Ingrijirea bobocilor de rata

boboc de rataDesi “toamna se numara bobocii”, vara este sezonul cand acestia ies din oua. Dupa aproximativ 28 de zile micile macaitoare ies la lumina. Si ne fac sa ne topim de cat de dragalase sunt. Indiferent ca ies din ou in curtea dumneavoastra sau le-ati primit cadou este bine de stiut cum trebuie ingrijite. Aceasta sarcina nu difera completa de cea a ingrijirii puilor de gaina, insa prezinta anumite aspecte diferite, esentiale de care trebuie tinut cont.

Inca dinainte sa apara mititeii in viata dumneavoastra trebuie sa le pregatiti culcusul unde vor sta, cel putin in prima luna. Daca numarul lor este mic si ii tineti undeva in locuinta, atunci o cutie de carton sau o cadita de plastic e potrivita. Daca insa locuiti la curte si aveti posibilitaea amenajarii unui mic tarc in garaj sau o camara, atunci e si mai bine atat pentru ratuste cat si pentru dumneavoastra. Aveti grija ca locul unde vor sta sa fie protejat impotriva rozatoarelor, vulpilor, dihorilor sau orice alt animal strain, pentru care aceste fiinte lipsite de aparare pot constitui o masa usor accesibila.

Asternutul trebuie sa fie bun izolant si absorbant si sa permita deplasarea usoara a puilor. Cel mai potrivit pentru boboci este fanul sau paiele uscate de cereale. Rudele de la tara va vor putea ajuta in acest sens. Ziarul sau hartia, desi sunt bune absorbante, nu asigura o buna aderenta pentru ratuste, existand riscul sa alunece cu picioarele in lateral, dislocandu-le. Asternutul trebuie sa fie mereu uscat, pentru ca puilor sa nu le fie rece. Paiele ude pot fi indepartate usor si inlocuite cu altele. O data pe saptamana se indeparteaza toate paiele si se curata bine tot tarcul/ culcusul.

Caldura este foarte importanta pentru cei mici. Cum mama lor nu mai este acolo sa ii incalzeasca dumneavoastra trebuie sa le furnizati o temperatura optima (28-32 grade Celsius). Un bec cu infrarosu de 100w sau 200w (in functie de numarul exemplarelor) va furniza caldura necesara unui boboc pentru a creste sanatos. Amplasat la 30 de cm deasupra culcusului, pentru ca daca e prea jos puii se pot arde, iar in cazul celelalt, cand e amplasat prea sus, caldura se va pierde pana sa ajunga la ei. Bobocii activii, care misuna prin tot locul, e semn ca temperatura e cea optima. Daca stau stransi la un loc sub bec, atunci inseamna ca le este frig. Daca le este prea cald, atunci vor fi disperasti prin toata cutia/tarcul, in colturile cele mai distantate de sursa de caldura. Becul cu infrarosu este si ami economic decat cele obisnuite.

Apa este “pasiunea” cea mai mare a ratustelor. Insa la varste fragede nu le face tocmai bine. Pana la varsta de 3-4 saptamani puii nu pot secreta aceea substanta uleioasa, care respinge apa. Astfel apa se acumuleaza in puf, tinand rece sau existand riscul de inec. In mod natural mama lor le furnizeaza aceasta grasime la varste  mici pentru a se putea descurca in apa, insa acest deziderat e mai greu de implinit de catre o mama adoptiva cum sunteti dumneavoastra. Apa trebuie sa fie mereu la dispozitia lor in tarc, deoarece ajuta la inghitirea hranei. O rata ia o gura de mancare apoi o gura de apa, altfel nu poate ingurgita hrana, nu au secretie salivara. Recipientul cu apa sa nu fie prea inalt si adanc. Bobocii trebuie sa poata intra si iesi din apa cu usurinta. In plus nici apa sa nu fi prea multa (10-20 de cm adancime) pentru a preveni inecul. Nu aveti nicio sansa sa impiedicati mititeii sa nu se ude, apa e ca un magnet pentru ei, insa puteti avea grija sa ii uscati cand sunt foarte uzi si s ale schimbati asternutul dac acesta s-a umezit. E si foarte greu sa mentineti apa curata, ratele au talentul de a o murdari foarte repede. Apa murdara nu le deranjeaza, insa daca ajunge la un nivel prea ridicat de murdarire nu e sanatoasa. De cel putin 2-3 pe zi ar trebui schimbata si recipientul spalat. O tavita sau un bol ceramic e potrivit pe post de adapatoare. In interior puteti plasa niste pietre pentru ca puii sa poata iesi mai usor din apa. Peste 2-3 saptamani puii deja pot fi lasati afara. Daca aveti un iaz in curte atunci vor fi cei mai fericiti. Altfel le puteti improviza o scaldatoare. Le place prea mult sa inoate si ar fi pacat sa nu le oferiti posibilitatea aceasta.

Hrana bobocilor necesita un procent de proteina mai mare decat a puilor de gaina (15-20%). NU hraniti bococii de rata cu furaj pentru pui de gaina, daca acesta contine medicamente. Substantele medicamentoase din acest tip de furaj sunt nocive pentru bobocii, determinand afectarii ale organelor si malformatii, adesea moartea. Ideal este sa ii hraniti cu furaj special pentru pasari de balta, dar care se gaseste mai greu la noi. Chiar si furajul pentru pui de gaina poate fi folosit, insa suplimentat cu alte surse de proteina (ou fiert, branza de vaci nesarata). Faina cu tarate din cereale este o alta posibilitate de hranire, in special cea care are o proportie mai mare de porumb (acesta este mai usor digerabil si ami nutritiv). La varstele fragede o puteti amesteca cu apa, pentru a obtine o pasta, mai usor de inghitit pentru ratuste. Verdeturile si legumele proaspete taiate marunt nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bobocilor. Viermii, insectele sunt si ele un deliciu pentru bobocei si so sursa importanta de proteina. Painea, popcornul, chipsurile si alte gustari pentru oameni nu sunt sanatoase pentru ei. In primele 72 de ore de la eclozare puii nu au nevoie sa manace, energia captata din ou le este suficienta. Insa bobocii pusi in fata mancarii vor incepe sa manance singuri imediat. Apa sa fie mereu aproape pentru a inghiti usor. In primele zile e nevoie sa fie uscati chiar daca se uda si numai putin.

Este extrem de placut si amuzant sa ingrijesti bobocii de rata. Ratustele crescute de mici de om il considera pe acesta mama lor si il vor recunoaste ca atare. Si nu vor ezita sa-l urmeze peste tot. Si ce poate fi mai amuzant decat dumneavoastra urmarit de un alai de mici creaturi cu picioruse portocalii.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!