Se stie ca un caine sanatos este un caine fericit. De asemenea se stie ca sanatatea lui este conferita in primul rand de o alimentatie completa si de calitate, apoi de exercitiul fizic si asistenta medicala de rigoare. Ce nu se stie insa este care hrana este cea mai buna pentru patrupedele noastre. Foarte putini dintre proprietarii de catei ii hranesc cu o mancare echilibrata si de calitate, asta fie pentru ca nu isi permit sa cumpere o mancare putin mai scumpa (desi cumparand una mai economica, veti compensa mai tarziu cu tratamentele la veterinar) sau poate nu stiu cum sa aleaga o hrana de calitate. In acest articol vom discuta despre principalul ingredient din hrana cateilor: proteinele; adevaruri si mituri despre acestea. Cainii sunt animale omnivore, asta inseamna ca au nevoie atat de carne cat si de vegetale pentru a-si satisface toate nevoile metabolice. Proteinele au in organism rol plastic (de constructie). Cresterea se realizeza pe baza proteinelor, imunitatea, circulatia si multe alte functii depinde de acestea. In cantitate mai mare au si rol nutritiv, eliberand energie. Proteinele sunt formate din aminoacizi. Cainele necesita 22 de aminoacizi, dintre care 10 sunt considerati esentiali deoarece nu pot fi sintetizati de organismul canin, ci trebuie adusi in corp prin alimentatie, una bogata in proteine de inalta calitate. Varul sau din salbaticie, lupul, consuma preponderent carne, dar si oasele, organele, continutul intestinelor prazii, acestea oferind toate principiile nutritive de care are nevoie organismul sau. Situatie este exact aceeasi si la caine. Necesita o hrana complexa si completa, cu proteine cu un grad de digerabilitate ridicat. Procentajul de proteine din hrana depinde de varsta, starea fiziologica, nivelul de activitate si rasa cainelui. Puii si juniorii necesita 28-30% proteina, deoarece se afla in perioada de crestere. Atentie deosebita trebuie acordata juniorilor de talie mare, la care cresterea este accelerata de un nivel prea mare de proteina, ceea ce poate duce la probleme la nivelul articulatiilor. Femelele gestante sau in lactatie au si ele nevoie de un grad mai mare de proteine: 26-28%. Cainii activi, de munca sau de sanie, fiind solicitata musculatura mai multa cer cel mai mare procent de proteina in alimentatie: 30-35%. Pentru cainii tinuti doar ca animale de companie, cu un nivel de activitate mediu, procentul de proteine trebuie doar sa satisfaca necesarul zilnic pentru o buna functionare a organismului, si anume: 18-20%. O hrana cu mai multa proteina nu inseamna ca este de mai buna calitate, la fel cum un procent mare de proteina poate cauza probleme renale. Acestea sunt 2 mituri extrem de populare printre cumparatori, dar si printre veterinari si lucratorii din pet-shop. Inainte se credea ca o cantitate mare de proteine determina afectiuni ale rinichilor, deoarece pacientii suferinzi de astfel de boli erau trecuti pe diete sarace in compusi de azot (componenti ai proteinelor), deci pe diete sarace in proteine. Insa nivelul de azot din proteina difera in functie de originea acesteia. Proteinele cu un nivel inalt de digestibiliate determina un procent scazut de compusii de azot, iar reciproca spune ca proteinele de caliatte slaba dau nivele mari de azot, deoarece nu sunt complet digerate. Astfel putem avea o hrana bogata in proteina, usor digerabile, care sa ne dea o cantitate mai mica de compusi de azot decat o hrana cu un continut mai mic de proteina, dar de slaba calitate. Asa ca atunci cand alegeti o hrana faceti-o in fucntie de calitatea proteinei si nu de cantitatea ei. Prin exemplul dat am daramat si celalalt mit "o hrana cu proteina mai multa este mai calitativa”. Aceea proteina poate proveni din cereale (in special tarate de porumb) sau din subproduse de origine animala (pene, par, copite, coarne). Toate acestea contin un grad mare de proteina bruta. Din pacate procentul de proteina digerabila din acestea este foarte mic. Acesta este un tertip de-al producatorilor: sa adauge in hrana astfel de ingrediente, pentru a salta procentul de proteina bruta si a pacali consumatorul. In hrana de calitate procentul de digetibilitate al proteinelor este de 75-80% din totalul de proteina bruta care apare scris pe eticheta. In mancarurile de slaba calitate acest procent este de sub 60%. Astfel cainele va infuleca multa proteina insa nu va putea folosi decat jumatate din ea. Pentru a vedea cat de calitativa este hrana cititi cu atentie eticheta. In lista de ingrediente acestea apar in ordinea descrecatoare a cantitatii, deci primul este ingredientul aflat in cea mai mare cantitate in aceea hrana. O mancare calitativa ar trebui sa aiba listat primul: carnea (sursa de proteina). Daca apare cereale primul atunci exista o cantitate mai mare din acestea decat carne. Cerealele sunt surse de carbohidrati care ofera senztia de satietate insa au o valoare nutritiva mai scazuta decat grasimile si proteinele. Chiar daca proteinele sunt listate primele trebuie citit cu atentie ce fel de proteine sunt. Ideal ar fi sa scrie "carne de pui” sau „carne de miel” in functie de sortimentul de carne, eventual "faina din carne de pui”, care nu este altceva decat carne de pui deshidratata si macinata, proteina pura. De altfel carnea de pui si cea de miel este cea mai usor digerabila, deci cea mai calitativa, urmata de cea de vita si peste. Oul desi este contine proteine de cea mai buna calitate, este mai greu digerabil. Proteinele de inalta digestibilitate au un procent de doar 10% care ramane reziduu, pe cand celelalte, enumerate mai jos, pot ajunge pana la 60-70% reziduu, deci mai ramane doar 30-40% proteina care poate fi folosita de organism, ceea ce este foarte putin. Daca in lista apare mentinat „subproduse de pui” sau doar „pui” sau doar „faina de carne” sau „faina de oase”, atunci avem de-a face cu o hrana slaba calitativ din punct de vedere proteic. Sub-produsele de pui se refera la pene, gheare, cioc sau copite si coarne in cazul vitei sau mielului. Acestea impreuna cu oasele am vazut ca sunt o sursa de proteina greu digerabila si saraca in aminoacizi esentiali. Orice alte ambiguitati care apar in lista de ingredinte ar trebui sa va indeparteze de aceea mancare, inseamna ca producatorul are ceva de ascuns, iar dumneavoastra nu puteti risca sanatatea patrupedului iubit. Cititi cu atentie etichetele, e in joc sanatatea animalui dumneavoastra. Chiar daca economisiti astazi cativa lei cumparand o hrana mai „economica”, veti da maine insutit pe tratamentele la medic, ca sa nu mai vorbim de suferinta animalului. Evitati mancarea pentru caini din supermarketuri si vizitati pet-shopurile, producatorii de hrana de calitate acolo si-o promoveaza, deoarece nu au nevoie de reclame atragatoare care sa pacaleasca clientul. O hrana buna se vinde singura, este promovata insusi de caine. Nu va sfiiti sa cititi etichete in magazin sau sa rugati vanzatorul sa va sfatuiasca, sa va lamureasca, acele 5 minute sunt in favoarea sanatatii cainelui dumneavoastra. Sursa foto Nicolae Hasegan ZooLand.ro