Intrebari si raspunsuri despre viata rechinilor

rechiniCum reusesc rechinii sa simta sange de la distante de km?
Rechinii nu depisteaza cu ajutorul simtului oflactiv (miros) daca in departare este sau nu sange. Cel mai important si cel mai dezvoltat dintre simturi este cel auditiv. De exemplu, daca un peste se zbate in undita in apa se formeaza unde sonore, pe care omul nu le poate percepe. Rechinii inregistreaza aceste unde prin auzul lor foarte bine dezvoltat, daca se afla in acea zona a marii. Ei simt aceste vibratii chiar si de la 650 m distanta. Rechinii aud vibratii de 10 pana la 800 Hertz, in timp ce noi oamenii de la 16 la 20.000 Hertz. Imediat cum inregistreaza aceste unde, rechinul se apropie de sursa acestora. Cu toate acestea, pe langa simtul auditiv extrem de bun, acest vanator al marilor se bazeaza si pe cel olfactiv. In timp ce apa intra in orificiile nazale, animalul acvatic poate „cerceta“ in mai putin de o secunda toate mirosurile chimice din apa. Dupa cum au aratat testele, rechini pot diferentia sangele animalic de cel omenesc.

Pot fi tinuti rechinii in acvariu?
Rechinii pot fi tinuti foarte greu in acvarii. Anumite specii nu supravietuiesc nici macar transportului din mediul natural in cel creat de om, deoarece “recipientele” in care este transportat nu contine suficient oxigen si astfel se sufoca.

Rechinii au nevoie de un mediu care sa corespunda cat mai exact mediului din care provin. Astfel, bazinele trebuie construite in asa fel incat sa aiba pereti plati, fara unghiuri. Rechinii au tendinta de a se izbi in pereti sau in colturile acestora. De asemenea nu este voie ca prin peretii bazinului sau pe langa sa existe fire de electricitate. Rechinii simt imediat acest lucru, simt incarcarea electrica, se agita si lovesc cu putere peretii.

Cercetatorii spera totusi sa remedieze acest lucru, pentru a se putea ocupa indeaproape de rechini, pentru a-i studia si pentru a incerca astfel sa-i protejeze, mai ales daca sunt pe cale de disparitie.

Au rechinii dusmani?
Rechinii nu sunt conducatorii absoluti ai marilor, cum cred unii dintre noi. Dimpotriva, acestia au o serie de dusmani periculosi. De exemplu printre acestia se numara „balena ucigasa“ sau orca. Biologii au observat cum o astfel de balena tinea strans in falci un rechin de 3 m lungime si pe care l-a inghitit fara ezitare. Si in interiorul balenelor casalot s-au descoperit rechini lungi de cativa metri.

Chiar si in adancuri rechinii trebuie sa fie foarte atenti. Caractitele uriase  “incatuseaza“ rechini de pana la 4 m cu tentaculele lungi si puternice si ii mananca cu totul.  

Foarte periculosi sunt si serpii veninosi care au o lungime de pana la 2,75 m si care traiesc in Oceanul Pacific si in cel Indian. Acestia sunt inghitit de catre rechini, iar la randul lor ii musca in gat, iar astfel mor amandoi.

Exista si rechini care mananca alti rechini. De exemplu rechinul gri de aproape 5 m ii ataca si ii mananca pe cei mai mici din alte specii. In acest caz, regula valabila este: cel mare il mananca pe cel mic.

Totusi, cel mai periculos dusman al rechinilor este omul. In medie, noi oamenii omoram anual 4,5 milioane rechini indiferent de motiv: din ura, ca si un „sport“, pentru protejarea malurilor sau pentru degustarea lor.

Toate speciile de rechini sunt periculoase?
Tocmai cei mai mari rechini sunt si cei mai inofensivi. Atat rechinul balena cat si rechinul urias se hranesc din placton si din raci mici, de marimea unui deget. La fel stau lucrurile si in caul altor specii. Din cele 400 de specii de rechini 10 – 12 sunt intr-adevar periculoase pentru om. Printre acestea se numara rechinul tigru, rechinul albastru, rechinul alb, rechinul de Groenlanda, rechinul ciocan.

ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!