Scorpionul imperial – animal de companie?!

scorpion imperialIn ultima vreme si la noi in tara scorpionii au ajuns animale de companie apreciate si ravnite de multi. Exotismul lor atrage cel mai mult, uneori suntem atat de atrasi de acest aspect incat nu mai luam in considerare si ce presupune de fapt ingrijirea unui astfel de artropod. Fiind o specie importata din alte parti ale lumii, are nevoie de un ambient care sa imite cat mai bine mediul sau natural. Si in tara noastra exista anumite specii de scorpioni, dar sunt protejati de lege. ATENTIE nu luati un scorpion din natura pentru ca sa il transfomati in animal de companie pentru ca:

1. incalcati legea si riscati sa va alegeti cu amenda sau chiar dosar penal.

2. un animal nascut si crescut in natura nu se va putea adapta vietii intr-un spatiu restrans si artificial.

Cea mai cunoscuta specie de scorpion de companie este cel imperial. Inainte de a achizitiona un astfel de pet trebuie sa luati in considerare cateva aspecte:

Scorpionii nu pot fi manipulati ca orice animal, adica nu veti putea sa va jucati cu el sau sa asteptati sa-si manifeste afectiunea sau recunostinta in vreun fel. Veti avea un animal de companie la care veti putea doar sa va uitati si sa-l admirati.

Nu sunt animale periculoase daca respectati punctul anterior, adica nu ii atingeti prea des. Un scorpion atins se poate stresa si atunci devine agresiv. Intepatura de scorpion e similara cu cea de albina si ca durere si ca venin si repercusiuni. Totusi daca va stiti alergic la intepatura de albina sau daca ati descoperit ca sunteti sensibil al veninul de scorpioni, evitati pe cat posibil contactul cu acesta. Eventual cand manuirea este necesara purtati manusi sau folositi clesti speciali pentru astfel de animale.

Durata de viata a unui scorpion este de 6-8 ani, deci va fi o responsabilitate pe timp indelungat.

Hrana pentru ei este destul de greu de procurat, mai ales in sezonul rece. La noi fiind la inceput aceasta moda a scorpionilor ca animal de casa, foarte putine pet-shopuri comercializeaza hrana pentru scorpioni.

Investitia initiala nu este una neinsemnata. Atat animalul in sine cat si terariul si accesoriile costa cativa lei buni, iar un calcul initial al investitiei si o comparative cu bugetul dumneavoastra este bine venita, pentru ca sa nu va treziti mai tarziu blocati financiar si cu inca multe accesorii si hrana de cumparat.

Daca inca mai doriti un scorpion, luand in calcul cele de mai sus, in continuare vom discuta pe scurt despre ce presupune ingrijirea scorpionului imperial.

Adapostirea
Crearea mediul ambiant este cea mai provocatoare etapa a ingrijirii unui scorpion imperial. Furnizarea tuturor parametrilor optimi (temperature, umiditate, lumina, ambient) pentru o viata sanatoasa si fericita a artropodului nu e tocmai usor de realizat, insa nu imposibil. Scorpionii imperiali sunt originari din Africa si traiesc intr-un climat cald si umed. Sunt animale nocturne. Aceste aspecte trebuie luate in considerare cand construim terariul.

Scorpionii pot fi crescuti singuri sau in grupuri, daca indivizii se accepta reciproc, altfel la primele semne de agresivitate trebuie separati. Acvariul de sticla sau plexiglas este cel mai potrivit pentru a crea un mediu placut pentru scorpion. Un bazin de aproximativ 50 l este suficient pentru un scorpion, daca tineti mai multe exemplare cresteti exponential capacitatea vasului. Obligatoriu trebuie sa aiba un capac, care sa inchida perfect, daca nu doriti musafiri nepoftiti prin casa noaptea.

Substratul poate fi constituit din mai multe materiale in functie de posibilitati: sol mai nisipos, turba, sol din fibre de nuca de cocos. Grosimea sa fie de 4-6 cm pentru ca scorpionul sa poata sapa vizuini. Solul trebuie sa aiba posibiliatea de a stoca umezeala. Substratul e necesar sa fie umed,  insa nu excesiv sa musteasca. Daca pe peretii vasului apar picaturi de apa (condens) atunci umiditatea e prea ridicata, o valoare de 60-70% a umiditatii e optima (masurata cu un hidrometru).

In terariu amplasati obstacole si ascunzatori reprezentate de: scoarta de copac, pietre plate, bucati de ceramica sparta. Sa nu va mirati daca acestea isi vor schimba putin locul in spatiu, deoarece scorpionul va avea grija sa le aseze cum doreste el. Uneori va trebui sa faceti rabat de la estetica de dragul lui. Daca insistati sa le pastrati in pozitia dorita de dumneavoastra s-ar putea ca animalul sa se streze si sa nu ii mearga bine. Intr-un colt se amplaseaza un vas putin adanc, cu apa, pentru baut.

Temperatura ambientala sa fie de 25-27 grade Celsius. Ideal ar fi sa-I puteti oferi in cadrul terariului un gradient de temperatura, pentru ca scorpionul sa-si regleze temperatura corporala dupa cum doreste. Puteti folosi un covor incalzitor, special pentru reptile, care se aseaza sub vas. Il puteti plasa doar pe 40-50% din suprafata astfel ca va ramane si o parte de substrat mai racoroasa. Verficati temperature prin amplasarea de termometre atat in zona cald cat si in cea racoroasa a terariului.

Lumina nu e dorita prea mult de catre scorpion. Fiind animale nocturne prefera intunericul, cat mai multe ore pe zi. Nu amplasati terariul in bataia directa a soarelui, iar noaptea nu folositi lampi UV.

Hranirea
Scorpionii se hranesc cu: greieri, lacuste, insecte, viermi, alte artropode (chiar scorpioni mai firavi), unele soparle mici (in mmmediul natural). In captivitate greierii sunt cel mai usor de furnizat, alaturi de preparatele comerciale din pet-shopuri (dar care nu constituie hrana de baza a unui astfel de animal). 4-6 greieri pe saptamana pot fi suficienti pentru un adult. Scorpionii nu mananca zilnic, uneori manaca 3-4 greieri la o masa, alteori va pot refuza politicos. In perioadele de naparlire (cam de 2 ori pe an) scorpionii mananca mai putin sau chiar deloc. Este bines a ii hraniti seara, pentru a simula vanatoare nocturna, din mediul sau natural. Ei beau multa apa, deci vasul cu apa sa fie mereu prezent si umplut.

Scorpionii nu fac multa mizerie, insa resturile de hrana trebuie indepartate. La 4-5 luni e necesar sa-I schimbati substratul sis a spalati bine vasul. Nu lasati in interior prada vie care nu a fost mancata, unele pot musca scorpionul.

Probleme de sanatate nu apar daca respectati parametrii ambientali in limitele normale. La temperatura prea ridicata scorpionul poate deveni hiper-activ, va manca mai mult si se va rostogoli, putand chiar sa se intepe singur. La temperaturi mai scazute nu se va mai alimenta deloc.

Scorpionul imperial nu este un animal de companie pretentious, dar nici unul cu care sa va amuzati prea mult. Daca fascinatia unui animal exotic e tot ceea ce asteptati de la un pet, atunci puteti lua in considerare si acest artropod.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!