Deparazitarea interna la caini

doctor de cainiDe curand ati achizitionat sau ati gasit un puiut de caine sau poate catelusa dumneavoastra a devenit mamica. Puii de caine odata intrati in familie depind de dumneavoastra pentru a le asigura un trai sanatos si fericit. Pe langa hrana de calitate, starea de sanatate trebuie asigurata si prin vaccinari si deparazitari periodice. Parazitii intestinali (diferite tipuri de viermi) sunt o mare pacoste pe capul cateilor, dar si a adultilor. Insa daca respectati programul de deparazitari interne recomanadat de medicul veterinar, veti scapa animalul de suferinta.



Chiar daca sunteti sigur ca puiul nu a intrat in contact cu niciun alt caine sau nu a iesit intr-un mediu posibil contaminat, asta nu inseamna ca nu poate fi purtator al unor viermi intestinali. Caile de transmitere a acestor paraziti sunt diverse, deci sunt foarte usor de dobandit. Nou-nascutii pot lua de la mama parazitii, daca aceasta nu a fost deparazitata intern inainte de a ramane gestanta. Viermii rotunzi pot trece prin placenta la pui cat inca se afla in uter. Deasemenea pot ajunge in glandele mamare si sa fie transmisi cateilor cand acestia se hranesc. Deci inca de la nastere puiul poate fi infectat cu paraziti interni. Si chiar daca pare sanatos si mancacios, poate fi purtator al acestor viermi.



O alta cale de infestare cu paraziti interni este prin ingerarea de catre caini de pamant, fecale sau alimente contaminate, care la un moment dat au venit in contact cu alti caini purtatori de astfel de paraziti. Deasemenea cainii isi pot linge labele dupa ce au calcat pe teren infestat. Ouale viermilor intestinali ajunse in sol pot supravietui perioade lungi de timp, iar in momentul in care ajung in tubul digestiv al animalului eclozeaza si determina infectarea. Viermii rotunzi pot trece in sange chiar si prin absorbtie la nivelul pernitelor cainelui sau prin piele. S-au intalnit cazuri cand caini au fost contaminati prin folosirea acelorasi instrumente de toaletare, prin micile zgarieturi ale pielii.



Semnele infectarii cu viermi intestinali sunt diareea si pierderea in greutate, respectiv incetarea cresterii la puiuti. Mai pot aparea greata, varsaturi, abdomen balonat, deshidratare cu  gingii palide,blana lipsita de luciu si de aspect nesanatos, oboseala, mancarimi in zona anala. Prin analize a fecalelor medicul veterinar poate spune si ce tip de vierme este cel care a parazitat catelul dumneavoastra si sa instituie tratamentul adecvat.



Odata ajuns in intestinul animalului poate dura saptamani sau luni de zile pana cand viermii sa ajunga la varsta adulta. In aceasta perioada ei se afla in stadiul de oua sau larve si nu afecteaza animalul. Insa acesta in poate transmite mai departe prin fecale. Din pacate antiparazitarele interne omoara doar adultii, insa prin reluarea periodica a deparazitarii se asigura eliminarea in totalitate a parazitilor interni (chiar daca la precedenta deparazitare ouale nu au fost omorate, la urmatoarea cu siguranta au trecuta deja in stadiul de adult si atunci medicamentul isi atinge scopul).



Deparazitarea interna se face doar  la medicul veterinar. Doar specialistul stie cum trebuie administrate pastilele antiparazitare, in ce concentratii, raportat si la greutatea corporala. Este recomandat sa se efectueze si o analiza a fecalelor pentru a stii exact impotriva carui tip de vierme luptam. Deparazitarile interne se fac inainte de vaccinare, deoarece unii viermi intestinali pot contracara efectul vaccinului. Astfel prima deparazitare ar trebui facuta la 3-4 saptamani, urmand ca dupa 2 saptamani sa fie administrat si primul vaccin. Deparazitarea se reia apoi inainte de celelalte vaccinuri pana la varsta de 4 luni, urmand ca apoi la pui sau la adulti sa se faca o data la 3-4 luni, in functie de substanta folosita. Deparazitarea nu e dureroasa sau neplacuta pentru caine, dar extrem de importanta pentru sanatatea lui si a dumneavoastra.



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!