Mituri despre pisici

pisica albaDe ce exista superstitia cum ca o pisica neagra aduce ghinion?

Spre sfarsitul Evului Mediu stima si pretuirea pentru pisici, ca vanatori de soareci, s-a transformat in antipatie sau chiar mai mult decat atat. In vremea aceea biserica a jucat un rol foarte important. Pisisca era simbolul zeitatilor pagane, iar astfel clericii bisericii crestine au considerat-o ca fiind intruchiparea Satanei pe pamant. Dintr-o data pisica a devenit reprezentantul raului. Pe langa acest lucru, ea fost asociata intotdeauna si cu vrajitoarele.

Negrul era de asemenea o culoare demonica, iar astfel o pisica neagra a fost vazuta dintr-o data ca ceva malefic. Se spunea ca vrajitoarele se transformau in pisici negre, ca astfel sa duca la bun sfarsit raul pe care il puneau la cale si sa nu fie recunoscute de nimeni. In acele timpuri pe cand se ardeau „vrajitoarele“ pe rug, erau urmarite si pisicile. Cine detinea o pisica era suspectat de practicarea magiei, astfel animalul putea sa fie intr-adevar ghinion pentru stapanul lui.

Toate pisicile se sperie de apa?

Pisicile mici in special au placerea de a se juca cu apa, mai precis cu picaturile care cad de la un robinet care nu este inchis corespunzator sau si ating labutele de suprafata baltilor. Cu siguranta urasc atunci cand sunt tinute cu forta sub apa, cand trebuie sa faca baie. O explicatie poate fi si faptul ca blana devine grea, iar ele nu mai au voiciunea si nu mai pot fugi la fel de repede ca inainte.

Pisicile mai in varsta evita contactul cu apa pe cat de mult posibil, iar acest lucru se intampla probabil si din cauza “amintirilor” neplacute. Majoritatea raselor nu sunt iubitoare de apa, insa generalizand se poate spune ca  acestea stiu sa inoate. De exemplu, pisica turceasca Van (numele acesteia provine de la raul Van) este un adevarat “sobolan de apa“. In pofida blanii foarte dese ea inoata cu placere si vaneaza cu precizie pesti cu care se hraneste.

De ce se spune ca pisicile au sapte vieti? Sau chiar si noua?

Chiar daca se spune in popor ca pisicile au 7 vieti, de fapt aceste feline au bineinteles doar una.

Aceste “presupuneri” au diferite motive:
In primul rand, pisicile au abilitatea de a sari de la inaltimi considerabile, iar cand ajung pe pamant cad in picioare si nu se ranesc. Acest lucru se datoreaza foarte mult reflexelor extrem de bine dezvoltate. In schimb oamenii sau orice alt animal la o asemenea incercare poate suferi rani grave. Acest lucru nu se putea explica in vremurile vechi, de aceea oamenii deveneau suspiciosi inventand fel si fel de povesti. Englezii spun ca pisicile au 9 vieti. De fapt concluzia este una singura: pisicile au o singura viata, insa avand reflexe foarte bine dezvoltate scapa cu viata din situatii limita.

Foto: 1

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!