Pisica foloseste toaleta?!

pisica la toaletaS-a terminat cu litierele care miros, cu nisipul imprastiat prin prejur si costurile ridicate. Este momentul ca sa treceti cu pisica dumneavoastra la nivelul urmator si sa invete sa foloseasca toaleta. Este simplu, sunt doar cativa pasi simpli, dar importanti care trebuie parcursi. Iar mai apoi vor veni si recompensele: toata viata pisicii nu va mai trebui sa scurmati in nisip, iar casa va fi mereu curata si nemirositoare. Cu siguranta cu toti am admirat pisica personajului interpretat de Robert De Niro in “Meet the Fockers”, Mr Jinx, care folosea cu atata eleganta toaleta.

Lectia de folosire a toaletei poate dura mai mult sau mai putin in functie de personalitatea fiecarei pisici: unele pot invata in 3 saptamani, altele in 3 luni. O pisica sociabila, bine educata si ascultatoare e mai inclinata sa invete lucruri noi de la stapan. In ajutor trebuie sa va vina intreaga familie, deoarece si ei vor trebui sa suporte modificarile ce vor aparea in baie pe durata lectiei. Atat familia cat si musafirii care folosesc toaleta trebuie sa invete sa lase capacul ridicat si colacul toaletei jos, deasemena usa la baia sa fie mereu intredeschisa pentru ca pisica sa aiba acces acolo. Parcugeti fiecare pas fara sa va grabiti pentru a fi implemetat corect. In cazul in care apar esecuri se trece la un nivel inferior. Esec inseamna plasarea micilor cadouri in alte locuri decat cele dorite de dumneavoastra, in speta toaleta sau litiera pana la un moment dat.

Firul rosu al lectiei este simplu: litiera trebuie adusa cat mai aproape de toaleta, asociata cu toaleta si apoi inlocuita de aceasta din urma.

1. Litiera trebuie mutata treptat inspre toaleta. Scopul este ca litiera in urmatoarele etape ale lectiei sa fie chiar langa vasul de toaleta. Pentru a usura si mai mult munca pe parcurs ar fi bine sa inlocuiti litiera cu un vas de metal asemanator cu cel care la un moment dat va fi plasat in interiorul vasului de toaleta. Astfel pentru pisica vasul de inox din toaleta nu va mai fi o surpriza. In fiecare zi mutati litiera cu nisip cu cativa centimetri mai aproape de baie astfel incat pisica sa nu sesizeze ca toaleta ei isi schimba locul radical. Astfel preveniti defecatul in locul fostului amplasament. In functie de distanta, rabdare si capacitatea pisicii de a se adapta in mai lung sau mai scurt timp ati ajuns cu litiera pisicii la locul urmatoarei etape: baia.

2. In aceasta etapa trebuie sa ridicati litiera pana la nivelul marginii vasului de toaleta. Puneti sub litiera carti sau ziare, care sa ofere stabilitate, astfel incat sa inaltati zilnic cu 5 cm. In momentul in care ati ajuns la nivelul toaletei incepeti sa mutati litiera peste marginea vasului de toaleta pana ajumge sa il acopere de tot. In acest moment pisica asociaza vasul de toaleta cu locul de facut treburile.

3. Urmatorul pas presupune indepartarea litierei si plasarea in toaleta a unui vas metalic, care sa se potriveasca cu diametrul vasului de toaleta, astfel incat sa fie stabil. Lipsa de stabilitate va creea un sentiment de insecuritate pisicii care se va teme de toaleta. Acest vas se umple cu nisip si permitem pisicii sa isi faca nevoile aici. Treptat reducem cantitate de nisip din vas, pentru a dezobisnui pisica de acest material. Pe masura ce nisipul se imputineaza, mizeria si mirosul cresc; este un moment greu de suportat atat de familie cat si de animal insa trebuie parcurs cu rigoare.  Ar fi bine sa parcurgeti aceasta etapa cand e cineva mereu acasa care sa curete de fiecare data mizeriile.

4. Un alt aspect important de urmarit in aceasta etapa este pozitia picioarelor pisicii cand foloseste bolul din interiorul toaletei. Initial pisica va intra cu totul in vasul din toaleta. Insa scopul nostru este ca ea sa tina toate cele patru picioare pe colacul toaletei. Urmariti de fiecare data cand pisica merge la toaleta, laudati-o si puneti-o in pozitia corecta, recompensand-o daca e cazul. Mai intai plasati-i cele 2 picioare din fata pe colac, apoi pe parcurs ridicati unul cate unul si picioarele din spate. Laude, laude si iar laude. In timp pisica se va obisnui cu pozitia corecta.

5. Pe masura ce ati imputinat cantitatea de nisip ajungeti sa nu mai  puneti deloc in  bol. Este momentul ca vasul sa fie inlocuit cu apa. La fel treptat putina cate putina pana se umple vasul cam de jumatate. Observati daca pisica se simte bine cu acest nou „asternut”; daca pisica refuza sa foloseasca toaleta inseamna ca ati grabit etapele precedente.

6. Daca pisica foloseste toaleta cu vasul cu apa, are o pozitie corecta, atunci inseamna ca sunteti un bun invatator, iar elevul dumneavoastra e unul bine educat.

Veti observa ca acest intreg proces va va solicita mult rabdarea si chiar simturile olfactive, insa roadele vor fi extraordinare. Pisica dumneavoastra va fi una foarte curata, care isi face nevoiel oriunde mergeti in vizita si poseda o toaleta, iar dumneavoastra veti fi un stapan tare mandru. Daca inca mai aveti un dram de rabdare poate reusiti sa o invatati si cum sa traga apa.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!