Alegerea armasarilor in vederea reproducerii (II)

armasar frizianAlegerea armasarilor in vederea reproducerii. Examenul individual (II)

La examinarea individuala a unui cal, partea estetica trebuie sa cantareasca cel mai putin. Desigur trebuie sa ne incante cu infatisarea lui, insa altele sunt partile care trebuie evaluate. Cum spuneam anterior examinarea incepe cu membrele, de a caror sanatate depinde valoarea calului.

Copita armasarului trebuie sa aiba un corn tare, negru, neted, fara cercuri sau crapaturi, de marime potrivita, in functie de rasa din care face parte; talpa trebuie sa fie scobita; furcuta trebuie sa fie bine facuta si sa nu prezinte un corn faramitos, coroana trebuie sa fie neteda – nu sunt permisi la prasila armasarii cu scoici coronare, caci acest defect se trasmite ereditar. Chisita trebuie sa fie neteda si puternica, lungimea si directia depinzand de rasa armasarului. Regiunea gleznei trebuie sa fie dezvoltata, larga, uscata, sa nu prezinte umflaturi, tari sau moi (molete). Fluerul trebuie sa fie neted, larg, uscativ si cu lungimea proportionala cu dimensiunile animalului. (Fluerul scurt este o calitate). Tendonul trebuie sa fie larg, departat de os, neted, tare, drept, fara nicio umflatura si far nicio sensibilitate. Regiunea genunchiului trebuie sa fie uscata, groasa, larga, neteda, fara umflaturi sau cicatrice pe fara anterioara.

Antebratul trebuie sa fie de o lungime proportionala cu dimensiunile corpului, larg, gros si, mai ales, cu o musculatura dezvoltata. Un antebrat subtire si putin musculos ne indica un animal fara energie si fara forta in membre. Privit din profil, antebratul trebuie sa aiba o directie verticala; examinat din fata, acesta trebuie sa fie paralel planului median al corpului.

Bratul trebuie sa fie musculos.

Spata trebuie sa fie, si ea, musculoasa si lunga.

Regiunea care trebuie examinata cu mare antentie este cea a cotului sau tarsiera. Cel mai bun cot la cal va fi acela bine dezvoltat, larg, uscat, cu reliefurile osoase cat mai aparente si fara cea mai mica umflatura moale sau tare. Umflaturile moi, numite si vezigoane, pot fi articulare sau tendinoase si indica un cot obosit. Cotul poate fi, de asemena, atins de oase moarte, umflaturi tari sau spavane.

Gamba trebuie sa fie in aceeasi stare ca si antebratul, insa cerinta principala este ca aceasta sa fie mai ales musculoasa.

Coapsa trebuie, de asemenea, sa fie musculoasa.

Dupa ce se examineaza fiecare regiune a membrului anterior si posterior, membrele vor fi examinate in totalitatea lor, din punct de vedere al aplombului sau al directiei membrelor in raport cu planul median al corpului. In acest scop animalul va fi asezat pe un teren nivelat, in statiune fortata, adica pe cele 4 membre. Armasarul panard sau frantuzit, acela cu copitele strambe sau armasarul arcat, cu genunchii de bou, oaie sau stersi nu sunt armasari recomandati pentru monta.

Dupa examinarea membrelor se trece la examenul trunchiului in toare partile lui: superioara, laterala, inferioara, anterioara si posterioara. In partea superioara se analizeaza greabanul, spinarea, salele si crupa.

Greabanul unui armasar aratos trebuie sa fie lung si bine descins inapoi, larg la baza. Inaltimea lui depinde de conformatia animalului.

Spinarea dreapta, larga, musculoasa.

Salele trebuie sa fie scurte, musculoase si bine prinse cu crupa, adica sa nu formeze o scobitura si sa nu fie prea sensibile la apasare.

Crupa larga, lunga, musculoasa, orientata usor oblic.

Cavitatea toracica trebuie sa fie dezvoltata in cele trei dimensiuni ale sale: inaltime, largime si lungime. Diametrul vertical sau inaltimea cavitatii toracice, la un bun armasar, trebuie sa fie mare. Diametrul transversal sau largimea pieptului se deduce din departarea membrelor anterioare, iar lungimea sau diametrul antero-posterior se deduce din distanta care desparte capul pieptului de apendicele xifoid. Cele trei dimensiuni trebuie sa fie cat mai dezvoltate.

Pantecele trebuie sa fie regulat cilindric. Capul pieptului trebuie sa fie larg si musculos. Testiculele bine dezvoltate, amandoua aparente, fara umflaturi. Penisul bine dezvoltat, normal constituit.

Dupa aceasta, se examineaza raportul dintre corp si membre. Nu sunt admisi armasarii cu un corp prea dezvoltat pe niste membre subtiri sau invers: membre prea groase pe un corp putin dezvoltat.

Photo: 1

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!