei reprezinta un mare pericol pentru balene.

Care este cea mai mare balena din lume?

Pe pamant exista aproximativ 80 de specii de balene. Cu toate ca acestea traiesc in apa, ele nu apartin de specia pestilor, deoarece balenele sunt mamifere. Balena albastra este cea mai mare din lume. Printre gigantii adancurilor aceasta detine recordul absolut atingand 33 m lungime. Astfel balena albastra este cel mai mare animal care a trait vreodata pe pamant. Probabil astfel de uriasi se puteau dezvolta numai in mari, deoarece apa sustine o mare parte a greutatii acestora.

Balena albastra atinge dimensiunea de 33 m si greutatea de 100 – 150 tone. Masculii raman totusi la greutatea de cel mult 120 tone. Interesant este faptul ca aceste mamifere devin adevarati giganti hranindu-se doar cu animale mici, pestisori, raci si plancton. Intr-o zi de vara o balena se poate hrani si cu peste 40 milioane de raci. Astfel in timpul iernii poate trai fara probleme numai din rezervele de grasime.
 
Din pacate mai traiesc foarte putini giganti ai apelor. Din cauza vanatorilor masive, acestia sunt pe cale de disparitie.

Cu ce se hranesc balenele ucigase?

Balena ucigasa mai poarta si denumirea de orca. Balena neagra cu burta alba este cea mai mare din specia ei si este considerata si sanitarul apelor, deoarece pe langa pesti aceasta se hraneste si cu animale acvatice bolnave printre care si delfini. Orca si-a primit si numele de “balena ucigasa” datorita cantitatii imense de hrana pe care o inghite, dar si din cauza falcilor extrem de puternice. Biologii au gasit in stomacul unei orci resturile a 13 delfini si a 14 foci.

Hrana orcilor sunt calamarii, pinguinii, pinguinii si alte mamifere ale marilor si oceanelor.

Foto: 1

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!