Diavolul de mare (Manta birostris)

diavolul de mareGratiosul diavol de mare Manta birostris este un admirabil reprezentat al familiei calcanilor (Mobulidae), fiind cel mai mare dintre toti membrii acesteia. Cel mai mare specimen cunoscut atingea 7,6 metri in lungime si cantarea 2,300 kilograme. Habiteaza in apele tropicale ale lumii si, mai cu seama, in preajma recifilor de corali.

Manta birostris au o varietate de nume comune, inclusiv Manta Atlantic, Manta Pacific, Diavolul de mare sau pur si simplu Manta. La un moment dat s-a crezut ca au existat mai multe specii de Manta. Cu toate acestea, potrivit cercetarilor moderne, s-a ajuns la concluzia ca nu exista decat o singura specie, concluzie sustinuta de studiile ADN-ului mitocondrial.

Diavolul de mare Manta birostris, impresionant ca dimensiuni, are o forma speciala a corpului, cu aripi pectorale triunghiulare si lobi ca niste palete, care se intind in fata gurii. In general, parile superioare ale corpului prezinta o coloratura inchisa, mergand de la negru pana la albastru-cenusiu si maro, iar partile inferioare au o nuanta pala. Fiecare individ in parte are un model unic de pete si cicatrice, in functie de care se distinge de toti ceilalti reprezentanti ai speciei. Gura mare, spongioasa este situata in partea din fata a corpului si contine 18 randuri de dinti, pe maxilarul inferior.

Este, de regula, o specie solitara, desi pot fi observate uneori aglomerari slabe de indivizi, mai ales acolo unde se afla hrana din abundenta sau in timpul sezonului de imperechere. Atunci cand este gata sa se imperecheze, masculul musca inotatoarea pectorala a partenei sale si se aseaza in pozitia burta pe burta in vederea efectuarii copulatiei. Ouale in curs de dezvoltare raman in interiorul corpului femelei pentru aproximativ 12 luni si eclozeaza intern, astfel ca aceasta da nastere unor pui vii. Numarul mediu de pui este de doi si exista un decalaj de doi ani intre nasteri.

Diavolii de mare din aceasta specie se hranesc cu plancton, prin filtrarea unui volum mare de apa prin gurile lor imense. Indivizii au fost observati inotand usor, in bucle verticale, in timp ce se hraneau. Protuberantele carnoase de pe fiecare parte a gurii sunt folosite pentru a impinge prada, iar atunci cand nu se hraneste diavolul de mare isi tine acesti lobi inchisi sau stransi in partea din fata a gurii. Manta birostris sunt, deseori, gazde pentru pestii paraziti remora (Remorina), care se ataseaza de partea inferioara a corpului lor si consuma particulele de mancare care le cad din gura.

Fiind inotatori exceptionali, diavolii de mare par ca plutesc prin apa, impresie accentuata de aripile lor mari. Indivizii au fost, de asemenea, observati, executand un fel de sarituri prin apa, acestea fiind posibile forme de comunicare sau de joaca.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!