Mustatile – radarul pisicilor

mustati de pisicaVazul nu este principala senzatie  dupa care se ghideaza pisicile, asa cum s-ar putea crede. Alaturi de auz, pisicile se orienteaza in spatiu in timpul deplasarii si al vanatorii si cu mustatile. Acestea nu sunt doar un marker estetic, ci mai degraba un organ de simt, indispensabil felinelor.

Mustatile sunt de 2 ori mai subtiri decat firele de par de pe restul corpului. Sunt in numar de 12 perechi dispuse de o parte si alta a nasului. Radacinile sunt ancorate mai profund decat cele ale firului de par obisnuit, intr-o zona cu tesut foarte bogat in  nervi si vase de sange. Denumirea stiintifica a acestor fire de par cu proprietati de receptori este “vibrissae”. Alte astfel de fire de par senzitive se afla si pe dosul picioarele anterioare si la nivelul sprancenelor. Cele de la nivelul picioarelor sunt folositoare in apucarea prazii.

Mustatile au un rol deosebit de important in perceptia pisicii asupra terenului pe care se deplaseaza. Sunt atat de sensibile incat pot detecta si cele mai fine modificari in miscarea curentilor de aer. Curentii de aer dintr-o incapere isi schimba directiile si intensitatea in apropierea obiectelor din acel loc. Mustatile pisicii detecteaza aceste aspecte si ii permite felinei sa identifice cu exactitate pozitia si forma fiecarui lucru. Fara musteti pisicile ar fi dezorientate si s-ar lovi de obiecte, mai ales noaptea.  Acestea ajuta pisicile si la vanatoare: felina isi realizeaza profilul prazii cu ajutorul lor. Mustatile ofera o imagine completa a formei corpului animalului vanat, astfel incat pisica stie de unde sa apuce pentru a-i reusi vanatoarea.

Ati obervat probabil ca atunci cand vor sa patrunda intr-un spatiu mai ingust pisicile introduc mai intai putin capul. Aceasta deoarece ele masoara cu ajutorul mustatilor largimea acelui spatiu, dandu-si seama daca ar putea trece sau nu. Lungimea mustatilor este egala cu latimea corpului, deci unde patrund mustatile, trebuie sa patrunda si corpul. O situatie stresanta pentru pisici este atunci cand sunt hranite dintr-un bol adanc si stramt; mustatile se ating de marginile acestuia cauzand senzatii intense si neplacute. Alegeti pentru apa si hrana pisicii doar castroane largi si mai putina adanci.

Pozitia mustatilor este si un indicator pentru starea emotionala a pisicii. Mustatile lasate inspre inapoi, culcate pe obraji arata o stare de anxietate, teama, posibil atac. In acest caz este mai bine sa lasati in pace pisica. Cand este relaxata pisica isi tine mustatile lejer, erecte, impinse inspre anterior.

Aceste fire de par nu trebuie niciodata taiate. Sunt strans corelate cu sistemul nervos si astfel cauzeaza disconfort pisicii. In plus felina va avea mari probleme la orientarea in spatiu si la vanat. In situatia in care acestea s-au pierdut accidental, nu va faceti griji, vor creste la loc in 3- 4 saptamani. In aceasta perioada aveti mai multa grija de pisica. Cand naparlesc pisicile pierd si aceste fire, acre apoi se regenereaza, pe rand. La puiutii mici mama in timpul linsului le poate sectiona aceste fire, care insa vor creste repede la loc. de fapt cand sunt foarte mici si nu au inca ochii deschisi atingerile si mirosul sunt singurele modalitati prin care ei cunosc lumea inconjuratoare.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!