Paduchii – cosmarul pasarilor

papagaliPasarile sunt in general animale rezistente, care cu o ingrijire minimala contracteaza foarte greu diferite afectiuni. Insa nu exista pe lumea asta vreun animal care sa nu aiba de-a face cu parazitii. Iar parazitul extern cel mai des intalnit la pasari este paduchele, fie ele de curte sau de companie.



Paduchii afecteaza atat pasarile cat si mamiferele, putand trece chiar si la om, insa inacest caz nu exista o parazitoza specifica ci doar una accidentala. Paduchii pasarilor inglobeaza o multime de specii, in general cate una pentru fiecare specie de pasare. Paduchii sunt de 2 tipuri: hematofaci (care se hranesc cu sangele gazdei) si malofagi (se hranesc cu pene, scuame ale pielii). Paduchii intalniti la speciile cunoscute de pasari de curte sau de colivie sunt malofagi. Acestia se adapostesc in penele pasarilor unde se hranesc cu acestea sau cu resturile de piele si unde isi depun ouale (lindini). Dupa 3-6 zile larvele eclozeaza si trec prin mai multe stadii pana devin adulti si incep sa paraziteze animalul. Daca nu se actioneaza in niciun fel parazitarea devine masiva in doar cateva saptamani. Paduchii au dimensiuni foarte mici (3 mm), forma alungita si cele mai multe specii prezinta mimetism, adica isi adapteaza coloritul celui al penelor pasarii gazda. Din aceasta cauza pot fi foarte dificil de detectat cu ochiul liber. Paduchii nu pot supravietui mai mult de 2-3 ore daca parasesc gazda. Totusi paduchii gainilor, sensibili la lumina, parasesc gazda ziua si se ascund in orificiile si crapaturile din lemnul cotetului, urmand ca seara sa isi reia parazitarea.



Parazitarea se face direct de la animal la animal sau prin muste, obiecte parazitate. Uneori o pasare poate fi parazitata cu mai multe specii de paduchi, unele specifice altor tipuri de pasari. Nu exista o specie de paduchii specifica omului, insa pot trece de la pasare la om, atunci cand manipulam pasarile sau intram in cotetul infestat. Arareori se intampla sa muste omul, insa nu este exclus (aceasta doar la speciile hematofage).



Semnele infestarii cu paduchii pot trece uneori neobservate intr-o prima faza, cu atat mai mult cu cat uneori sunt greu de observat cu ochiul liber. Pasarea cu paduchi are penele deteriorate (gaurite, ca o haina rupta), se ciuguleste continuu, este agitata. Pasarea prezinta disconfort si poate dezvolta chiar otita deoarece paduchii patrund in ureche unde isi depun ouale. La pasarile zburatoare este ingreunata sau stopata capacitatea de zbor. Pasarile slabite sau tineretul adesea mor in cazul infestarii masive cu paduchi.



Ce se poate face?! Parazitoza cu paduchii este foarte pacatoasa: greu de evitat si greu de tratat. La pasarile de companie este mai facil, avand in vedere ca nu vin in contact prea mult cu alte pasari si cu exteriorul, totusi uneori chiar stapanul poate aduce parazitii in contact cu ele. Pasarile de curte adesea in sezonul cald au de-a face cu acesti paraziti, fie prin trezirea paduchiilor care au iernat in crapaturile cotetului, fie prin venirea in contact cu alte pasari parazitate. La primele semne de disconfort sau afectare a penajului verificati pasarea de paraziti; puteti folosi o lupa pentru a-i detecta mai usor. La primele semne de infestare contactati medicul veterinar care va va oferi solutii eficiente pentru tipul de paduchi cu care aveti de-a face. Pulberile, solutiile diluate contin substante eficiente impotriva acestor daunatori. Deparazitarea trebuie facuta si al nivelul coliviei, cotetului, cuibarelor si a locurilor unde pasarile au acces. Accesoriile din colivie trebuie fierte, deasemenea stinghiile si hranitorile pasarilor din curte sa fie tratate cu apa fierbinte, apoi cu o solutie din cea oferita de medicul veterinar. In colivia pasarilor sau in padocul unde sunt tinut amplasati cutii cu nisip, pasarile adora sa faca bai de nisip si le ajuta si sa scape de mancarimi si paraziti. Periodic schimbati nisipul. Chiar si baile cu apa le ajuta in acest sens. Chiar daca ati scapat de paduchi pentru moment, verificati periodic reaparitia lor, dupa cum ziceam sunt rezistenti si greu de eliminat din prima.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!